Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Výborný ríbezľový koláč

pivonka - fotkapivonka, 6. augusta 2020
Výborný ríbezľový koláč
Foto: pivonka

To "výborný" je oficiálny názov receptu ako som ho prevzala z internetu, ale môžem potvrdiť, že je naozaj výborný. Už to trené cesto Zobraziť celý popisTo "výborný" je oficiálny názov receptu ako som ho prevzala z internetu, ale môžem potvrdiť, že je naozaj výborný. Už to trené cesto samo osebe je fakt výborné. Z posledných ríbezlí (a nemala som ich ani dosť, ale nevadilo to), tento raz s orechami. Môže sa kľudne dať iné ovocie, teraz sú aktuálne čučoriedky.
Zdroj: internet

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
100 g
100 g
150 g
1 ČL
500 g
 (do ríbezlí)
80 g (alebo mandle)
80 g




Postup

  1. 1

    Povolené maslo s cukrom vyšľaháme dohladka. Postupne pridáme 2 žĺtky a 2 vajíčka. Bielky si necháme na sneh.

  2. 2

    Do vyšľahanej hmoty primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto rozotrieme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie alebo vymastenej a vysypanej múkou. Na vrch rozmiestnime ríbezle premiešané s kryštálovým cukrom. Tu množstvo cukru neuvádzam. Záleží na množstve a druhu ovocia. Ja som mala iba zbytok ríbezlí, tak som dala 1 PL.

  3. 3

    Pečieme cca 30 minút. Ja musím na 5 minút zapnúť spodok, lebo v mojej forme práve spodok pečie slabo.

  4. 4

    Pred koncom pečenia si vyšľaháme bielky, postupne všľaháme cukor. Do pevného sladkého snehu vmiešame pomleté mandle. Ja som dala orechy. Jednak ich už treba minúť, jednak sa mi zdá, že orechy majú výraznejšiu chuť. Orechový sneh nanesieme na vrch predpečeného koláča a dopečieme. Je to veľmi chutný a pritom jednoduchý koláč, odporúčam použiť aj iné drobné ovocie.

Diskusia k receptu

pivonka
Ďakujem, dievčatá za nahliadnutie a milé komentáre. Sama som rada, že som na tento koláčik naďabila. Je jednoduchý, rýchly a pritom veľmi chutný. Žiadaná trojkombinácia.
martamm
@pivonka , velmi sa mi 0avi tento recept, jednoduchy, sviezi, myslis, ze mozem pouzit aj ibe ovocie? Napriklad cucoriedky
pivonka
@martamm (9.8.2020 09:54)

Určite, práve čučoriedky hneď v úvode odporúčam, ale aj iné drobné ovocie. Treba mať ale na pamäti kyslosť a množsto ovocia a tomu prispôsobiť množstvo cukru, ktoré doň pridáš. Nech sa ti darí.
ivulka21
Mila Pivonka, vynikajuci recept. Piekli sme dnes, polka uz je prec. Maslovy korpus je krehucky, jemny. Po Tvojom vzore sme tiez pridali na 5 minut iba spodny ohrev a dobre bolo. Dakujeme za recept, uz ho mame vytlaceny a pripraveny na opakovane pouzitie :-)
pivonka
@ivulka21 (10.8.2020 17:32)

Najviac ma poteší, ked niekto recept zrealizuje a chutí mu. Ano, nielen orechy s ríbezlami dodávajú koláču kvalitu, ale aj to linecké cesto je velmi chutné. Ešte som rada, že ti spodok nezhorel, ked si ho pripla, lebo v každej rúre aj forme sa pečie ináč. Nech sa ti darí!
vitalka
Nejaky kolačik z detstva mi tento vaš pripomina...myslim ze sa volal londynske rezy.Ale výborna kombinacia s orechami je aj slivkový lekvár.Vyskušajte :)
pivonka
@vitalka (30.10.2020 20:43)

Ahoj, Vitalka! Až teraz som si všimla, že si komentovala môj recept. Som rada, že ťa zaujal, možno ho niekedy upečieš. Londýnske rezy poznám, tiež sú výborné. Áno, ide tam namiesto čerstvého ovocia slivkový lekvár.