Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení fotorecept
Foto: pusta
Môj priateľ mi dal zajaca, pripravila som ho na korení, bylinkách a víne, je to veľmi chutné voňavé jedlo z diviny.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
400 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
z 1 ks citóna |
|
z 1 ks citróna |
|
8 - 10 guľôčok |
|
5 - 6 guľôčok |
|
3 - 4 guľôčky |
|
2 ks |
|
5 - 6 strúčikov veľkých |
|
1 CL |
|
1 CL |
|
1 vetvička |
|
150 - 200 ml |
|
3 PL |
|
podľa potreby na podlievanie |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Zajaca som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, naporcovala.
-
2
prikladám fotku stehien králika, je jasne vidno rozdiel medzi zajacom a králikom už na prvý pohľad. Králik má biele mäso, podobné chuťovo kuraciemu i kvalitou, je to domáce zviera, ktoré sa pripravuje podstatne kratšie ako zajac. Zajac poľný je divina, s pevným červeným tuhým mäsom, má podstatne dlhšiu kuchynskú úpravu, vyžaduje výrazné korenenie, spoločné je u oboch, že ide o chudé mäso.
-
3
Zajačie stehno som odblanila, pripravila som len jedno, lebo je dosť veľké a ostatné odblanené naporcované časti som odložila do mazničky.
-
4
Zajačie stehno som vložila do pekáčika, poriadne som ho osolila zo všetkých strán,..
-
5
..okorenila som ho výdatne čerstvo mletým čiernym korením,...
-
6
...posypala som ho sušeným tymiánom, obložila bobkovými listami, celým čiernym a novým korením, celými borievkami.
-
7
Pridala som vetvičku rozmarínu a štipľavú sušenú papričku.
-
8
Pridala som nastrúhanú citrónovú kôru,..
-
9
...citrónovú šťavu...
-
10
..celé strúčiky cesnaku a...
-
11
...husaciu masť.
-
12
Pripravila som si polosuché Chardonnay,...
-
13
..podliala som zajačie stehno a posypala som ho estragónom, pekáčik som prikryla alobalom a vložila piecť do trúby za občasného podlievania horúcou vodou a prelievania výpekom.
-
14
Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C 120 minút, kým lahodné mäsko úplne zmäklo. Doba pečenia je závislá na veku a veľkosti zajaca, i pečenia vašej trúby. Posledných 10 minút som ho dopekala do peknej hnedej farby, netreba sa báť množstva cesnaku, príjemne ochutí mäsko a pečením cesnak stráca ostrú chuť, zmäkne, je príjemne sladký, podávam ho k mäsku.
-
15
Horúce stehno som dala na tanier, podliala som ho chutným výpekom, obložila som ho varenými novými zemiakmi s petržlenom a podávala som ho s ľahkým šalátom zo cherry paradajok s jarnou cibuľkou, na listoch hllávkového šalátu. Mäsko je chudučké, má charakter diviny, prevzalo výbornú chuť vína a korenín, výpek je veľmi chutný a jemne pikantný,
-
16
záber zblízka. Zajac poľný sa vyskytuje v strednej, severnej a západnej Európe, v západnej Ázii, pôvodný druh žije v južnej Amerike a v Austrálii, Zajac žije predovšetkým na poliach, lúkach a okrajoch lesov, má ochranné hnedé sfarbenie. Zajac poľný dosahuje dĺžku 50 - 70 cm, váhu 2,5 až 6,5 kg, má nápadne dlhé, na koncoch čierne uši, krátky čierny chvost, zadné nohy sú oveľa silnejšie a dlhšie ako predné, je dobrý bežec a skokan. Mláďatá sa na rozdiel od králika rodia osrstené a vidiace na rozdiel od králika, zajace sú bylinožravce, v zime ohrýzajú konáre.
zgustnú si nielen poľovníci, ale aj milovníci diviny.
fotenie? som len púhy amatér na začiatku a ešte sa musím veľa učiť, snažím sa :-)))
veľmi pekne dakujem za ocenenie snahy.
k zajacovi sa tak ľahko nedostaneš, ale pred Vianocami býva hromadný odstrel, prevažná časť zajacov sa vyváža do zahraničia, najmä do Francie, časť zostane aj u nás doma. tiež býva odstrel pri ich premnožení, rozmnožujú sa veľmi rýchlo. my sme ich kupovali v tomto období na trhovisku, ev. v poľovníckom združení, najčastejšie sme ho pripravovali na šťave ako Zajaca na divoko podobne ako sviečkovú, počítal sa medzi úžasné lahôdky na sviatočnom stole.
aj pečený zajac je chutná delikatessa.
teší ma, že recept považuješ za výborný.
dakujem za milé uznanie.
keby tí muži utekali z domu len do tej reštiky:-))))) radšej sa nevyjadrím...
nuž, a zajaca tu na vareche mnohí úplne ľahkovážne nazývajú králikom, myslím, že vôbec nepoznajú ten obrovský rozdiel :-)
inak králik je tiež výborný, robila som nejedného, ale je diametrálne odlišný a rozdiel po každej stránke markantný.
hej, chémia sa veľmi podpísala na tomto skvelom zvieratku, je priam umenie dnes sa dostať k pravému zajačiemu mäsku, tiež som ho dávno nejedla, teraz som mala výnimočné šťastie, že mi ho dal môj priateľ.
som rada, že tento môj recept považuješ za nádherný a ostatné považuješ za poctivé recepty, ktoré sú jednými z mála tu na vareche :-)))
veľmi pekne dakujem za tvoju pochvalu, ktorú si úprimne vážim,
potešil si ma a hreje ma pri srdci.
Dobry deň ja by som chcel vedieť aky rozdiel medzi divym kralikom a divym zajacom, hlavne rozdiel v chuti mäsa.