Foto: dvorka
Pre tých čo majú radi baklažán alebo ho chcú vyskúšať mám jeden recept. Pôvodné suroviny som síce nepoužila lebo som ich nemala, ale ku Zobraziť celý popisPre tých čo majú radi baklažán alebo ho chcú vyskúšať mám jeden recept. Pôvodné suroviny som síce nepoužila lebo som ich nemala, ale ku kuskusu sa môže pridať čo kuchár uzná za vhodné.
porcie
príprava
na 220 a 180 °C
Postup
-
1
Kuskus som dala do misky a zaliala vriacou vodou len asi 2 mm nad jeho povrch. Použila som celozrnný, hnedý narozdiel od žltého necelozrnného. Nechá sa 5 minút postáť zakrytý. Baklažán som umyla, odkrojila časť so stopkou a vydlabala tak, že som vybrala semienkovú časť a ostala mi asi centimetrová dužina s kožou. Odrezala som si ešte po 3 polkolieska z každého baklažánu z tej strany, kde bola stopka. Vydlabaný baklažán som potrela troškou oleja.
-
2
Pôvodný recept: vínny ocot, horčicu, nadrobno nakrájané bylinky a papriku, korenie, kukuricu a drveného tuniaka vmiešame k napitému kuskusu. Ja som improvizovala a vmiešala kremžskú horčicu, posekanú pažítku, štipku cesnakového prášku, nastrúhaný kúsok syra, nakrájaný na kocočky kúsok údeného mäsa. Všetko som premiešala. Na dno baklažánu som vtlačila kuskusovú zmes.
-
3
Namiesto tuniaka som použila sleďové očká s olivou a tie som poukladala do stredu baklažánu a zakryla druhou časťou kuskusovej plnky.
-
4
Navrch som položila plátky syra, polkolieska baklažánu a ešte tenké plátky prerastanej slaniny.
-
5
Piekla som pri teplote 220°C 30 minút, potom ešte 10 minút pri 180°C v zakrytej mise z janského skla. Neviem ako chutí jedlo z pôvodného receptu, no moja dcéra mi vravela že bolo vynikajúce. (Od nej mám tento recept). A, každý si kuskusovú plnku môže prispôsobiť svojim chutiam.
Diskusia k receptu