Výborné broskyne
Autor receptu: tothka
Dosť dlho mi trvalo kým som si zohnala formičky na broskyne a tiež kým som dostupné
recepty doladila na taký, s ktorým som bola spokojná. Teraz vám ho dávam na posúdenie
15 porcií |
120 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- 60 ks formičkiek - pologule si dobre vymastíme a vysypeme múkou.
Celé vajcia šľaháme spolu s cukrom do hustej peny, pridáme múku zmiešanú so sódou, šťavu a postrúhanú kôru z citróna a olej.
Cesto lyžicou rozdelíme do formičiek. Nedávame plné, pretože napuchnú.
Upečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 8 - 10 min .
Teplé vyklopíme na dosku, pomôžeme si lyžičkou.
- Vychladnuté pologule dobre potrieme džemom a spájame dve dohromady.
Necháme chvíľu postáť a pripravíme si do misky broskyňový sirup, do ktorého sme pridali trochu kyseliny citronovej, môžeme pridať aj trošku žltého potrav. farbiva, ale nie je to nutnosť. Ja požívam sirup kupovaný v Lidli v 1/2 litrovej sklenenej fľaške, na túto dávku spotrebujem skoro celú fľašu. Do šálky si dáme asi 1 dcl sirupu a trochu červeného potrav. farbiva.
- Pripravené zlepené pologule dobre ponamáčame v broskyňovom sirupe a štetcom ich ešte potrieme červeným sirupom, aby vzhľadovo pripomínali zrelé broskyne. Pri manipulácii s broskyňami doporučujem použiť gumové rukavice, nakoľko cervená farba urobí svoje s vašimi rukami, dá sa síce na viac krát zmyť, ale lepšie predísť zafarbeným prstom.
Keď máme všetky guličky namočené a zafarbené , pogúľame ich ešte v jemnom kryštálovom cukre a ukladáme do papierových košíčkov . Ozdobila som lístočkom zo zbytku poťahovej hmoty a ako stopky som použila klinček /korenie/- je to na vás, čo požijete na prizdobenie