Zapečená pohánka s cibuľou

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 9. apríla 2010

Pohánku namočíme 2-3 hodiny pred varením. Varíme do mäkka. Pridáme soľ, kurkumu, vegetu. Medzitým si opražíme na oleji 3-4 cibuľky. Môžeme aj viac. Keď je pohánka Zobraziť celý popisPohánku namočíme 2-3 hodiny pred varením. Varíme do mäkka. Pridáme soľ, kurkumu, vegetu. Medzitým si opražíme na oleji 3-4 cibuľky. Môžeme aj viac. Keď je pohánka uvarená vmiešame do nej 1/2 upraženej cibuľku všetko vysypeme do Janskej misy. Na vrch roztrieme tú ostatnú cibuľku. Dáme zapiecť do rúry na 10-15 min.

4
porcie
45 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1/2 sáčka
3-4 ks




Postup

  1. 1

    Pohánku premyjeme a dáme variť pokiaľ nezmäkne. Do vody pridáme soľ, kurkumu, môžeme pridať aj štipku mletého čierneho korenia aj štipku vegety. (Podľa chuti) Cibuľku ošúpeme, nakrájame a dáme na oleji upražiť do zlatista. Spolu zmiešame s 1/2 cibuľky. Na spodok Jánskej misy dáme trošku cibuľky s olejom, potom vysypeme pohánku zmiešanú s cibuľkou a na vrch dáme ostatnú opraženú cibuľku. Dáme zapiecť na 15-20 min.

  2. 2

    Ku tomu ako prílohu si môžeme dať rôzny druh zeleniny podľa fantázie. Tanier si môžeme vyzdobiť listami hlávkového šalátu na ne naložíme zapečenú pohánku a do okola taniera si poukladáme mesiačiky paradajky. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

alena45
Pohánku mám veľmi rada, mám z nej lepší pocit "v brušku" ako z ryže. Ale ju aj tak ako ryžu pripravujem, nenamáčam. Koľko ju potom varíš, keď je namočená ?
hanina
Už sa teším a rovno tlačím recepty. Vďaka.
zabiatko66
Pohánku netreba veľa variť, len čo zovrie voda a nehať odstaviť. Lebo ona, keď sa nehá namočená cez noc, ona napuchne.
kuchticka
zabiatko66, co je to kurkuma a kolko je to pol sacku tej pohanky?. Neviem kolko je v tom sacku na vahu, alebo hrncek, viac???
Ja kupujem pohanku na vahu kolko potrebujem vo velkoobchode Costco, co u vas zrejme nie je. Dakujem za odpoved.
cinkla
Pohanka /po nemecky Buchweizen/, ak sa vecer namoci ,rano ju staci ozaj len nechat prevriet a chvilu nechat postat po prikryvkou.Vody dat len tolko, aby bola vodou zakryta. Ak sa ale nenamaca, treba ju cca 10 - 15 minut odkrytu povarit /vtedy sa dava vody tolko ako na ryzu / . Je vyborna napr. s jogurtom a skoricou. S uprazenou cibulou som ju este nejedla - recept sa mi paci, vyskusam urcite.
cinkla
Este pre kuchticku :
Kurkuma je podobna Curry koreniu ( farbi pokrm do tmavo zlta ,ale pozor - je paliva, takze pridavat setrne. Pohanka sa predava v pol kilovom baleni, ale to je myslim jedno - podstatne je, ze pri vareni narastie tak ako ryza, takze mnozstvo si davas podla poctu stravnikov.
kuchticka
Vdaka cinkla, tak uz viem co je kurkuma = turmeric u nas a pouzivam go casto, lebo pomaha upravovat choresterol i diabetikom pomaha. Manzel je diabetik a ma vysoky cholesterol, varim podla jeho potreby, ale tak aby to chutilo obom.
zabiatko66
cinkla
k pohánke máš veľmi kladný vzťah ako vidím a aj vedomosti. Super, to som teda netušila a hlavne jej pravý názov. Ďakujem za informáciu.
helca103
aj tento recept určite stojí za vyskúšanie ,ukladám :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia