Zázračné zaručene mäkké medovníčky
Autor receptu: edrijen
Konečne po dlhom skúšaní miliónov receptov som ho objavila :) je to ten pravý, naozaj NAJLEPŠÍ RECEPT na medovníčky aký sa mi kedy dostal do rúk. Už žiadne vypekanie týždne dopredu, skladovanie aby zmäkli alebo pripadne tvrdé ako štolverky :) Už som medovníčky podľa tohto receptu robila veľa krát a ešte sa mi nestalo ani raz žeby boli tvrdé alebo nevydarené. Takže všetky ostatné recepty putovali do koša, aby som sa tradične pred Vianocami nehrabala v receptoch a nevedela si spomenúť kt. to bol.
15 minút príprava |
8 minút na 160 °C |
Postup
- Nad parou roztopíme maslo, kryštálový cukor, med a mlieko. Ked sa to mierne roztopí, všlaháme celé vajcia. Varíme nad parou, kým to nezačne mierne hustnúť.
- Do polovice hladkej muky (t.j. 300 gramov) vmiešame sodu bicarbonu a perníkové korenie a postupne primiešame k zmesi čo varíme nad parou. Krátko povaríme nad parou cca 5 minút.
- Na dosku vysypeme druhú polovicu hladkej múky (300g) a ešte teplé cesto tam vylejeme a spracujeme. Cesto je prijemné na dotyk, takmer vôbec sa nepríjemne nelepí na ruky ako som bola zvyknutá pri klasických receptoch na medovníčky. Hnetieme, kým sa všetko nespojí a podľa potreby podsýpame hladkou múkou.
- Cesto nie je potrebné nechať odstáť v chladničke. Medovníčky vykrajujeme hneď ako cesto dokončíme (dokonca je to aj lepšie robiť hneď). Medovníčky pečieme na papieri na pečenie.
Pečieme na 160 stupnov, cca 8 minut.
Po upečení potrieme vyšľahaným celým vajíčkom aby boli krásne lesklé.
Dobrú chuť a do zjedenia :)
medovníčky su mäkučké hneď po upečení a aj také ostanú... až kým sa nezjedia :)