Ďumbierniky

katuskapd - fotkakatuskapd, 30. novembra 2011
Ďumbierniky
Foto: katuskapd

Recept mám od mojej babky, ktorá ich každé Vianoce pečie.

8
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
500 g
4 ks
5 g (amónium)
20 g (ďumbier)postrúhaný




Postup

  1. 1

    Z preosiatej múky, práškového cukru, ďumbieru, vajec a salajky vypracujeme cesto. Rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vykrajujeme tvary kvetinky, rebríčky :) poukladáme na dosku a necháme oddýchnuť najmenej 1 deň.

  2. 2

    Tvary poukladáme na papier, ale tak aby to čo bolo hore na doske, bolo na papieri dole, čiže horeznak. Upečieme, nehcáme vychladnúť a uložíme do dózy. Hotové ďumbierniky sú tvrdé, zmäknú za pár dní. Ak ich chceme mäkké skôr, do dózy pridáme jabĺčkové štvrťky.

Diskusia k receptu

tothka
Receptov na ďumbierniky je tu už viac a ja sa neviem rozhodnúť, ktorý si mám vybrať, pretože som ich ešte nepiekla, tento sa mi tiež páči a možno upečiem práve podľa tvojho, pretože vyzerajú nádherne nadýchané a aj vykrajovačku máš tú pravú ako má byť,
zdenkas
Vypadajú výborne,asi sú dosť sladké,500g cukru ale sladké môžem ukladám a vyskúšam.
evanaaa
Úplne ako tie v obchode ( u nás), ani tukdo nich nejde, to je dobre. Ale potom stačia tie vajíčka spojiť hmotu dokopy, nemrví sa?
katuskapd
Nehnevajte sa to čo malo byť za poznámku ako z obchodu? Určite nie sú z obchodu! Tieto som vlasnorucne robila, od babky si pozičala jej vykrajovačku, keďže som ju nezohnala a upiekla!
A dakujem za pozitívne reakcie.
marianne69
@katuskapd :-))to bolo myslene urcite ako pochvala,ze ich mas take pekne ako z obchodu.:-)Bezne sa to tak tu pise: take ako z obchodu...Ja som si uz tvoj recept poznacila,lebo zazvorniky som este nikdy nepiekla,tento rok budu mat premieru podla tvojho receptu.
zuzliak
vyzeraju nadherne- taku vykrajovacku este v mojej kolekcii 200 inych nemam- kde sa da zohnat? A vyskusam to, lebo ja dumbier rada :) Nie su nejake pikantne potom? Nikdy som ot nejedla, ale vitam tento recept ako novinku- prosim, popiste mi niekto ako to chuti. Dakujem :)
lydia4
no toto nepoznám ani :D ale vyzerá to úplne skvele a myslím,že ich aj vyskúšam :)
katuskapd
mariane no neviem, to len autorka vie ako to myslela... nevyjadrujem sa uz k tomu.
zuzliak ved ja som si ju tiez pozicala od mojej babky, a co ja viem je to taka ina chut, ci pikantne to je na kazdeho posudeni ;)
jelenik
@zuzliak
ja som sice "zazvorniky" nikdy nepiekla, ale ako dieta som ich oblubovala. Je tam citit jemne pikantnost zazvoru, myslim, ze by Ti chutili.
U nas na dedine bola jedna starsia teta znama tym, ze jej zazvorniky byvali velmi chutne a aj pekne nafuknute /dobry zazvornik je po rozlomeni vnutri akoby prazdny/. Bola to velmi utla zienka, jej nozky boli nielen chude, ale aj dost krive. Dalsej tete, ktora sa rozhodla napiect zazvorniky sa vobec nedarilo, ostali z nich len tenke, tvrde placky. Jej muz zakoncil hlasne bedakanie nad nepodarkami takto:"ná šak jak sa ti mohli podarit, co máš nohy jak tetka Cilka?" Nohy a vobec postava tejto tety bola totiz pravym opakom tej "zazvornikovej". Takze, ak sa Ti nepodaria, asi nemas nohy "jak tetka Cilka". A este si spominam, ze sa nedobre piekli cez leto, ked bolo teplo. To oschnutie je podstatne.
irenaw
krásne sa vydarili, pekne vyhnuté dohora aj tvar tradičný, zázvorníky ako maľované. tiež hľadám takú formičku, dnes predávajú iné tvary na zázvorníky a tento hrebienok nikde :(
abend
@zuzliak - zázvorníky sú vynikajúce pikantné pečivo a veeeľmi dobre sa hodia k bielemu vínku. Taká super formičku akú má autorka receptu už na Slovensku žiaľ nezoženieš.
evanaaa
Ja som to prirovnanie nemyslela ako hanu, ale chválu, že mi pripomínajú tvarom tie z obchodu, ale som mala asi dopísať, že iste nie sú tak chutné, potom by si sa neurazila, mňa si mohla kľudne pomenovať, aby bolo vidieť, kto to bol, čo sa ťa dotkol. Prepáč.
evanaaa
...dopľňam - iste nie sú tak chutné ako tvoje.....,aby zas nedošlo k nedorozumeniu.
katuskapd
Evanaa dakujem ospravedlnenie prijmam, dalo sa to pochopit vselikajo.... Vela krat som recepty pridala ale niekomu stale nieco vadi na nich, takze som aj ja prestrelila, prepac aj Ty. :) niekedy je to frustrujúce, človek sa snaží ako najlepšie vie ale aj tak to pre niekoho nie je dosť.
etulik
Receptík je super, zázvorníky krásne a určite chutné...... a je krásne, že sa tu tak pekne porozprávate a vysvetlíte si nedorozumenia...... :-)
valeri
Uložila som si recept a už sú na plechu povykrajované, len aby sa zajtra vydarili. :-))
vladkaku
Babííííííííííííííííííííííííííííííííí,nefunguje to, robila som podľa receptu, musela som dodať múku, lepilo sa to, skúste radšej 3 vajcia. Prvý plech bol pre bezdomovcov - po 24 hodinách, druhý plech som teda dala až po 48 hodinách - polovica tiež napuchnutá ,potrhaná, vytečená, tretí plech 72 hodín - už to vyzeralo ako betón - hlavu by si rozbila,dala som doslova sušiť asi na 150 °C, 1/3 vytiekla alebo pukla. Tak radím dlho nechať schnúť a urobiť tenké, ale sa to lepí na formičku a dosku, tak hľadajte niečo iné. Alebo som sa stala nemožnou ja :-))) Valeri, tebe ako vyšli? Help me, please!
vierag
katuskapd, ďumbierniky sú výborne, ale pri pečení sa mi roztiekli. Pri akej teplote sa majú piecť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia