Zázvorníky od babky (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Podľa tohoto receptu robila ešte babka, potom ho zdedila moja mamina a po mamine ja. Mám možno aj zo 15 rcp, aj som skúsila iný, ale bola som sklamaná. Vrele odporúčam, sú vynikajúce, výborné cesto, dobre sa s ním pracuje no a chuť však uvidíte, keď vyskúšate.
55 ks/z pol dávky porcií |
15 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny k pečeniu. Ja som robila z pol dávky a vyšlo mi cca 55 kusov. Ja pridávam aj čerstvý zázvor, dodá koláčikom ten správny ríz, nebojte sa nie je to veľa aj mletý aj čerstvý /zabudla som ho odfotiť/.
- Hladkú múku preosejeme s práškovým cukrom, kypriacim práškom s mletým a čerstvým postrúhaným zázvorom. Pridáme na kúsky pokrájaný tuk, mlieko a vajíčka. Všetko spracujeme na hladké cesto.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo alobalom a povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme pri stálej teplote 180 st.C cca 10 minút, ja mám elektrickú rúru.
- Upečené zázvorníky necháme úplne vychladnúť. No a tu sú tie moje.
- Potom ich dáme do dózy, dobre uzavrieme a necháme odležať. Potrebujú asi 14 dní.