Zahýbance (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Znovu oprašujem babičkovské recepty, tento je z knihy Márie Jelinkovej, málo surovín, všetky dostupné a výsledok? Chutia ako pirôžky, skúste...

30 minút
príprava
40 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme suroviny...
  2. Zemiaky uvaríme v šupke, dobré sú uvarené deň vopred, ak nie, nevadí, uvarte a nechajte dobre vychladnúť. Zemiaky pretlačte, alebo postrúhajte, pridajte žĺtko, múku a vypracujte cesto. Rozdeľte na polovice.
  3. Jablká nastrúhame, trochu vyžmýkame zo šťavy, pridáme škoricový cukor, šťavu z citróna a med, premiešame. Mak zomelieme, mrkvu nastrúhame, polejeme rozpusteným maslom, trochou vody, pridáme cukor a med a tiež dobre premiešame. Plnka by nemala byť riedka, preto vodu radšej pridávajte po lyžičke.
  4. Cesto dáme na papier na pečenie, rozvaľkáme, podsypeme múkou, aby sa neprilepilo, na jednu polovicu natrieme plnku a preklopíme, dobre popritláčame a preložíme na plech, to isté zopakujeme aj s druhou časťou cesta. Tu asi vznikol názov :)
  5. Vložíme do rúry vyhriatej na 185 stupňov a pečieme zhruba 40 minút, pokiaľ povrch nezíska zlatú farbu, ešte horúce potrieme roztopeným maslom. Pokrájame na kúsky, podľa potreby posypeme práškovým cukrom a je to hotové... Ak ste doma len dvaja, tak Vám bude stačiť polovičná dávka, lebo jeden Zahýbanec má rozmery 30x25 cm...