Vynikajúca ryža

ajka1812 - fotkaajka1812, 4. januára 2012
Vynikajúca ryža
Foto: ajka1812

Táto ryža je prvá, ktorá sa mi zakaždým podarí a chutí naozaj skvelo, pomer dávok zaručí ,že ryža nikdy nie je tvrdá ani rozvarená. Zobraziť celý popisTáto ryža je prvá, ktorá sa mi zakaždým podarí a chutí naozaj skvelo, pomer dávok zaručí ,že ryža nikdy nie je tvrdá ani rozvarená. Takže zbohom varným sáčkom...

4
porcie
30 minút
príprava
22 minút
tepelná úprava

Suroviny

320 g
1 ks veľká
3/4 l osolená




Postup

  1. 1

    V hrnci osmažíme na masti cibuľku (asi 3 minúty), tak aby nezhnedla. Potom pridáme ryžu, zamiešame. Nechať nech ryža nasaje chuť cibule, pridať osolenú vodu,alebo vývar z bujónu, Prikryť a variť presne 19 minút. ...hotovo...Dobrú chuť

Diskusia k receptu

aszabka
Ja robievam ryžu bez tuku, je sypká a nelepí sa. Opražím ju v hrnci nasucho, zalejem vriacou vodou z varnej kanvice, vody raz toľko ako ryže a osolím, ovegetím, alebo zalejem vývarom z bujónu, akéhokoľvek. Nechám ju variť na najslabšom ohni 15 minút a vypnem. Neodkrývam, nechám dôjsť zakrytú a po 5 minútach odkryjem a premiešam..Hotovo a nikdy som ju ešte nemusela z lyžice vyškrabávať ((: Niekedy dám i olej, podľa toho, aké šťavnaté je mäsko..
letisia
Ja varím ryžu s podusenou cibuľou 17 minút a neodokryjem asi 10 minút, potom pridám roztlačený cesnak, zamiešam a znovu prikryjem.
ajka1812
Ja milujem túto ryžu, lebo to je prvá ryža, ktorá sa mi vždy podarí :D
izabella929
@ajka1812...robila som ju roky takto, ako ty...ale teraz som prešla na podusenie na čistom oleji a zaliatím vrelej vody...dusenie pod pokrievkou..mne sa takto páči...ja ju robím všelijako, napr. s hrozienkami, a mrkvou, s hráškom, no proste podľa toho k čomu ju budem podávať..
wevewe
no a ja robim v mikrovnke. na troske oleja poprazim cibulku (minuta v mikrovnke), pridam preplachnutu ryzu, vriacu vodu alebo vyvar tak, aby vody bolo 1/2cm nad ryzou a dam do mikrovnky na max vykon na 20 min.moze sa hned podavat
jelenik
na spenenu cibulku dam umytu, posolenu ryzu, pridam trocha mletej cervene papriky a majoranku, premiesam a zalejem studenou vodou /mierka napr. 1 hrncek ryze a 1 1/2 hrnceka vody/.Necham zovriet, potom teplotu stisim a ked je ryza makka, zabalim hrniec do deky, kde pocka aj niekolko hodin tepla. Takze uvarim napr. hned rano a na obed "ryzu zobudim" stale teplu.
alena45
všetci máme svoju obľúbenú ryžu, Ty ju dusíš 20 minút, Aszabka 15, Letisia 17 a ja 16 minút. A každá máme svoju obľúbenú ryžu.
dorisa
Ja verím ryžu tiež na cibuľke, varievam len guľatozrnnú a ešte nelúpanú, ale tiež najradšej guĺatozrnnú, nedávam nikdy rovnako, vždy ju mám dobrú, a nevarím ju podľa minút, ale odhadom. Zatiaľ sa mi vždy vydarila a my sme doma ryžoví. Inak, skvelý recept, veľmi veľa gazdiniek nevie ryžu uvariť. Pre mladých je určite skvelým receptom.
2010
Len taka poznamka , nebudte prekvapeny ze v azii je ryza zlepena,
keby bola sypka tak sa neda jest palickami.
ejta
A mňa mamina naučila zaliať ryžu vodou na dva prsty (aby nad ňou bolo vody akurát toľko, že dva prsty naležato sa tam zmestia) Potom nemusím ani čas stopovať. Keď sa tvoria v ryži kráteríky, tak ju vypnem a je hotovo. Nikdy nebola ani surová ani rozvarená. Samozrejme iba šišatú ryžu tak varím, guľatá je vhodná iba na ryžovú kašu alebo nákyp....
anykama
Ano všetci máme svoju oblúbenú ryžu.Ja nepozerám na čas,ale ked na povrchu ryže neni už voda,odstavím a zabalím do deky.V deke dojde a udrží svoju teplotu,preto ju robím hneď ako prvú pred varením.
liama
Ja robim iba gulatu. V rure. My mame radi taku mazlavu.
danculka
Presne ako píše @2010 , mala by byť zlepenejšia,ale my sme si už zvykli na ryžu,aby sa rosýpala.Ja robím tak nepolo,ani sa nerosýpa ani nie je mazľavá....
marikafil
Nuž, ja varím len dlhozrnnú ryžu - keď som raz omylom kúpila guľatozrnnú, bolo že to frfotu. Našťastie, nejeme paličkami a tak nám lepšie vyhovuje taká sypká.
babusha
u nás sa varí len guľatá ryža, na oleji popražím 1 pohár opláchnutej ryže, posolím a miešam až ryža zosklovatie , pridám 2 poháre studenej vody, doprostriedku dám malú cibulu, odkryté dusím až sa začnú vytvárať dierky, vypnem a prykryjem dvojitou kuchynskou papierovou utierkou, nato pokrievka a nechám 20 min dojsť. Pridávam niekedy korenie kari, alebo mrazenú zeleninu, kukuricu, alebo hrášok alebo vegetu alebo len tak čistú a k tej mne osobne netreba žiadnu "prílohu"nie je nikdy rozvarená ani surová, dôležité podľa mňa je oplachovať surovú studenou vodou, pokiaľ nejde čistá voda
sneica
varim ako kedy...ale zvycajne varim ako cestovinu ...uvarim vo vode a zlejem...a iba dlhozrnu....obcas osmazim na tuku zalejem vodou a dusim...na 1 pohar ryze pridam 1 a pol pohara vody...pridavam korenie ryza alebo kari ....
klaura
Každá má svoj osvedčený recept aj obľúbenú ryžu. Tiež používam výhradne dlhozrnnú ryžu ... osmahnem do sklovita, mamka ma učila, že musí hrkať ... :) potom zalejem dvojnásobným množstvom vody, osolím, pridám koreniny, do stredu kúsok cibule a cca 2 PL citrónovej šťavy. Zakryjem a od bodu varu varím na veľmi miernom ohni 13-14 minút ... až má na povrchu "dierky" ... je dobrá, sypká ...
mamatata2
Úžasné, koľko podôb má varenie ryže. Ako píše @Dorisa , je to super recept, lebo niekedy je problém uvariť tak akurát. Prekvapilo ma, koľké z Vás varia dlhozrnnú. Ja len guľatú, opražím na oleji, dám toľko vody( studenej) , koľko bolo ryže, osolím a dám variť. Keď začne vrieť, dám plameň na minimum, keď sú v nej dierky, ako píše @babuscha , odstavím, premiešam a nechám ešte postáť zakryté.
Ale je pravda, že pokiaľ nerobím v na to určenom hrnci, tak už sa mi tak nevydarí. Skúsim na budúce dlhozrnnú podľa Vašich rád.
anajka
U nás je to jedno aj dlhozrnná aj guľatá. Len aby nebola prihorená. Mám dobrých stravníkov, ktorí nevyberajú.
zdezda
:-))) a moji ľúbia tú, ktorú uvarím (udusím)
vôbec sa s ňou netrápim, na horúcom oleji ju dám zosklovatieť, až zavonia, posolím a pridám dvojnásobok vody(studenej), prikryjem, nechám ju 3 minúty vrieť(ak by chcela kypieť, iba nadvihnem pokrievku a hneď zaklopím) no a potom vypnem plyn a nechám ju "dôjzď", po 1 hod. ju odokryjem, a ak chceme mať ryžu ako žltí bratia, tak ju nemiešam, no ale moji majú radšej sypkú, tak ju zľahka ponadvihujem a nechám odpariťzbytok vlahy(bez pokrievky) je naozaj supiš:-)
hubata
Ani ja sa s ryžou netrápim: aby bolo do čoho zakúsnuť tak robím guľatú. Uvarím ju ako cestovinu podľa chuti v osolenej vode, nechám odkvapkať a potom ju už použijem na čo chcem a primiešam k nej čo chcem.
kata50
Skúsim vám poradiť a popíšem ako varím ryžu ja. Ešte keď som nemala hrnce s dvojitým dnom( to bolo dávno...:-))) dovárala som ryžu v rúre. Teraz po dôkladnom opláchnutí, opražení na oleji, a zaliatí vodou ( 1,5 x viac ako je objem ryže), ju ochutím soľou, celou cibuľou a celým korením - najjednoduchšia varianta. Prikryjem a privediem do varu. No na varenie využívam liatinovú platňu ( čo je ako príslušenstvo pri každom plynovom sporáku ) a to tak, že ju obrátim - výstupky čo majú byť na mriežku - sú hore a na ne položím hrniec s ryžou. Vlastne sa takto hrniec NEDOTÝKA platne a ryža nemôže pripáliť. Akonáhle začne ryža vrieť - vypínam a na tej to obrátenej platni krásne "dôjde" a pekne sa rozsýpa. Aj my máme radi dlhozrnnú ryžu. Vyskúšajte - napíšte :-))
orchidea
Tak ako píše @hubata , tiež varím ryžu ako cestovinu ale dlhozrnnú a potom ju ešte premiešam v opraženej cibuľke na oleji a kari korením.
zuzka2727
Varím presne ako @sneica - 1 diel ryže a 1,5 vody...Keď je odparená voda, vypnem plyn a nechám dojsť v pare. Nikdy sa nelepila :)
szavla
kata50; S tou platňou ; no " Klobúk dole !!!"
jamalinka
správne sa má ryža uvariť tak ako cestovina - uvariť v slanej vode, precediť, prepláchnuť studenou vodou, aby sa nelepila, nechať chvíľu odkvapkať, vysypať do nádoby a poliať troškou oleja, pred použitím ryžu dochutiť podľa potreby - kari, ml. korenie, bylinky a pod. a zohriať. Ale bežne v domácnostiach sa pripravuje tak ako opisujú viaceré varecháčky, popražiť, podusiť a nechať do dusiť, takáto je asi najchutnejšia




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia