Záhradné halušky

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 28. februára 2011

K záhradným haluškám potrebujeme záhradu, halušky, dobrého partnera a domácu slivovicu.

Suroviny

500 g
30 dkg
250 g
2 ks
1-2 PL
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie: z múky vajec, zotrených zemiakov a vody si pripravíme cesto na halušky. Do veľkého hrnca naberieme vody, pridáme soľ a dáme zovrieť.

    Záhradné halušky - obrázok 1
  2. 2

    na panvicu si dáme trošku oleja a kryštáľový cukor. Miešame až kým nám cukor neskaramelizuje.

    Záhradné halušky - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme domácu kyslú kapustu a dusíme do mäkka. 10-12 min.

    Záhradné halušky - obrázok 3
  4. 4

    Do vriacej vodyhádžeme cez haluškár halušky.

    Záhradné halušky - obrázok 4
  5. 5

    Varíme asi 5-7 minut. Uvarené halušky poriadne scedíme.

    Záhradné halušky - obrázok 5
  6. 6

    Slaninku nakrájame na kocočky a opražíme do chrumkava. (poznámka: Polovička udržuje oheň a prikladá do piecky, aby nevyhaslo.)

    Záhradné halušky - obrázok 6
  7. 7

    Keď je slaninka upražená všetko spolu zmiešame a môžeme servírovať. Nezabudnime pred obedom na pohárik slivovice, aby nám neuškodilo. dobrú chuť!

    Záhradné halušky - obrázok 7

Diskusia k receptu

zabiatko66
Halušky nám chutili vynikajúco. V sobotu bolo krásne počasie tak sme si to vychutnali. Len škoda, že sa ešte nedá nič robiť na záhradke. Po dobrom obede a dobrej slivovičke sme si trošku zdriemli.
dajanca
ale doprajeme... :-)
krásny a chutný deň to musel byť...bola som zvedavá, na čo sa tá slivovička v haluškách použije... dobre ste to vymysleli... :-))
bojar
do halušiek nepatria vajíčka ani voda. vajcia sa dávajú len do nových zemiakov
zabiatko66
Možno u Vás sa nedávajú vajíčka ani voda, ale potom ako urobíš cesto, ked nedáš vodu? to teda nechápem.
evetik
vajicka davam ,ale vodu nie tu pustia zemiaky.
hortenzia51
...každa skusená gazdinka vie,že do halušiek treba vajcie, inak nie sú také dobré a môžu sa rozváriť vodu nedávam,lebo zemiaky pustia vodu,,,
marienka44
Do halusiek netreba vajce, ani vodu. Dokonca kuchar na STV zlial vodu, ktoru pustili porajbane zemiaky, aby sa nemuselo dat vela muky. Od vela muky su halusky tvrde. Ja to zleivanie vody uz praktizujem dlhsiu dobu a paci sa mi to.
aja1616
Tak toto sú asi trošku iné halušky, treba vyskúšať. Do tých klasických strapačiek nejde vajce, ani voda, ale zas tam ide väčšie množstvo zemiakov. Halušky sú po uvarení také strapaté. Tieto sú pekné hladké. Ja ich veru vyskúšam a ak sa mi budú ľahšie pretláčať cez haluškáreň, ako obyčajné múkové, tak ich budem robiť aj ako prílohu k omáčkam. Moji chlapci majú totiž radi halušky a mne ide odpadnúť ruka, keď ich konečne popretláčam do vody - pre mňa to je hotový trest.
zabiatko66
U nás na Liptove sa vždy takto varia halušky, cesto sa pripravuje z hladkej múky a zotrie sa jeden alebo dva zemiaky len kôli škrobu a dá sa 1 vajíčko alebo dva. A vodu dávame preto lebo ak chceme cesto redšie alebo ak zase sa nám pritrafí vsypať viac múky, taksa to rozriedi troškou vody. A keď varievam halušky s bryndzou tak zase do tej vody čo budem odvárať halušky, rozkrájam na malé kocočky zemiak a potom sú chutnejšie.
elekra
Ja robievam tiež len zemiakové halušky, bez vajca a vody. Sú viac zemiakové. A s dusenou kapustou nemajú chybu!
abend
Do halušiek, či bryndzových alebo s kyslou kapustou nikdy nedávam vodu, tak ako píšu viacerí predomnou, zemiaky pustia viac vody ako treba a múku dávam zásadne hrubú, tá lepšie stiahne vodu zo zemiakov, takže jej netreba dať veľa.Ale každému ako sa páči
diabambulka
každý máme svoj obľúbený recept, chválim aj poloviičku ako pomáha a prikladá :-) chutná a zdravá klasika, pekne nafotené :-)))
janger
@zabiatko , toto je tvoj recept, (s vajickami a vodou), a iste je vyborny! Skusim spravit. A ten haluskar je na to sikovny? Dobre sa s tym robi? Ja mam len taky okruhly haluskar, dost sa s nim zle pracuje, ruka ma velmi potom boli...Tak porad! Ked pojdem na Slovensko, kupila by som si. Dakujem :-)!
evanaaa
Ten haluškár mám aj ja, dobre sa s ním robí, ale je lepšie, ak je širší hrniec- kastról, aby bol väčší rozmach, aby halušky nepadali vedľa. Strapačky som síce nerobila, nenapadlo ma to, ale by som mala skúsiť.
honestka
@janger : German original tohto typu haluskara sa u nas predava v europskych delikatesons a pracuje sa s nim velmi dobre a lahko, pretoze ta nadobka ide po kolajnicke a ladnym pohybom ruky kraja chutnucke malinke halusky bez pomoci varechy. Mam aj okruhly, tento je mozno ze aj rychlejsi a zarucene ta ruka nebude boliet!
Cesto vsak nesmies mat tuhe, lebo vtedy by si rozdiel bolenia ruky velmi nepocitila!
klaura
výborný recept a aj všetko okolo toho ... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia