Vrstvená mandľová štóla (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Táto pochúťka je pre tých,ktorý nemajú radi plnky,ale zároveň majú radi jemný lahodný koláčik.Trochu sa s ním treba pohrať pri pečení,ale stojí za to.U nás je to vítaný artikel. Zdobenie:ľubovolné, ja som zdobila kand.ovocím a potr.perličkami

30 minút
príprava
130 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebné suroviny.Spoznávate mrazenú citrónuvu šťavu. /Malé,modré vankúšiky/Preto nemám v surovinách citrón.
  2. Pripravíme si podlhovastú formu.Vyložíme ju zo spodu mastným papierom.Boky formy vymažeme maslom,alebo iným tukom.
  3. Zomelieme mandle,nešúpané.
  4. Maslo vymiešame so soľou a pridáme postupne vanilkový aj práškový cukor.Vymiešame do penista.
  5. Postupne pridávame celé vajíčka aj múku.
  6. Nakoniec pridáme mandle.Dobre premiešame.Prichutíme rumom.
  7. Hotové cesto.
  8. Na obdĺžnikovú formu nanesieme z cesta dve lyžice a tie rozotrieme na spodok formy.V rozohriatej rúre na 180-200 stupňov rýchlo upečieme.3-4 minúty.
  9. Na upečený plát dáme ďalšie dve lyžice cesta,ktoré rozotrieme a vložíme opäť do rúry na zapečenie.Takto pokračujeme až do minutia cesta.
  10. Uložila som posledné cesto.Kým som cesto takto spracovávala,stihla som vylúštiť jednu krížovku.Cesto treba strážiť.
  11. Posledné zapekanie.Vyšlo mi tento krát 14 vrstiev.Niekedy je to viac,inokedy menej.Len nesmú byť veľmi hrubé.
  12. Kým sa mi štola dopekala,vymiešala som si polevu.
  13. Upečený a vychladený korpus natrieme citrónovou polevou a prizdobíme.Mal by sa krájať po 5-6 dňoch.Keďže som vám chcela ukázať štruktúru štóly pokrájala som ho po zasušení polevy.
  14. Prierez koláčom.Že sú kraje tmavšie,to nevadí.Budete ich mať také aj vy.No patrí to k tomúto koláčiku,aj svojou chuťou.Vrch štóly je vlastne spodok pečeného koláča.
  15. Hotová štóla.Mám na nej kondenzované čerešne a ozdobné potravinárske perličky.