Vrstvená mandľová štóla fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 5. decembra 2010
Vrstvená mandľová štóla (fotorecept)
Foto: tatranka

Táto pochúťka je pre tých,ktorý nemajú radi plnky,ale zároveň majú radi jemný lahodný koláčik.Trochu sa s ním treba pohrať pri pečení,ale stojí za to.U Zobraziť celý popisTáto pochúťka je pre tých,ktorý nemajú radi plnky,ale zároveň majú radi jemný lahodný koláčik.Trochu sa s ním treba pohrať pri pečení,ale stojí za to.U nás je to vítaný artikel. Zdobenie:ľubovolné, ja som zdobila kand.ovocím a potr.perličkami

30 minút
príprava
130 minút
na 180-200 °C

Suroviny

250 g
25O g
1 ks
medzi prsty
5 ks
250 g
50 g
2 lyžice
Poleva:
250 g
z pol citrónu
2-3 lyžice horúca

Postup

  1. 1

    Potrebné suroviny.Spoznávate mrazenú citrónuvu šťavu. /Malé,modré vankúšiky/Preto nemám v surovinách citrón.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si podlhovastú formu.Vyložíme ju zo spodu mastným papierom.Boky formy vymažeme maslom,alebo iným tukom.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zomelieme mandle,nešúpané.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maslo vymiešame so soľou a pridáme postupne vanilkový aj práškový cukor.Vymiešame do penista.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupne pridávame celé vajíčka aj múku.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec pridáme mandle.Dobre premiešame.Prichutíme rumom.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové cesto.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na obdĺžnikovú formu nanesieme z cesta dve lyžice a tie rozotrieme na spodok formy.V rozohriatej rúre na 180-200 stupňov rýchlo upečieme.3-4 minúty.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na upečený plát dáme ďalšie dve lyžice cesta,ktoré rozotrieme a vložíme opäť do rúry na zapečenie.Takto pokračujeme až do minutia cesta.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uložila som posledné cesto.Kým som cesto takto spracovávala,stihla som vylúštiť jednu krížovku.Cesto treba strážiť.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Posledné zapekanie.Vyšlo mi tento krát 14 vrstiev.Niekedy je to viac,inokedy menej.Len nesmú byť veľmi hrubé.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kým sa mi štola dopekala,vymiešala som si polevu.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Upečený a vychladený korpus natrieme citrónovou polevou a prizdobíme.Mal by sa krájať po 5-6 dňoch.Keďže som vám chcela ukázať štruktúru štóly pokrájala som ho po zasušení polevy.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Prierez koláčom.Že sú kraje tmavšie,to nevadí.Budete ich mať také aj vy.No patrí to k tomúto koláčiku,aj svojou chuťou.Vrch štóly je vlastne spodok pečeného koláča.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotová štóla.Mám na nej kondenzované čerešne a ozdobné potravinárske perličky.

    Vrstvená mandľová štóla (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

dorisa
@tatranka , hneď som vedela, že je to tvoj koláčik, podľa obrázku, Stále krásne výtvory. Aj ja robím štóly na Vianoce, aj biskupský chlebík.
vavan
Vyzerá to zaujímavo.Ukladám do KK.
hubarka35
no peknučké a nezhori to tolko piect,ved nie vidim na foto a može tam ist i ovocie sušene do cesta,nikdy som to nerobila a ani nekupovala...
tinca
@tatranka pekná štóla, ale prečo sa to pečie na viackrát? Ja by som sa tiež bála, že to spodné cesto nakoniec zhorí
tatranka
@tinka ,tak znie recept.V tom je ta záhada tohto koláčika.Potom by to nebola vrstvená štóla ale biskupský mandľový chlebík. /Myslím si./

Zaujímavé video z archívu TV Varecha