Zaziky - grécky postup

horevent - fotkahorevent, 25. augusta 2012

Na našich dovolenkách na ostrove Thassos sme si obľúbili tento nenáročný " dip", alebo ako sa to dnes nazýva. Je to príjemné a rýchle Zobraziť celý popisNa našich dovolenkách na ostrove Thassos sme si obľúbili tento nenáročný " dip", alebo ako sa to dnes nazýva. Je to príjemné a rýchle jedlo, ktoré sa môže podávať ako predjedlo alebo desiata či olovrant.

10 minút
príprava

Suroviny

0,3 l
0,5 kg
0,5 hlavičky




Postup

  1. 1

    Uhorku olúpme a nastrúhajme na hrubo, potom ju v miske zasolíme a necháme chvílku odstáť, aby pustila vodu. Potom vodu scedíme (vyžmýkame rukou ) a pridáme jogurt, najlepšie čo najtučnejší, určite nie " Light otravu ", posekaný kôpor ( môže byť mrazený ), olivový olej ( nešetriť, robí chuť ) a dosoliť podľa chuti. Uchovať v chlade. Ja si pridávam trocha citrónovej šťavy ale to nie je orig. postup, preto ju ani neuvádzam v surovinách. Hotovo

  2. 2

    Podáva sa s bagetkou alebo podobným druhom chleba. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

tiziana
ok, ja som dnes robila dip len z kyslej smotany a uhoriek :) a tiež chutil...
sovka62
Keď som v Grécku zisťovala ako je možné, že ten jogurt na tzatzikoch je taký hustý, vysvetlili mi, že ho vylejú do sitka vyloženého plátnom a nechajú odkvapkať. Neskúšala som, obávam sa, že z tej brče, ktorú u nás predávajú pod názvom jogurt by na plátne neostalo nič.
horevent
ten lidlacký je ok, v poslednej dobe používam iba ten, Gréci vedú 10 percent ako "nízkotučný"....
zdezda
súhlasím s @viera1 , aj ja ho kupujem a používam aj tam, kam inak patrí kyslá smotana, uhorky s ním sú bezva :-)
afataga
ja moc Lidl nemam rada, ale ten jogurt je celkom dobry, tiez som dnes robila, videla som ako ro robi grekyna-tak isto, len este tam davala biele korenie, davam ho aj ja a viac cesnaku, ale kopor nedavam, ja ho nemam rada a na ostrove Kalymnos kopor nedavali, asi je to vsade inak
astheart
Zaziky (někde také tzatziky) miluji! Dostane se koupit i speciální směs koření. Jenže je několik výrobců a každý to má namícháno jinak, takže chuť se taky liší. Zkusím tenhle recept. Díky! :)
marianne69
Na Thassose chutia veru skvele,nas oblubeny ostrov.Ja tiez radsej bez kopru,ale raz za cas neuskodi..
2010
@astheart , to by som rad vedel co je v specialnom koreni na tzaziki ?
ked povodny dedinsky neobsahuje nic , akurat to co maju po ruke raz je to kopor a druhy krat mata a scedeny jogurt aky je kozi alebo ovci akurat uhorky su ine ako na slovensku ( ich odrody su prisposobenejsie na sucho a teplo - nie su horke a maju male semienka - su mensie ). Pouzivat slovensku uhorku asi treba vykrajovat semienka.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Nikdy nezabudnem na prvu dovolenku v Grecku a na ich jogurt. Predavali ho z umelohmotnych kyblov (v malom "super"markete) do kelimkov. Ked sme kelimok otocili hore dnom, nevypadla a nevytiekla ani kvapka. Davali sme si ho na chleba miesto masla.
Do lidla nechodim. Ale ked tu viaceri vravite, ze tam dostat nieco podobne, vyskusam. Caciky :-) mam rad.
Nechcem velmi vrtat ale suhlasim s @2010. Ta zmes korenia to cele len pokazi. Alebo inaksie - s nou to vobec nie je zaziky.
zuzik01
na Cypre sa robia tzatziky so susenou matou... jogurt tzv. strained (t.j. ako bolo spomenute prepusteny a husty), citronova stava, uhorky, cesnak a vela susenej maty.. na Slovensku som vyskusala mnozstvo jogurtov a uplne suhlasim, ze najvhodnejsi je z Lidlu - bud Pilos alebo priamo grecky jogurt...
petra69
Pridavam sa tiez: v Lidli kupujem sice minimum veci, ale tento 10% jogurt Pilos je super.
nazarboncuk
v Turecku sa "cacık" (číta sa džadžk) robí tiež so sušenou mätou, uhroka sa pokrája na malé kocky a zmieša s domácim jogurtom, trochou vody a pretlačeného cesnaku. Pripomína to takú studenú jogurtovú polievku. Ako meze sa robí bez vody. Doplniť sa môže sumakom, kôprom, olivovým olejom
evanaaa
Moja mama už pred 60-mi rokmi robievala , ako to ona volala, smotanové uhorky, mala ich rada a vždy, keď robila uhorkový šalát, trochu z nich odobrala a zarobila si so smotanou, mne to tiež chutilo a nevedela som, že aj niekde v Grécku čosi podobné robia. Takže, aj keď nie práve pravé tzatziky, ale smotanový uhorkový šalát existoval aj u nás.
uhorka
Jedol som z obchodu ale teraz idem skúsiť podľa receptu Horeventa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia