Foto: ancicka
Chlebík je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do misky si dáme múky a šrot, urobíme jamku,rozmrvíme droždie, pridáme cukor,
-
2
zalejeme troškou vody a urobíme kvások.
-
3
Keď kvások vykysne,tak pridáme rascu a zbytok vody,zamiešame,
-
4
pridáme ocot a olej.
-
5
Ja miesim chlieb rukou, aspoň 15 min.
-
6
Keď je dobré vymiesené,tak necháme vykysnúť.
-
7
Vykysnuté vyváľame na dosku,
-
8
vytvarujeme bochník chleba a necháme podkysnúť, kým sa rúra nahreje.
-
9
Ja keď pečiem v hlinenej nádobe, tak ju dávam hneď, keď zapínam rúru, aby sa nahriala.
-
10
Pred pečením chlieb potriem vodou. Do nahriatej rúry s chlebom dávam aj hrnček z vodou.
-
11
Rúrú asi nahrejem na 200°C a pečiem 20 min.pri tejto teplote. Potom teplotu stiahnem na 120°C a dopekám ešte 25-30 min.
-
12
Po upečení zasa pretriem vodou a nechám na mriežke vychladnúť.
-
13
Dobrú chuť!
@hajni ,ja mám z mlyna,ale že aj bio potravinách.
Dakujem vám za milé komentáre.
@tatranka ,Pečiem rôzné chleby,obmieňam,aspoň raz za týždeň,ale neviem prečo,že raz chlieb praskne a druhý raz nie.Neviem,či je to drožbím,alebo múkou?Jeden čas som piekla iba tento, varecha.pravda.sk/recepty/domaci-zemiakovy-chlieb-fotorec...
tiež mi niiekedy praskol.Ja pečiem tak,jak mám to v bode 11.
Teplota záleži aj na type rúry.Každý musí sa pridržiavať svojej rúry,lebo každá pečie asi inak.
@marienka44 ,tak v tom máš pravdu,žemusí sa to vedieť,ale častejšie ked pečieš tak prídeš ako na to.
@hannah22 ,dakujem.
Ešte poprosím aký je rozdiel "šťavnatý" a inak chlieb keď nie je ako piliňák. Myslíš že chlieb nemôže byť šťavnatý? Zatiaľ neviem ako by som skonkretizovala chutný chlieb , ty si v tom pečení profík.Ďakujem.J.
@jerica ,nie, nie som profík,lebo nie som pekárka.Som žena,ktorá sa stará o svojích drahých.Je pravda,že som už toho dosť upiekla ,ale každý sa musí učiť tak ,že bude častejšie chleba piecť a skúšať.Aj mne sa nie vždy všetko vydarí,ale už viem asi odhadnúť či to bude OK,či nie.
Bez miesenia som chlebík tiež piekla ,a neraz!
A čo sa týka " šťavnatosti ", tak by som to nenazvala.Zákusok môže byť šťavnatý,poliatý sirupom,ale chlieb môže byť "vláčny",t.j. že ked ho stlačiš ,tak sa vráti do pôvodného tvaru.Ked ti ostane, akoby zlepený ,tak je nevyzretý.Preto sa chlieb dopeká pri nižšej teplote,aby vyzrel.
@babinka ,dúfam,že sa chlebík podrí.