Zázračné zaručene mäkké medovníčky

Autor receptu: edrijen

Konečne po dlhom skúšaní miliónov receptov som ho objavila :) je to ten pravý, naozaj NAJLEPŠÍ RECEPT na medovníčky aký sa mi kedy dostal do rúk. Už žiadne vypekanie týždne dopredu, skladovanie aby zmäkli alebo pripadne tvrdé ako štolverky :) Už som medovníčky podľa tohto receptu robila veľa krát a ešte sa mi nestalo ani raz žeby boli tvrdé alebo nevydarené. Takže všetky ostatné recepty putovali do koša, aby som sa tradične pred Vianocami nehrabala v receptoch a nevedela si spomenúť kt. to bol.

15 minút
príprava
8 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Nad parou roztopíme maslo, kryštálový cukor, med a mlieko. Ked sa to mierne roztopí, všlaháme celé vajcia. Varíme nad parou, kým to nezačne mierne hustnúť.
  2. Do polovice hladkej muky (t.j. 300 gramov) vmiešame sodu bicarbonu a perníkové korenie a postupne primiešame k zmesi čo varíme nad parou. Krátko povaríme nad parou cca 5 minút.
  3. Na dosku vysypeme druhú polovicu hladkej múky (300g) a ešte teplé cesto tam vylejeme a spracujeme. Cesto je prijemné na dotyk, takmer vôbec sa nepríjemne nelepí na ruky ako som bola zvyknutá pri klasických receptoch na medovníčky. Hnetieme, kým sa všetko nespojí a podľa potreby podsýpame hladkou múkou.
  4. Cesto nie je potrebné nechať odstáť v chladničke. Medovníčky vykrajujeme hneď ako cesto dokončíme (dokonca je to aj lepšie robiť hneď). Medovníčky pečieme na papieri na pečenie. Pečieme na 160 stupnov, cca 8 minut. Po upečení potrieme vyšľahaným celým vajíčkom aby boli krásne lesklé. Dobrú chuť a do zjedenia :) medovníčky su mäkučké hneď po upečení a aj také ostanú... až kým sa nezjedia :)