Foto: pusta
Kto má rád tvaroh s cestovinami, ten si príde na svoje, spravila som čerstvé domáce fliačky, ešte teplé som ich premiešala s tukom z Zobraziť celý popisKto má rád tvaroh s cestovinami, ten si príde na svoje, spravila som čerstvé domáce fliačky, ešte teplé som ich premiešala s tukom z údenej slaninky v pekáčiku, zmiešala s som ich s tvarohovo - smotanovou zálievkou, povrch som posypala kockami domácej údenej slaninky a zapiekla, kým sa slaninka rozpražila a povrch fliačkov sa zapiekol do chrumkava a sfarbil do peknej zlato - hnedej farby, ide o úžasne chutné a sýte jedlo..
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na domáce fliačky: | |
cca 200 g |
|
2 ks |
|
podľa potreby na vyvarenie fliačkov |
|
podľa chuti do vody na cestoviny |
|
Zálievka: | |
125 g |
|
170 ml |
|
podľa chuti |
|
Na posypanie: | |
150 g |
|
2 - 3 PL do pekáčika |
|
Postup
-
1
Najprv som pripravila domáce fliačky, do misy som rozklepla 2 vajcia,pridala som časť múky a postupne som spracovávala nožom za pridávania ostatnej múky po malých častiach, až sa mi spojilo všetko v nelepivé pružné cesto nie celkom tuhej konzistencie, ale o niečo mäkšie, ktoré som dôkladne miesila rukami do tvaru guľky, vymiesené cesto som posypala jemne múkou, prikryla hrnčekom, aby neoschlo a nechala som ho odpočívať asi 30 minút, množstvo potrebnej múky sa môže odlišovať podľa veľkosti vajec.
-
2
Zatiaľ som pokrájala domácu údenú slaninku na kocky, odpočinuté cesto som rozvaľkala na jemne pomúčenej doske na tenko, nechala som ho voľne preschnúť asi 1 hodinu, potom som ho pokrájala na rovnaké asi 5 až 6 cm široké pásy, pokládla som ich na seba, pričom som každý pás cesta jemne pomúčila, aby sa pásy cesta nezlepili pri krájaní, ostrým nožom som tieto pásy pokrájala na štvorce o strane asi 1 cm, rozhodila som ich po doske a nechala ešte chvíľu voľne preschnúť.
-
3
Zatiaľ som pripravila zálievku zmiešaním tvarohu, kyslej smotany a soli, tvaroh som predtým rozdrobila vidličkou.
-
4
Fliačky som dala do vriacej osolenej vody a ked vyplávali na povrch, ešte krátko som ich povarila - asi 3 - 4 minúty niekto ich už dalej nevarí, ja zase varím, osvedčilo sa mi to...
-
5
...potom som ich scedila a nechala na cedníku dobre odkvapkať z vody, ja ich nepreplachujem, aby nestratili na chuti, nebojte sa, nezlepia sa zatiaľ, kým odkvapká z nich voda,...
-
6
...do pekáčika som dala rozpustený tuk z domácej údenej slaninky, vždy mám odložený v chladničke, premiešala som s ním scedené fliačky, nezlepia sa, primerane sa omastia a fantasticky ochutia,...
-
7
...na fliačky som naliala pripravenú tvarohovo - smotanovú zálievku. poriadne premiešala s fliačkami, ...
-
8
...povrch premiešaných fliačkov som uhladila chrbtom polievkovej lyžice, posypala pokrájanou surovou údenou slaninkou, ...
-
9
...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som asi 30 minút a približne asi 10 min som ich ešte zapiekla kým sa slaninka nerozpražila do chrumkava a povrch fliačkov opiekol do chrumkava a peknej zlato - hnedej farby.
-
10
Podávala som horúce, my sme mali k nim hlávkový šalát, ale určite sa hodí aj iný šalát, domáca čalamáda, nakladané uhorky či baranie rohy.
-
11
Ide o veľmi chutné jedlo, ktoré nádherne a dráždivo vonia po údenej slaninke, je to jednoduché, sýte a je pomerne rýchlo hotové, iste sa dá aj z kúpených fliačkov pripraviť, niet však nad vlastnoručne vyrobené čerstvé domáce cestoviny, odporúčam vyskúšať a prajem vám k nim Dobrú chuť :-) Diabetici a vegetariáni samozrejme omastia len s olejom a bez údenej slaninky
/môj muž odmieta zapekané cestoviny-tie navrchu stvrdnú..sú preňho nejedlé..:-(/
sú prudko jedlé :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem za pekné uznanie, uloženie do kk a 5*
dakujem za peknú pochvalu.
dakujem za pochvalu receptu, aj fotiek :-)
za uloženie do kk a za 5*
i za 5*
dakujem ti.