Závin trocha inak

Autor receptu: stacy77777

Recept na kysnuté cesto pochádza z Valašska,pôvodne na moravské vdolečky,je veľmi ľahučké a jemné a dá sa použiť na akékoľvek kysnuté koláče /okrem šišiek/.

6
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme si hladkú múku,cukor,soľ,vajce,na plátky nakrájaný palmarin,vanilku do kvasiacej misy,do malej keramickej misky pripravíme kvások s trošky cukru,kvasníc a vlažného mlieka. Po vykysnutí a pridaní mlieka zamiesime vláčne,mäkké cesto,podľa potreby pridávame po troške mlieko,aby cesto nebolo tuhé. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí,vyvaľkáme ako na štrúdle,prekrojíme po šírke,každú časť posypeme strúhankou,natrieme jabĺčka a do stredu na jabklá dáme tvaroh. Obe časti zvinieme,pevne zlepíme okraje a zatočíme do vrkoča.
  2. Zvinuté vrkoče potrieme rozšľahaným žĺtkom rozmiešané s vlažnou vodou. Na jeden žĺtok jedna kávová lyžička vody.
  3. Dáme piecť do predom vyhrietej rúry na 50stupňov,na tomto stupni necháme cca 5minút,potom pridáme teplotu na 120stupňov cca na 10minút,dopekáme do zlatista na 170stupňoch.celkový čas pečenia je cca 25-30minút,podľa druhu rúry. Samozrejme plnky môžeme použiť rôzne,podľa vlastnej chuti,mak,orechy,jablká,tvaroh,prídadne veľmi chutná je kombinácia jablká vymiešané spolu s orechmi alebo jablká s makom. veľmi vkusne vyzerajú aj malé zatočené vianočky alebo zvinuté do venčekov. V tom prípade rozkrájame cesto na obdĺžniky cca 5X15cm. Prajem dobrú chuť dámy a príjemné chvíle pri pečení.
  4. Dobrú chuť!!!