Foto: stacy77777
Recept na kysnuté cesto pochádza z Valašska,pôvodne na moravské vdolečky,je veľmi ľahučké a jemné a dá sa použiť na akékoľvek kysnuté koláče /okrem šišiek/.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 kg |
|
6 lyžíc |
|
1 lyžička |
|
1 ks |
|
1 ks alebo Hera |
|
1 ks |
|
60 gr čerstvé |
|
6 dcl vlažné |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
0,5 kg |
|
5 lyžíc |
|
2 lyžičky |
|
sušené |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Prichystáme si hladkú múku,cukor,soľ,vajce,na plátky nakrájaný palmarin,vanilku do kvasiacej misy,do malej keramickej misky pripravíme kvások s trošky cukru,kvasníc a vlažného mlieka. Po vykysnutí a pridaní mlieka zamiesime vláčne,mäkké cesto,podľa potreby pridávame po troške mlieko,aby cesto nebolo tuhé. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí,vyvaľkáme ako na štrúdle,prekrojíme po šírke,každú časť posypeme strúhankou,natrieme jabĺčka a do stredu na jabklá dáme tvaroh. Obe časti zvinieme,pevne zlepíme okraje a zatočíme do vrkoča.
-
2
Zvinuté vrkoče potrieme rozšľahaným žĺtkom rozmiešané s vlažnou vodou. Na jeden žĺtok jedna kávová lyžička vody.
-
3
Dáme piecť do predom vyhrietej rúry na 50stupňov,na tomto stupni necháme cca 5minút,potom pridáme teplotu na 120stupňov cca na 10minút,dopekáme do zlatista na 170stupňoch.celkový čas pečenia je cca 25-30minút,podľa druhu rúry. Samozrejme plnky môžeme použiť rôzne,podľa vlastnej chuti,mak,orechy,jablká,tvaroh,prídadne veľmi chutná je kombinácia jablká vymiešané spolu s orechmi alebo jablká s makom. veľmi vkusne vyzerajú aj malé zatočené vianočky alebo zvinuté do venčekov. V tom prípade rozkrájame cesto na obdĺžniky cca 5X15cm. Prajem dobrú chuť dámy a príjemné chvíle pri pečení.
-
4
Dobrú chuť!!!
Kolacik upeceny...velmi chutny jablkovy ;-) @stacy77777 neviem ci si ty na tvojej uvodnej fotke robila z 1kg,lebo ja som robila z kila muky,mala som ztoho 3 kolace,ktore sa mi skoro nezmestili do mojho najvädsieho pekaca :-))) no a ked to este v rure nakyslo...ved vidis sama foto...kolacik nam vsetkym chutil,dakujem za recept :-DD