Základné rizoto

vikusik149 - bez fotkyvikusik149, 28. apríla 2012
4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g alebo arborio
1,2 l alebo zeleninový
1 ks stredná
1 PL
50 g
5 cl alebo bujón
40 g studené
40 g strúhaný




Postup

  1. 1

    Pripravíme si predtým: Bujón ohrejeme a necháme ho variť na ohni. Cibuľu nakrájame najemno. Domáci zeleninový bujón: K varu privedieme 2 litre vody s 2 cibuľami, 2 mrkvami, 2 stonkami zeleru a 2 póry. Osolíme a varíme 4O minút, potom precedíme (môžete použiť aj kocky biobujónu). Pri mäsovom vývare k základnému zeleninovému bujónu 500 g hovädzieho rebra alebo jedno kura či kuracie stehienka a varíme 2 hodiny. Akú ryžu zvoliť? - Carnaroli je druh, ktorý sa najlepšie varí. - Arborio je najrozšírenejší druh. - Vialone nano je typický pre Benátky a ideálny pre veľmi riedke rizotá.

  2. 2

    V hrnci so širokým dnom ohrejeme olej a 10 g masla. Pridáme cibuľu a smažíme 10 minút do zmäknutia.

  3. 3

    Vmiešame ryžu (bez prepláchnutia) a na prudkom plameni miešame 2 minúty: ryža zosklovatie. Nesmie sa sfarbiť. Osolíme. Zalejeme vínom a za stáleho miešania ho necháme úplne odpariť.

  4. 4

    Vleje jednu naberačku bujónu. Varíme ďalších 15 minút na strednom plameni a postupne prilievame bujón, pokiaľ sa nevstrebá.

  5. 5

    Päť minút pred koncom varenia môžete pridať ďalšie ingrediencie. Ja som pridala na olivovom oleji a vývare podusené, na kúsky nakrájané kuracie mäso.

  6. 6

    Stiahneme z ohňa a vmiešame kúsky studeného masla a za rýchleho miešania (mantecare) aj parmezán. Prikryjeme pokrievkou a pred podávaním necháme 2 minúty odležať.

  7. 7

    A je hotovo! Rizoto musíme podávať okamžite, inak sa samé rozvarí. Na ozdobu ho môžete posypať petržlenom.

  8. 8

    Obmena: Pokiaľ Vám zvýši rizoto, vytvarujte placky, obaľte ich v našľahanom vajci a strúhanke a na panvici osmažte dozlata.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia