Výživný ražný chlieb fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 30. augusta 2011
Výživný ražný chlieb (fotorecept)
Foto: ancicka

Chlebík je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný.

40 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 g
50 g
1/2 l
2 čl
1 čl
1-2 čl
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Do misky si dáme múky a šrot, urobíme jamku,rozmrvíme droždie, pridáme cukor,

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zalejeme troškou vody a urobíme kvások.

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď kvások vykysne,tak pridáme rascu a zbytok vody,zamiešame,

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme ocot a olej.

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja miesim chlieb rukou, aspoň 15 min.

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je dobré vymiesené,tak necháme vykysnúť.

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté vyváľame na dosku,

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vytvarujeme bochník chleba a necháme podkysnúť, kým sa rúra nahreje.

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja keď pečiem v hlinenej nádobe, tak ju dávam hneď, keď zapínam rúru, aby sa nahriala.

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pred pečením chlieb potriem vodou. Do nahriatej rúry s chlebom dávam aj hrnček z vodou.

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rúrú asi nahrejem na 200°C a pečiem 20 min.pri tejto teplote. Potom teplotu stiahnem na 120°C a dopekám ešte 25-30 min.

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po upečení zasa pretriem vodou a nechám na mriežke vychladnúť.

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dobrú chuť!

    Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

frezia68
Zasa jeden z výborných chlebíkov.Tiež pečiem podobne a miesim len rukou-stará škola :-)))
angelheart
aký je pekný a iste aj voňavý, nehodíš jeden krajček na koštovku? :))
ancicka
Dakujem,keby sa dalo,takponuknem.
@hajni ,ja mám z mlyna,ale že aj bio potravinách.
tatranka
Tvoj recept je naozaj pekný a aj chlebík určite zdravý. Chlebík ti nepraskne,ak ho dáš na 200 stupňov a necháš ho v rúre aspoň 20 minút.To som sa naučila tu na vareche od pekára.Potom už stiahnem teplotu na 180 stupňov a tak ho dopekám do celej hodiny.To len dobrá rada,ktorú som potrebovala aj ja.Od vtedy mi chlebík nepraskol.
klaura
no teda ... ukladám si ... krásnyy je ...
evas13
Aj ja hovorím, krásny chlebík, v obchode taký nedostanem. :)
viera1
Mám rada takéto popraskané...chrumkavé.To cesto je hutné ?Lebo rukou ho nevymiesim,či by to zvládla moja mašinka,kým vyzdraviem.
marianne69
...a vies,ze som si myslela ,ze to bude tvoj chlebik:-)krasny je,len som sa chcela spytat,ci by nestacilo ak trosku menej kvasnic 1/2 napr...ale asi nie
ancicka
@marianne69 ,vieš,ja tento recept mám z jednej staršej kuchárskej knihy,ktorá bola preložená z nemčiny.Tam píše,že 30g droždie a 2 čl kypriaci prášok.Ked som prvý raz piekla,tak som postupovala podľa receptu.Na druhý raz som už dala celé droždie bez kypriacého prášku.(väčšinov dávam na 1 kg 1 droždie),a vydelo sa mi ,že je to lepšie,tak to pečiem teraz takto.Ja mám taky pocit a aj skúsenosť,že takýto chlebík je hustejčí a šrot to robí ťažším,tak nezaškodí,a ked bol prášok,tak aby lepšie nakysol a bol vyžší.
Dakujem vám za milé komentáre.
@tatranka ,Pečiem rôzné chleby,obmieňam,aspoň raz za týždeň,ale neviem prečo,že raz chlieb praskne a druhý raz nie.Neviem,či je to drožbím,alebo múkou?Jeden čas som piekla iba tento,  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-zemiakovy-chlieb-fotorec...
tiež mi niiekedy praskol.Ja pečiem tak,jak mám to v bode 11.
Teplota záleži aj na type rúry.Každý musí sa pridržiavať svojej rúry,lebo každá pečie asi inak.
akeber
tak tento domáci chlebík by som rada ochutnala....určite to u vás rozvoniavalo :))))
marienka44
@Ancicka ,krasny recept a tiez chlebik. Ukladam do KK. Vcera som citala na nete, ze ked sa prida k beznej muke vela celozrnnej, chlieb je tazsi, lebo celozrnna muka obsahuje malo lepku. A tiez ostre hrany supiek zo zrn v celozrnnej muke prerezu bublinky kyslicnika uhliciteho a tiez potom nenakysne ako treba. Je to veda upiect dobry chlebik. :-)
ancicka
@akeber ,rozvoniavalo,ale naší už spali,ked som ho vybrala z rúry.Bolo 11 h.v noci a ráno ,ked som vstala,tak som aj mala obavu či budem mať čo odfotiť.
@marienka44 ,tak v tom máš pravdu,žemusí sa to vedieť,ale častejšie ked pečieš tak prídeš ako na to.
@hannah22 ,dakujem.
jerica
@ancicka učím sa piecť chlebové výrobky , zatiaľ zo všetkých čo som piekla najviac mi chutil nemiesený chlieb , robila som ho z rôznej múky , ale čo som robila na posledy pomer 2+1, T650 + chlebová so slnečnicovými semienkami , pridala som ľanové semienka , bol vynikajúci,nehnietla som tak ako to bolo v recepte doporučené, čo sa týka prasknutia mne sa to páči a vyhovuje mi keď je na chlebíku prasklinka.
Ešte poprosím aký je rozdiel "šťavnatý" a inak chlieb keď nie je ako piliňák. Myslíš že chlieb nemôže byť šťavnatý? Zatiaľ neviem ako by som skonkretizovala chutný chlieb , ty si v tom pečení profík.Ďakujem.J.
julica
Vyzerá pekne, ale tiež by som ubraôla droždia - je to cítiť. Čím dáš chlebíku viac času, tým menej droždia stačí. Droždie je novodobý výmysel na uľahčenie práce, ale na chuti chlebíku nepridáva a ani na trvanlivosti. A tá prasklina by mi vôbec neprekážala, práve naopak.
ancicka
@julica ,Nie na tomto nieje,
@jerica ,nie, nie som profík,lebo nie som pekárka.Som žena,ktorá sa stará o svojích drahých.Je pravda,že som už toho dosť upiekla ,ale každý sa musí učiť tak ,že bude častejšie chleba piecť a skúšať.Aj mne sa nie vždy všetko vydarí,ale už viem asi odhadnúť či to bude OK,či nie.
Bez miesenia som chlebík tiež piekla ,a neraz!
A čo sa týka " šťavnatosti ", tak by som to nenazvala.Zákusok môže byť šťavnatý,poliatý sirupom,ale chlieb môže byť "vláčny",t.j. že ked ho stlačiš ,tak sa vráti do pôvodného tvaru.Ked ti ostane, akoby zlepený ,tak je nevyzretý.Preto sa chlieb dopeká pri nižšej teplote,aby vyzrel.
jerica
ďakujem za radu, nevyhýbam sa radám a dokonca sa teším keď sa vždy niečo nové dozviem aj naučím.:-)
babinka
prave dnes som upiekla rascovy chlebik s pevnou korkou (po ktorej tuzil moj zat) a uz potrebujem piect vacsie chlebiky, nie polkilove, takze tvoj je na rade. Zatial najviac mi chutil ten bez miesenia, dnesny rascovy nebol naj, ale zatovi chutil - a nepukol a tak som si priala!! Vdaka za rady, vzdy sa zidu..
ancicka
@jerica ,mňa tiež poteší,ked sa varecháči podelia z radami.Ved nie každy robí všetko a tak nám prídu vhod.Ja som už veľa skúšala podľa " varechy",a aj by som pridala do komentárov hotové jedlo,/keby sa dalo pridať,ako k receptom/,ale ja to neviem.Aj pre toho autora rcp.by to bolo potešujúce,ked by sa niekto pochválil,že sa mu rcp.bud vydaril,alebo nevydaril.
@babinka ,dúfam,že sa chlebík podrí.
jerica
@ancicka mne to zatiaľ robí redakcia , tam pošlem foto hotového a poprosím o pridanie k môjmu komentu daného receptu,zatiaľ bez problému. Pekný deň všetkým čo budú s varecha.sk (vypínam zlodeja času) a hupkom do kuchtenia a možno aj fotenia :-))
pivonka
Krásny chlebík, podrobne nafotený , veľmi sa mi páči tvoj keramický pekáčik.
vavan
nádherny chlebík,krásne nadýchany,mňam
aneja
chlebík vypadá nádherně, ale pokud chcete aby byl opravdu zdravý, nepoužívejte droždí ale kvásek.
welwet
v prvom rade suhlasim a aneja, lebo ten chlieb z pekarenskych kvasníc si môžem kúpiť aj v hypermarkete ... ale to je vedlajsie. Viac ma zaskocil nazov "razny" a nasledna skladba ingrediencii, ktora nekompromisne hovori, ze to je chlieb psenicny a nie razny, lebo vsak uprimne povedane, on okolo raznej muky len utekal :)
marianna76
fajn... ale prečo ražný, keď nie je z ražnej múky... tiež ma zaskočil ten názov :-(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia