Závin trocha inak
Autor receptu: stacy77777
Recept na kysnuté cesto pochádza z Valašska,pôvodne na moravské vdolečky,je veľmi
ľahučké a jemné a dá sa použiť na akékoľvek kysnuté koláče /okrem šišiek/.
6 porcií |
90 minút príprava |
30 minút na 170 °C |
Postup
- Prichystáme si hladkú múku,cukor,soľ,vajce,na plátky nakrájaný palmarin,vanilku do kvasiacej misy,do malej keramickej misky pripravíme kvások s trošky cukru,kvasníc a vlažného mlieka. Po vykysnutí a pridaní mlieka zamiesime vláčne,mäkké cesto,podľa potreby pridávame po troške mlieko,aby cesto nebolo tuhé. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí,vyvaľkáme ako na štrúdle,prekrojíme po šírke,každú časť posypeme strúhankou,natrieme jabĺčka a do stredu na jabklá dáme tvaroh. Obe časti zvinieme,pevne zlepíme okraje a zatočíme do vrkoča.
- Zvinuté vrkoče potrieme rozšľahaným žĺtkom rozmiešané s vlažnou vodou. Na jeden žĺtok jedna kávová lyžička vody.
- Dáme piecť do predom vyhrietej rúry na 50stupňov,na tomto stupni necháme cca 5minút,potom pridáme teplotu na 120stupňov cca na 10minút,dopekáme do zlatista na 170stupňoch.celkový čas pečenia je cca 25-30minút,podľa druhu rúry. Samozrejme plnky môžeme použiť rôzne,podľa vlastnej chuti,mak,orechy,jablká,tvaroh,prídadne veľmi chutná je kombinácia jablká vymiešané spolu s orechmi alebo jablká s makom. veľmi vkusne vyzerajú aj malé zatočené vianočky alebo zvinuté do venčekov. V tom prípade rozkrájame cesto na obdĺžniky cca 5X15cm. Prajem dobrú chuť dámy a príjemné chvíle pri pečení.
- Dobrú chuť!!!