Vyprážané zemiakové pagáče fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 22. júna 2010
Vyprážané zemiakové pagáče (fotorecept)
Foto: andy54

Je to jednoduchý recept a ešte nepoznám nikoho, komu by nechutil. Hodí sa k mäsu, alebo samostatne.

6
porcií
40 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
500 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Uvaríme si zemiaky v šupke.

    Vyprážané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ošúpeme ich a rozmačkáme.

    Vyprážané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme vajíčka, soľ a múku. Vymiesime cesto a vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na asi 0,75 - 1 cm hrubé. Nakrájame na štvorčeky, alebo iné tvary.

    Vyprážané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vysmážame na horúcom oleji do zlatista z oboch strán.

    Vyprážané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyberieme a necháme odkvapkať olej.

    Vyprážané zemiakové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame teplé samotne, alebo k mäsu

Diskusia k receptu

evusik
zemiaky môžem v akejkoľvej forme a toto vyskúšam hneď zajtra :-)
moli
Tak toto mi pripomína moje detstvo, keď moja drahá mamička, ktorá už dnes žiaľ nie je medzi nami nám šiestim deťom piekla podobné zemiakové pagáčiky, a to dosť často, lebo sme ich milovali a keď že nás bolo 6 detí, tak ich na jedenkrát vyrobila aj 150-200ks.Akurát že ich robila okrúhle a niekedy ich plnila krúžkom chutnej klobásky!Robievam ich aj ja hlavne v zimných obdobiach! :o)))
Ďakujem, aj som si dobre zaspomínala. :o)
babidka
ja ich robievam k privarkom - spenatu , hrachu , sosovici . Teraz uz vyprazam malo jedal a tak ich peciem v rure potrete maslom alebo olejom . vyprazane su vsak chutnejsie :-)))))))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
toto vôbec nepoznám. Je to niečo podobné ako lokšové cesto ale s vajcom. Určite skúsim, je to pre mňa niečo nové:-)
zdezda
:-) ukladám, vyskúšam, určite nám budú chutiť :-)
alena45
ten link samozrejme bez slovíčka robievam. Recept mi dala bývalá susedka v Semerove, neviem odkiaľ pochádzala, ale robievam to už dobrých 20 rokov.
jezibabka1
@andy54 už som robila za tych par 1000 rokov všetko možné zo zemiakov, ale toto nie, mňam:))) zemiaky rovno idem variť a budeme mať na večeru:) dík
andy54
vrelo odporúčam. U nás sa "bijeme" o posedné kúsky.
gittka
takáto robievala moja starká a boli super!!!!!!!!!!!!!
jezibabka1
@andy54 najjednoduchšie recepty sú tie najlepšie:))) a naozaj som toto robila 1.x, ale po ohlase v našej rodine to budem robiť veľmi často:) ešte raz dík za skvelú inšpiráciu:)
alzbetka2
@andy54 , tento recept nepoznám, ale môj "nemäsový manžel" sa určite poteší, keď ho vyskúšam....ďakujem za tip na večeru....
evanaaa
Tiež toto nepoznám, ale jedna moja kolegyňa, keď sme k nej prišli, mala vždy poruke zemiak. pyré v prášku a z toho robila dobré pagáčiky narýchlo vyprážané. Ešte ma zaujíma - tá výberová múka je hladká, alebo je aj iná?
evanaaa
Tak som rozmýšľala, že by som skúsila posekať za hrsť oškvariek do cesta, čo by to urobilo.
andy54
@evanaaa múka je polohrubá výberová, no ak použiješ hladkú, nič sa nestane, len cesto bude jemnejšie.
andy54
neviem, čo to urobí, keď ich ochutíš, no skús a napíš ako to chutí.
qaroh
Keďže ste zo Šale a ja od Nitry je to podobný recept, ktorý sa u nás doma volá zemiakové drapáky. Cesto je rovnaké, ale bez vajec s troškou mletého čierneho korenia. Cesto sa vyvaľká na veľkú placku, ktorá sa zroluje do rolády a nakrája na asi na 1-1,5 cm kolieska. Jemne pritlačíme dlaňou a vyprážame na oleji. Podáva sa ku kyslím polievkam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia