Základné rizoto

Autor receptu: vikusik149

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si predtým: Bujón ohrejeme a necháme ho variť na ohni. Cibuľu nakrájame najemno. Domáci zeleninový bujón: K varu privedieme 2 litre vody s 2 cibuľami, 2 mrkvami, 2 stonkami zeleru a 2 póry. Osolíme a varíme 4O minút, potom precedíme (môžete použiť aj kocky biobujónu). Pri mäsovom vývare k základnému zeleninovému bujónu 500 g hovädzieho rebra alebo jedno kura či kuracie stehienka a varíme 2 hodiny. Akú ryžu zvoliť? - Carnaroli je druh, ktorý sa najlepšie varí. - Arborio je najrozšírenejší druh. - Vialone nano je typický pre Benátky a ideálny pre veľmi riedke rizotá.
  2. V hrnci so širokým dnom ohrejeme olej a 10 g masla. Pridáme cibuľu a smažíme 10 minút do zmäknutia.
  3. Vmiešame ryžu (bez prepláchnutia) a na prudkom plameni miešame 2 minúty: ryža zosklovatie. Nesmie sa sfarbiť. Osolíme. Zalejeme vínom a za stáleho miešania ho necháme úplne odpariť.
  4. Vleje jednu naberačku bujónu. Varíme ďalších 15 minút na strednom plameni a postupne prilievame bujón, pokiaľ sa nevstrebá.
  5. Päť minút pred koncom varenia môžete pridať ďalšie ingrediencie. Ja som pridala na olivovom oleji a vývare podusené, na kúsky nakrájané kuracie mäso.
  6. Stiahneme z ohňa a vmiešame kúsky studeného masla a za rýchleho miešania (mantecare) aj parmezán. Prikryjeme pokrievkou a pred podávaním necháme 2 minúty odležať.
  7. A je hotovo! Rizoto musíme podávať okamžite, inak sa samé rozvarí. Na ozdobu ho môžete posypať petržlenom.
  8. Obmena: Pokiaľ Vám zvýši rizoto, vytvarujte placky, obaľte ich v našľahanom vajci a strúhanke a na panvici osmažte dozlata.