Výživný ražný chlieb (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Chlebík je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný.
40 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Do misky si dáme múky a šrot, urobíme jamku,rozmrvíme droždie, pridáme cukor,
- zalejeme troškou vody a urobíme kvások.
- Keď kvások vykysne,tak pridáme rascu a zbytok vody,zamiešame,
- pridáme ocot a olej.
- Ja miesim chlieb rukou, aspoň 15 min.
- Keď je dobré vymiesené,tak necháme vykysnúť.
- Vykysnuté vyváľame na dosku,
- vytvarujeme bochník chleba a necháme podkysnúť, kým sa rúra nahreje.
- Ja keď pečiem v hlinenej nádobe, tak ju dávam hneď, keď zapínam rúru, aby sa nahriala.
- Pred pečením chlieb potriem vodou. Do nahriatej rúry s chlebom dávam aj hrnček z vodou.
- Rúrú asi nahrejem na 200°C a pečiem 20 min.pri tejto teplote. Potom teplotu stiahnem na 120°C a dopekám ešte 25-30 min.
- Po upečení zasa pretriem vodou a nechám na mriežke vychladnúť.
- Dobrú chuť!