Zaúdený pstruh s hubovou praženicou a zemiakovými lokšami

Vojto Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 12. januára 2013
Zaúdený pstruh s hubovou praženicou a zemiakovými lokšami
Foto: Archív Vojta Artza

Suroviny

5 ks
250 g
100 g
5 ks
150 g
150 g
2 ks
100 g
450 g
100 g




Postup

  1. 1

    Lokše: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe najlepšie deň vopred. Olúpeme ich a nastrúhame na jemnom strúhadle a zasypeme múkou. Zľahka spracujeme tak, aby zemiaky s múkou vytvorili sypkú zmes. Pridáme vajce a soľ. Opäť opatrne premiešame. Časť sypkého cesta oddelíme a až teraz krátko prepracujeme − cesto trošku zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyvaľkáme placku asi 0,5 cm hrubú a formičkou vypichujeme placky. Placky opekáme na malom množstve masti do hnedasta.

  2. 2

    Hubová praženica: Huby nakrájame na hrubšie kúsky. Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na oleji. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a orestujeme. Potom mierne podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou. Po chvíľke dáme pokrievku preč a vodu z húb odparíme. Až teraz pridáme vajcia, ktoré praženicu zahustia.

  3. 3

    Filety prekrojíme na polovicu. Na panvicu dáme piliny, prikryjeme alobalom, poprepichujeme vidličkou a potrieme olejom. Na alobal dáme pripravené filety a prikryjeme ich opäť alobalom. Panvicu dáme na sporák na mierny príkon. Len čo zacítime vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Potom alobal odstránime a filety pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a osolíme morskou soľou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia