Foto: vikusik149
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g alebo arborio |
|
1,2 l alebo zeleninový |
|
1 ks stredná |
|
1 PL |
|
50 g |
|
5 cl alebo bujón |
|
40 g studené |
|
40 g strúhaný |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si predtým: Bujón ohrejeme a necháme ho variť na ohni. Cibuľu nakrájame najemno. Domáci zeleninový bujón: K varu privedieme 2 litre vody s 2 cibuľami, 2 mrkvami, 2 stonkami zeleru a 2 póry. Osolíme a varíme 4O minút, potom precedíme (môžete použiť aj kocky biobujónu). Pri mäsovom vývare k základnému zeleninovému bujónu 500 g hovädzieho rebra alebo jedno kura či kuracie stehienka a varíme 2 hodiny. Akú ryžu zvoliť? - Carnaroli je druh, ktorý sa najlepšie varí. - Arborio je najrozšírenejší druh. - Vialone nano je typický pre Benátky a ideálny pre veľmi riedke rizotá.
- 2
V hrnci so širokým dnom ohrejeme olej a 10 g masla. Pridáme cibuľu a smažíme 10 minút do zmäknutia.
- 3
Vmiešame ryžu (bez prepláchnutia) a na prudkom plameni miešame 2 minúty: ryža zosklovatie. Nesmie sa sfarbiť. Osolíme. Zalejeme vínom a za stáleho miešania ho necháme úplne odpariť.
- 4
Vleje jednu naberačku bujónu. Varíme ďalších 15 minút na strednom plameni a postupne prilievame bujón, pokiaľ sa nevstrebá.
- 5
Päť minút pred koncom varenia môžete pridať ďalšie ingrediencie. Ja som pridala na olivovom oleji a vývare podusené, na kúsky nakrájané kuracie mäso.
- 6
Stiahneme z ohňa a vmiešame kúsky studeného masla a za rýchleho miešania (mantecare) aj parmezán. Prikryjeme pokrievkou a pred podávaním necháme 2 minúty odležať.
- 7
A je hotovo! Rizoto musíme podávať okamžite, inak sa samé rozvarí. Na ozdobu ho môžete posypať petržlenom.
- 8
Obmena: Pokiaľ Vám zvýši rizoto, vytvarujte placky, obaľte ich v našľahanom vajci a strúhanke a na panvici osmažte dozlata.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu