Zázvorníky od babky (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Podľa tohoto receptu robila ešte babka, potom ho zdedila moja mamina a po mamine ja. Mám možno aj zo 15 rcp, aj som skúsila iný, ale bola som sklamaná. Vrele odporúčam, sú vynikajúce, výborné cesto, dobre sa s ním pracuje no a chuť však uvidíte, keď vyskúšate.

55 ks/z pol dávky
porcií
15 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny k pečeniu. Ja som robila z pol dávky a vyšlo mi cca 55 kusov. Ja pridávam aj čerstvý zázvor, dodá koláčikom ten správny ríz, nebojte sa nie je to veľa aj mletý aj čerstvý /zabudla som ho odfotiť/.
  2. Hladkú múku preosejeme s práškovým cukrom, kypriacim práškom s mletým a čerstvým postrúhaným zázvorom. Pridáme na kúsky pokrájaný tuk, mlieko a vajíčka. Všetko spracujeme na hladké cesto.
  3. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo alobalom a povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri stálej teplote 180 st.C cca 10 minút, ja mám elektrickú rúru.
  4. Upečené zázvorníky necháme úplne vychladnúť. No a tu sú tie moje.
  5. Potom ich dáme do dózy, dobre uzavrieme a necháme odležať. Potrebujú asi 14 dní.