Zapečený baklažán s kuskusom

dvorka - fotkadvorka, 20. januára 2014
Zapečený baklažán s kuskusom
Foto: dvorka

Pre tých čo majú radi baklažán alebo ho chcú vyskúšať mám jeden recept. Pôvodné suroviny som síce nepoužila lebo som ich nemala, ale ku Zobraziť celý popisPre tých čo majú radi baklažán alebo ho chcú vyskúšať mám jeden recept. Pôvodné suroviny som síce nepoužila lebo som ich nemala, ale ku kuskusu sa môže pridať čo kuchár uzná za vhodné.

3
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 220 a 180 °C

Suroviny

1 ks
30 g
70 ml
štipka
podľa chuti alebo cesnakový prášok
1 PL
1 PL
1 ks
80 g
200 g




Postup

  1. 1

    Kuskus som dala do misky a zaliala vriacou vodou len asi 2 mm nad jeho povrch. Použila som celozrnný, hnedý narozdiel od žltého necelozrnného. Nechá sa 5 minút postáť zakrytý. Baklažán som umyla, odkrojila časť so stopkou a vydlabala tak, že som vybrala semienkovú časť a ostala mi asi centimetrová dužina s kožou. Odrezala som si ešte po 3 polkolieska z každého baklažánu z tej strany, kde bola stopka. Vydlabaný baklažán som potrela troškou oleja.

    Zapečený baklažán s kuskusom - obrázok 1
  2. 2

    Pôvodný recept: vínny ocot, horčicu, nadrobno nakrájané bylinky a papriku, korenie, kukuricu a drveného tuniaka vmiešame k napitému kuskusu. Ja som improvizovala a vmiešala kremžskú horčicu, posekanú pažítku, štipku cesnakového prášku, nastrúhaný kúsok syra, nakrájaný na kocočky kúsok údeného mäsa. Všetko som premiešala. Na dno baklažánu som vtlačila kuskusovú zmes.

    Zapečený baklažán s kuskusom - obrázok 2
  3. 3

    Namiesto tuniaka som použila sleďové očká s olivou a tie som poukladala do stredu baklažánu a zakryla druhou časťou kuskusovej plnky.

    Zapečený baklažán s kuskusom - obrázok 3
  4. 4

    Navrch som položila plátky syra, polkolieska baklažánu a ešte tenké plátky prerastanej slaniny.

    Zapečený baklažán s kuskusom - obrázok 4
  5. 5

    Piekla som pri teplote 220°C 30 minút, potom ešte 10 minút pri 180°C v zakrytej mise z janského skla. Neviem ako chutí jedlo z pôvodného receptu, no moja dcéra mi vravela že bolo vynikajúce. (Od nej mám tento recept). A, každý si kuskusovú plnku môže prispôsobiť svojim chutiam.

    Zapečený baklažán s kuskusom - obrázok 5

Diskusia k receptu

martamm
Mňam, baklažán a kuskus výborná kombinácia, aj ja vyskúšam :)
kukulienka71
inšpirovala som sa tvojím receptom,plnila som baklažán kuskusom,červenou šošovicou,mozarellou a pórom.Výborná,ľahká večera!





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia