Zamatová roláda fotorecept

laurisia - fotkalaurisia, 25. marca 2012
Zamatová roláda (fotorecept)
Foto: laurisia

Túto roládu som chcela urobiť už dávnejšie, ale keďže som roládu nikdy nerobila, mala som strach, ako to dopadne. Receptov je na nete aj na Vareche niekoľko, ale chýbali mi fotopostupy, tak dopĺňam.

22
porcií
10 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Piškota:
6 ks
5 PL
3 PL
1/2 KL
Plnka:
2 dcl
3 PL
1 ks
250 g
6 PL
1 sáčok
3 PL
Poleva:
50 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si uvaríme kašu, ktorú použijeme do plnky, nech nám počas pečenia rolády pekne chladne. V nádobe si vymiešame spolu mlieko, múku a žĺtok, aby nám pri varení nevznikli hrudky.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Varíme na miernom ohni do úplného stuhnutia.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hustú kašu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Občas premiešame.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nachystáme si suroviny na cesto, oddelíme žĺtka od bielkov.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne doň pridávame kryštálový cukor.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poriadne vyšľaháme a po jednom zašľahávame žĺtka. Je dobré to robiť vo väčšej nádobe, ja som to trochu podcenila. Vyšľaháme na krásny objem.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec pridáme kakao a sódu bikarbónu.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Došľaháme - ale nie dlho, nech nám cesto nepadne. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie dáme upiecť do vyhriatej rúry na 200° po dobu asi 8-10 minút.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na upečené cesto si položíme navlhčenú utierku, prikryjeme doskou a rýchlo otočíme. Z cesta stiahneme papier na pečenie (mne sa trošku prilepil).

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pomocou utierky cesto zroluje do rolády a necháme vychladnúť.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravíme si suroviny na plnku.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny s práškovým cukrom.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vychladnutý krém si preložíme do druhej nádoby. Po lyžiciach do neho zašľahávame vymiešané maslo. Nikdy nie naopak, čiže uvarený krém do masla - ostali by hrudky.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krém si rozdelíme na dve polovice - do jednej pridáme vanilkový cukor, do druhej kakaový prášok.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Roládu si rozvinieme ....

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    .... a natrieme najskôr bielu a potom tmavú plnku.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Stočíme do rolády a dáme zatuhnúť do chladničky.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Potrieme polevou, necháme zatuhnúť, do chladničky dáme až po zatuhnutí polevy, inak by nám stratila lesk.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Tuto roladu mam velmi rada, kedysi ju robili chutnu aj v cukrarni, ale v poslednom obdobi som sa tam sklamala. Takze si pripravim podla Teba. Vdaka.
@Laurisia ,efektna rolada a som prekvapena, ze cesto neobsahuje muku. Pieucila som zase nieco nove: maslo ma ist do kase a nei naopak a polevovy kolacik dat do chladnicky az po zatuhnuti polevy. Vdaka, budem si pamatat. :-)
vydarila sa ti skvele,ja ju pečiem velmi často lebo je rýchla, skvelá a vždy iná,nemusíš sa báť stáčania,dá sa stočiť aj za studena a aj s papierom na ktorom si piekla ktorý po vychladnutí pekne stiahneš a naplníš podla chuti
tiež som už videla ten receptík, len ho musím vyskúšať. pečiem všetky druhy koláčov aj zákuskov, ale roládky musím oprobovať. tá tvoja vyzerá fakt dobre.
Tiež robievam túto roládu, ale namiesto plnky dávam len vyšľahanú šľahačku, pol bielu - pol s kakaom. Ináč, keďže je bez múky, je vhodná pre bezlepkových maškrtníkov.
tiež to bola moja prvá (roláda) :-) a dopadla vtedy na výbornú - hlavne svokre chutila. čo ma ale vo vašom recepte prekvapuje, je to, že ste ju po upečení hneď zrolovala - to totiž netreba. Tento recept je unikát aj pre tú chýbajúcu múku a cesto je ako z gumy...vôbec ho netreba nechať takto vychladnúť, ja ju už robievam roky aj bez toho a ešte nikdy sa nezlomila :-D
Už som sa chystala Vám napísať len som sa k tomu nedostala, roládu som robila prvý krát a podarila sa na výbornú aj švagrína povedala že klobúk dolu. Už som ju medzi sviatkami robila tri krát :-). Vždy si ju dávala robiť mužová babka si ju vždy k sviatkom dávala robiť za čo aj zaplatila a keď som jej priniesla túto povedala že mám aj lepšie cesto ako ona a už si ju dá robiť mne :-) Veľmi som sa potešila. Jedine čo som vynechala bolo poliatie čokoládou na vrchu a som ju trošku poprášila s práškovým cukrom a potom sa pekne leskla.
Veľmi pekne ďakujem za super recept :-)
Výborná roláda už ju mám uloženú. Včera som ju upiekla a všetci ju chválili. Ja som ešte do stredu zrolovala dva banány aby bola bohatšia a viac chutila deťom.

Pridaj komentár k receptu: