Ríbezľový koláč
Výborný ríbezľový koláč
Autor receptu: pivonka
To "výborný" je oficiálny názov receptu ako som ho prevzala z internetu, ale môžem potvrdiť, že je naozaj výborný.* Už to trené
cesto samo osebe je fakt výborné. Z posledných ríbezlí (a nemala som ich ani dosť, ale nevadilo to), tento raz s orechami. Môže
sa kľudne dať iné ovocie, teraz sú aktuálne čučoriedky.
12 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Povolené maslo s cukrom vyšľaháme dohladka. Postupne pridáme 2 žĺtky a 2 vajíčka. Bielky si necháme na sneh.
- Do vyšľahanej hmoty primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto rozotrieme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie alebo vymastenej a vysypanej múkou. Na vrch rozmiestnime ríbezle premiešané s kryštálovým cukrom. Tu množstvo cukru neuvádzam. Záleží na množstve a druhu ovocia. Ja som mala iba zbytok ríbezlí, tak som dala 1 PL.
- Pečieme cca 30 minút. Ja musím na 5 minút zapnúť spodok, lebo v mojej forme práve spodok pečie slabo.
- Pred koncom pečenia si vyšľaháme bielky, postupne všľaháme cukor. Do pevného sladkého snehu vmiešame pomleté mandle. Ja som dala orechy. Jednak ich už treba minúť, jednak sa mi zdá, že orechy majú výraznejšiu chuť. Orechový sneh nanesieme na vrch predpečeného koláča a dopečieme. Je to veľmi chutný a pritom jednoduchý koláč, odporúčam použiť aj iné drobné ovocie.