Zabíjačková polievka bez zabíjačky fotorecept

bozulka - fotkabozulka, 25. novembra 2010
Zabíjačková polievka bez zabíjačky (fotorecept)
Foto: bozulka

V zimnom období dostávam chuť na zabijačkové špeciality,nakoľko už nemám chlievik musí pomôcť mäsiar.

3-4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

asi 1/2 kg
1 ks
 /ja som nemala/
 čierne korenie
 ,majoránka
 /ak treba/
 môžme pridať
1 lyžica alebo olej
asi za hrsť /ja mám rada č.8-10




Postup

  1. 1

    Na tuku speníme cibuľu pridáme umyté krúpy trošku orestujeme,zalejeme vodou a necháme variť aby boli krúpy skoro uvarené.

    Zabíjačková polievka bez zabíjačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme kašu,olúpanú jaternicu,korenie a povaríme asi 15-20 min.

    Zabíjačková polievka bez zabíjačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme cesnak,majorán,ešte dochutíme,2-3 min.povaríme a môžeme podávať.Ja si pridávam aj trošičku na jemno posekanej feferonky.Želám dobrú chuť!

    Zabíjačková polievka bez zabíjačky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

honestka
tak to by som pristala, keby sme si to nemuseli robit vsetko sami od piky, ale tesime sa asi rovnako z dobrej polievocky. a veruze zimu tu uz mame aj minus 30, takze nic nam nebrani zajst si k masiarovi a nakrutit dobroty
frezia68
Ty si ale šikulka,to by ma nenapadlo z jaterničky urobiť polievku :-)))
marianne69
Kolkokrat so si povedala,ze by som si dala taku zabijackovu polievocku,ale do masiara ma ist nanapadlo.Pre mna, napad za milion,len neviem,preco ja na take zlepsovaky nepridem:-)))
jerica
@bozulka vydarený receptík , máme radi zabíjačkové výrobky a ovarovica je tiež jedna pochúťka. Dobrá inšpirácia na zimné hodovanie.:-))
jerica
Pený fotorecept , jednoduché dobre nafotené:-))
bozulka
Dievčence ďakujem,dá sa to ešte časovo skrátiť a na chuti to neuberie-dáme variť potrebné množstvo vody,nakrájame cibuľku na jemno,vhodíme do vody,ostatné pridávame ako je hore uvedené,miesto krúpov môžeme pridať ryžu/je to rýchlejšie/kto chce môže si pridať bujon alebo vegetu.Každý si prichutí podľa seba.Včera som darovala susedom rolku z kolena,škoda,že ma nenapadlo odfotiť.Tiež je to dobrá,skoro luxusná rolka vhodná aj pre návštevy.Zatial keď som ponúkla každému chutila.
sovka62
Ešte som takú nejedla. U nás zabíjačková polievka - to bol ovar z kotla. Do taniera sa vložil cesnak rozotretý so soľou, troška štipľavej papriky, smidky chleba a zalialo sa to tým ovarom. Celkom som to mala rada, najviac ten chlieb, ale keď už som zabíjala vo vlastnej domácnosti a pridávala som si tie smidky, svokra ma vždy napomínala:
Évičko, druhé smidky nejsú dobré, ani druhý muž. Tak neviem, smidky boli dobré rovnako ako tie prvé a muža neviem posúdiť, keďže mám stále toho prvého a vymeniť ho nemienim.
1x kuko95
enss
Dala by som si, ale nemôžem takéto jedlá...
bozulka
Ja sa teším vždy na chladné dni lebo mám rada takéto špeciality,v teplom počasí nieje chuť a mala by som aj obavu kupovať výrobky s krvou. @sovka , tak sme to robievali aj my doma a ešte pred 15-20 rokmi keď sme kupovali prasiatko na polovicu so susedami.To sme zvládli aj v bytovke,už očistené polovičky.Vždy som sa tešila keď som mala polovicu prasiatka vo vani a ja som šermovala nožami a veľkými hrncami.Teraz sa vytešujem moriakmi alebo kurencami z farmy tak asi 3x do roka.Myslím,že aj tomu bude už koniec lebo nejako nestíhame skonzumovať.
1x lianka
remcula
Zabíjačková kaše? Krvavnička? Krvavničku bych snad věděla, to bude krev z kroupami? Ale ta kaše? My budeme dělat v prosinci zabíječku, pak bych tady, pokud tady není, dala pravou prdelanku a možná i tlačenku. Pomůže mi někdo? je to tady, nebo není? Já pak dělám chyby a přidávám i recepty, které tady jsou...
bozulka
Remculko, ano krvavnička je správne,ale u nás sa robia krvavničky so žemlou,a kaša sa robievala volakedy akože nakoniec čo ostalo z vývaru ,pridala sa krv ,odobralo sa na polievku a do zbytku sa dali krúpy a urobila sa kaša,tá sa potom dávala chudobnejším susedom/ takzvaná žobrácka kaša/to sa potom dochucovalo korením,majoránom,cesnakom a osmaženou cibuľkou alebo čerstvými škvarkami.Správne usudzuješ,že polievka je "prdelanka,prdelačka a pod."Občas sa objaví mrazená polievka v marketoch dovezená z Moravy,ale mne tam trošku vadí skladba korenín,čo mi nesedia,ale nie je najhoršia po miernej úprave.Čo sa týka tvojich receptov kludne ich daj,viem,že na Morave sa robí zabijačka trošku ináč ako na Slovensku,aj keď "každý kraj iný mrav".Každý region má svoje chute.Keď chceš pridať nejaký recept,skús vyhlaať podľa názvu,podľa surovín a podobne,ale málokedy je to úplne rovnaký recept,každá gazdinka si väčšinou niečo pridá,uberie alebo skombinuje viac receptov dohromady ako to často robím ja a potom vzniká úplne iný recept.Takže žiadny problém - do toho!!!
jerica
@bozulka vrátila som sa k Tvojmu receptu , keby si vedela ako zbožňujem "žebrácku kašu " ako opisuješ s oškvarkami , len dobrého mäsiara musíš hľadať ako ihlu v kope sena, každý to tak nevie, ako zo starej školy ,dnes ani v obchodoch predavači nepoznajú aký druh mäsa , keď povieš vymyslím si "orech, židovka" Božulka, prajem zdravie do nového roka 2011 !!.
bozulka
Máš pravdu Jarka,my sme kupovali prasiatko okolo 150kg napolovicu so susedami,každý sme si robili zabijačku po svojom.Oni pochádzajú z Moravy a Čiech a robia trošku ináč ako my.Najradšej zo zabijačky mám kašu,polievku/krvavú/ a kapustnicu,ale stou problém nieje.Aspoň trošku si pripomíname zašlé časy ako sa dá.Jarka,želám v Novom roku všetko najlepšie.
mataliptak
no paráda ... dala by som si povedať :-D škoda , že už zabíjačky nerobíme ... naše deti už nepoznajú to čaro ked sa chystá zabíjačka ... skoro vstávať , vodu do kotlov aby zovrela a tá atmosféra ... pekne sa nato spomína a tie dobroty ..
bozulka
@mataliptak , máš pravdu,moje deti toto ešte všetko zažili a radi nato spomínajú.Možno ešte príde čas kedy sa na dedinu vráti to čo tam patrí.že si v každej chalupe dopestujú a dochovajú čo bolo zdravé...a prebytky doprajú aj nám mestským obyvateľom, aby sme nemuseli konzumovať tie nezdravé potraviny ktoré sme často nútení kupovať v marketoch...
mesiar50
Ano takato polievka sa podavala napr.aj k veceri pri domacich zabijackach.Robievala sa z vymiesanej krvy
a krupov.Ked sa to zahustilo z mletym mesom a ryzou
vznikla zobracka kasa aspon u nas sa to tak nazyva.
Ale kedze domace zabyjacky pomali myznu s tou
krvou je to horsie.
tvoj napad rozvarit krvavnicku ocenujem mna by to
sotva napadlo.Si sikovna gazdinka
bozulka
:-))) to je ten vek,skúsenosti a mlsný jazýček...!!! Mám rada kvalitné a hlavne chutné jedlo...trošku viac pikantné.Tie jaternice a kaša sú od súkromného mäsiara.V marketoch také veci nekupujem.
Aj u nás to bola žobrácka kaša,pochádzam zo Záhoria...
vcelar
Bozulka recept OK. Na Záhorí okolo Malaciek sa dávalo na tanier miesto krupov nočky (nokerle,halušky)a samozrejme čerstvý pretlačený česnak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia