Foto: tatranka
Táto pochúťka je pre tých,ktorý nemajú radi plnky,ale zároveň majú radi jemný lahodný koláčik.Trochu sa s ním treba pohrať pri pečení,ale stojí za to.U Zobraziť celý popisTáto pochúťka je pre tých,ktorý nemajú radi plnky,ale zároveň majú radi jemný lahodný koláčik.Trochu sa s ním treba pohrať pri pečení,ale stojí za to.U nás je to vítaný artikel. Zdobenie:ľubovolné, ja som zdobila kand.ovocím a potr.perličkami
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
250 g |
|
25O g |
|
1 ks |
|
medzi prsty |
|
5 ks |
|
250 g |
|
50 g |
|
2 lyžice |
|
Poleva: | |
250 g |
|
z pol citrónu |
|
2-3 lyžice horúca |
|
Postup
-
1
Potrebné suroviny.Spoznávate mrazenú citrónuvu šťavu. /Malé,modré vankúšiky/Preto nemám v surovinách citrón.
-
2
Pripravíme si podlhovastú formu.Vyložíme ju zo spodu mastným papierom.Boky formy vymažeme maslom,alebo iným tukom.
-
3
Zomelieme mandle,nešúpané.
-
4
Maslo vymiešame so soľou a pridáme postupne vanilkový aj práškový cukor.Vymiešame do penista.
-
5
Postupne pridávame celé vajíčka aj múku.
-
6
Nakoniec pridáme mandle.Dobre premiešame.Prichutíme rumom.
-
7
Hotové cesto.
-
8
Na obdĺžnikovú formu nanesieme z cesta dve lyžice a tie rozotrieme na spodok formy.V rozohriatej rúre na 180-200 stupňov rýchlo upečieme.3-4 minúty.
-
9
Na upečený plát dáme ďalšie dve lyžice cesta,ktoré rozotrieme a vložíme opäť do rúry na zapečenie.Takto pokračujeme až do minutia cesta.
-
10
Uložila som posledné cesto.Kým som cesto takto spracovávala,stihla som vylúštiť jednu krížovku.Cesto treba strážiť.
-
11
Posledné zapekanie.Vyšlo mi tento krát 14 vrstiev.Niekedy je to viac,inokedy menej.Len nesmú byť veľmi hrubé.
-
12
Kým sa mi štola dopekala,vymiešala som si polevu.
-
13
Upečený a vychladený korpus natrieme citrónovou polevou a prizdobíme.Mal by sa krájať po 5-6 dňoch.Keďže som vám chcela ukázať štruktúru štóly pokrájala som ho po zasušení polevy.
-
14
Prierez koláčom.Že sú kraje tmavšie,to nevadí.Budete ich mať také aj vy.No patrí to k tomúto koláčiku,aj svojou chuťou.Vrch štóly je vlastne spodok pečeného koláča.
-
15
Hotová štóla.Mám na nej kondenzované čerešne a ozdobné potravinárske perličky.
Diskusia k receptu