Vrstvená mandľová štóla (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Táto pochúťka je pre tých,ktorý nemajú radi plnky,ale zároveň majú radi jemný lahodný koláčik.Trochu sa s ním treba pohrať pri pečení,ale stojí za to.U nás je to vítaný artikel. Zdobenie:ľubovolné, ja som zdobila kand.ovocím a potr.perličkami
30 minút príprava |
130 minút na 180-200 °C |
Postup
- Potrebné suroviny.Spoznávate mrazenú citrónuvu šťavu. /Malé,modré vankúšiky/Preto nemám v surovinách citrón.
- Pripravíme si podlhovastú formu.Vyložíme ju zo spodu mastným papierom.Boky formy vymažeme maslom,alebo iným tukom.
- Zomelieme mandle,nešúpané.
- Maslo vymiešame so soľou a pridáme postupne vanilkový aj práškový cukor.Vymiešame do penista.
- Postupne pridávame celé vajíčka aj múku.
- Nakoniec pridáme mandle.Dobre premiešame.Prichutíme rumom.
- Hotové cesto.
- Na obdĺžnikovú formu nanesieme z cesta dve lyžice a tie rozotrieme na spodok formy.V rozohriatej rúre na 180-200 stupňov rýchlo upečieme.3-4 minúty.
- Na upečený plát dáme ďalšie dve lyžice cesta,ktoré rozotrieme a vložíme opäť do rúry na zapečenie.Takto pokračujeme až do minutia cesta.
- Uložila som posledné cesto.Kým som cesto takto spracovávala,stihla som vylúštiť jednu krížovku.Cesto treba strážiť.
- Posledné zapekanie.Vyšlo mi tento krát 14 vrstiev.Niekedy je to viac,inokedy menej.Len nesmú byť veľmi hrubé.
- Kým sa mi štola dopekala,vymiešala som si polevu.
- Upečený a vychladený korpus natrieme citrónovou polevou a prizdobíme.Mal by sa krájať po 5-6 dňoch.Keďže som vám chcela ukázať štruktúru štóly pokrájala som ho po zasušení polevy.
- Prierez koláčom.Že sú kraje tmavšie,to nevadí.Budete ich mať také aj vy.No patrí to k tomúto koláčiku,aj svojou chuťou.Vrch štóly je vlastne spodok pečeného koláča.
- Hotová štóla.Mám na nej kondenzované čerešne a ozdobné potravinárske perličky.