Zaúdený pstruh s hubovou praženicou a zemiakovými lokšami

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Lokše: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe najlepšie deň vopred. Olúpeme ich a nastrúhame na jemnom strúhadle a zasypeme múkou. Zľahka spracujeme tak, aby zemiaky s múkou vytvorili sypkú zmes. Pridáme vajce a soľ. Opäť opatrne premiešame. Časť sypkého cesta oddelíme a až teraz krátko prepracujeme − cesto trošku zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyvaľkáme placku asi 0,5 cm hrubú a formičkou vypichujeme placky. Placky opekáme na malom množstve masti do hnedasta.
  2. Hubová praženica: Huby nakrájame na hrubšie kúsky. Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na oleji. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a orestujeme. Potom mierne podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou. Po chvíľke dáme pokrievku preč a vodu z húb odparíme. Až teraz pridáme vajcia, ktoré praženicu zahustia.
  3. Filety prekrojíme na polovicu. Na panvicu dáme piliny, prikryjeme alobalom, poprepichujeme vidličkou a potrieme olejom. Na alobal dáme pripravené filety a prikryjeme ich opäť alobalom. Panvicu dáme na sporák na mierny príkon. Len čo zacítime vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Potom alobal odstránime a filety pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a osolíme morskou soľou.