Zázračné zaručene mäkké medovníčky

edrijen - fotkaedrijen, 24. decembra 2013

Konečne po dlhom skúšaní miliónov receptov som ho objavila :) je to ten pravý, naozaj NAJLEPŠÍ RECEPT na medovníčky aký sa mi kedy dostal Zobraziť celý popisKonečne po dlhom skúšaní miliónov receptov som ho objavila :) je to ten pravý, naozaj NAJLEPŠÍ RECEPT na medovníčky aký sa mi kedy dostal do rúk. Už žiadne vypekanie týždne dopredu, skladovanie aby zmäkli alebo pripadne tvrdé ako štolverky :) Už som medovníčky podľa tohto receptu robila veľa krát a ešte sa mi nestalo ani raz žeby boli tvrdé alebo nevydarené. Takže všetky ostatné recepty putovali do koša, aby som sa tradične pred Vianocami nehrabala v receptoch a nevedela si spomenúť kt. to bol.

15 minút
príprava
8 minút
na 160 °C

Suroviny

2
4 lyžice
1 lyžica
100 g
225 g
1 lyžica
1 lyžica
600 g




Postup

  1. 1

    Nad parou roztopíme maslo, kryštálový cukor, med a mlieko. Ked sa to mierne roztopí, všlaháme celé vajcia. Varíme nad parou, kým to nezačne mierne hustnúť.

  2. 2

    Do polovice hladkej muky (t.j. 300 gramov) vmiešame sodu bicarbonu a perníkové korenie a postupne primiešame k zmesi čo varíme nad parou. Krátko povaríme nad parou cca 5 minút.

  3. 3

    Na dosku vysypeme druhú polovicu hladkej múky (300g) a ešte teplé cesto tam vylejeme a spracujeme. Cesto je prijemné na dotyk, takmer vôbec sa nepríjemne nelepí na ruky ako som bola zvyknutá pri klasických receptoch na medovníčky. Hnetieme, kým sa všetko nespojí a podľa potreby podsýpame hladkou múkou.

  4. 4

    Cesto nie je potrebné nechať odstáť v chladničke. Medovníčky vykrajujeme hneď ako cesto dokončíme (dokonca je to aj lepšie robiť hneď). Medovníčky pečieme na papieri na pečenie. Pečieme na 160 stupnov, cca 8 minut. Po upečení potrieme vyšľahaným celým vajíčkom aby boli krásne lesklé. Dobrú chuť a do zjedenia :) medovníčky su mäkučké hneď po upečení a aj také ostanú... až kým sa nezjedia :)

Diskusia k receptu

jaroslava31
Akosi cítim, že toto budú naozaj skvelé medovníčky. Ale piecť sa budú asi až na budúci rok, sú uložené v priečinku "vianočné recepty".
Pekné sviatky.
silvia245
A aka hladka muka special alebo 650 ci je to jedno a to vajce sa nesekne a musi byt maslo alebo moze byt aj palmarin dakujem
edrijen
@silvia245 ja som to robila z obycajnej hladkej muky co predavaju v lidli, s tou mam najlepsie skusenosti zatial co sa tyka vianocneho pecenia. Vajco je uplne v poriadku cele, nic sa mu nestane, a ja robim len z masla, palmarin som do toho neskusala davat. Osvedcila sa mi tato kombinacia, takze nejdem to riskovat nejakymi inými náhradami za maslo, kedze s tymto mame dobre vysledky :) Ale vyskusajte a napiste mi ci aj s tym to bolo dobre.
silvia245
Su uzasne ale robila som s maslom od teraz len tieto medovnicky a nemate receptik aj na lekvarove kolieska
edrijen
@silvia245 to ma tesi ze medovnicky sa podarili, aj my robievame uz len tieto, ine recepty ani neskusam :) Mam aj recept na linecke kolieska, zlepovane lekvarom ak myslite tie :) 300g hladka muka, 200g hera, 100g prask.cukor, 10g vanilk.cukor, 1 zltok, kôra z citrona (Kora musi byt cerstva, nie susena ani kupena). Vykrojime kolieska, pecieme cca 7 min. na 180 stupnov (samozrejme podla rury, kazdy si ju pozna ako pecie). Zlepujem ribezlovym lekvarom, tiez vlastna vyroba :D
nika5
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať aké maslo? Obyčajne v kocke?
abbey
Dobry. Tu sodu bikarbonu davate polievkovu lyzicu, ci kavovu?
abbey
Dakujem krasne, napecene, 4 plechy vysli, jeden uz padol za obet, su vynikajuce :)
silvia245
Dobry vecer minuly rok som robila vaše medovničky boli skvele ale teraz neviem kde som spravila chybu su ttvrde asi tym že som si zle precitala a nedala sodu bikarbonu do muky ale hned naraz s maslom mliekom medom môže byt tam chyba cesto sa mi zle valkalo prosim poradte
edrijen
@silvia245 dobry den, neviem prečo sa vam nepodarili, možno je to tým že ste to spravili tak ako pisete. Mne sa to etse nestalo, tak možem len hádať. Ja ked ich pečiem už to mam ako rutinu a robim to vždy tak isto ako sa uvadza v recepte. Možno ked sa soda bicarbona dá hned do tekutiny, tak rýchlo reaguje a neskor po pridani muky už tolko nereaguje, neviem si to inak vysvetlit.
silvia245
Dobry vecer minuly rok som robila vaše medovničky boli skvele ale teraz neviem kde som spravila chybu su ttvrde asi tym že som si zle precitala a nedala sodu bikarbonu do muky ale hned naraz s maslom mliekom medom môže byt tam chyba cesto sa mi zle valkalo prosim poradte
silvia245
Edrijen dakujem skusim este raz nevadi zjeme aj take neviem si to ani ja vysvetlit lebo vase medovnicky su skvele vela som receptou podavala ludom na vase medovnicky myslim aj ja ze to bolo tou sodou
lucija
Dobry den, mozen sa spytat ? Treba medovniky po upeceni skladovat v krabici s chlebom ci jablckom ? Ci nic
edrijen
@Lucija (19.12.2016 20:26) nič netreba, stačí odložiť do krabičky a mäkké ostanú až do zjedenia.

1x lucija
miruskafrufru
Vyborne medovnicky, jednoduchy recept, cesto ktore sa fakt nelepi a vyvalkane na tenko v rure krasne napuchli. Chutne a fakt makucke :-) Dakujem za super recept
onep
som sklamaná... medovníčky majú fantastickú chuť, ale sú tvrdé.. ako všetky ostatné... zuby si síce na nich nevylámem, ale mäkké rozhodne nie sú a pracne som to šľahala nad parou... zbytočne komplikovaný recept a výsledok zato nestojí
maska
@Onep (16.12.2017 20:56)

Prosim ta mozes mi prezradit ci sa mozu zdobit bielkovou polevou - myslim snehom. Dakujem krasne za radu
maska
@Maska (10.1.2018 19:16)

Open prosim ta o radu mozu sa pernicky zdobit aj snehom? Vopred za odpoved dakujem
lulu1258
Neviem co som robila zle,išla som podľa návodu, ale s cestom sa mi neskutočne zle pracovalo. Stále sa drobilo a nedalo sa vôbec spojiť. Ale keď sa to aspoň trochu podarilo, tak medovníky boli fakt dobré. Tento recept nebudem skúšať uz nikdy viac. Škoda
jarusnica
Pani zlatá, veľká vďaka za tento recept,tie medovníčky sú fakt mäkkučké, konečne nemusím čakať až zmäknú, robiť pokusy s jablkom,chlebom a podobne...iné už ako tieto ani robiť nebudem...pozerám že recept je sedem rokov pridaný a ja som ho vďaka Bohu objavila dnes...moje deti ľúbia veľmi medovníčky a to nielen na Vianoce 😘 ukladám a prajem,nech sa Vám darí
wetwicka
su fantasticky makke hned a o par dni este lepsie (skladovane pod sklenenym zvonom, pripadne v kartonovej krabici). cesto sa nelepi, prave naopak, pri savosti mnou pouzitej muky (bio psenicna hladka od probio) som z druhej polovice ani nepouzila vsetku (krok 3). v mojej rure som piekla na vrchny a spodny ohrev viac ako 8 minut, treba si ich sledovat, ale aj tie, co som omylom nechala dlhsie boli makke, nie chrumkave a o dva dni este maksie :) z polovicnej davky mi ich vysli necele dva plechy, ale urcite sa oplati robit minimalne z celej davky.
katerin
Po rokoch som chcela zmeniť recept na medovniky a vyskúšala som tento recept...musím povedať, že dal viac roboty,ale výsledok stojí za to...urobila som malé zmeny, pridala som mleté vlašské orechy a tej váhy som odobrala múky, cukor som dala trstinový a potrela som vajíčkom pred pečením. Dodržala som tých 8 minút presne na pečenie a su fakt mäkké po dopečení a aj po vychladnutí. Ukladám recept už navždy, ďakujem a prajem krásne sviatky vianočné zo Španielska






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia