Voňavé pistáciové koláčiky fotorecept

alexola - fotkaalexola, 3. decembra 2011
Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept)
Foto: alexola

Kúpila som si "pod stromček" ďalšiu kuchársku knižku... a hneď som musela vyskúšať recept, ktorý mi padol do oka :) prispôsobila som si použité Zobraziť celý popisKúpila som si "pod stromček" ďalšiu kuchársku knižku... a hneď som musela vyskúšať recept, ktorý mi padol do oka :) prispôsobila som si použité suroviny a ich množstva a použila som pistácie, ktoré bežne dostať v mojom okolí= solené, ale v chuti koláčikov to nie je poznateľné, keďže som ich ošúpala.

30 kusov
porcií
10 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

160 g
75 g
150 g
1 ks
40 g
40 g
1 ČL
1 balíček
 štipka
Náplň:
3 PL podľa chuti
100 g
2 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Pistácie som vylúpala zo škrupiniek a v sklenenej miske som ich dala do mikrovlnky na cca 2 minúty(kontrolovať a premiešavať do 20-30 sekúnd), aby sa mi dobre oddeľovali oriešky od šupiek. V tejto fáze sa začína kuchyňou šíriť neodolateľná vôňa :)

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske som zmiesila múku, práškový cukor, pomleté ošúpané pistácie a orechy, pokrájané maslo, vanilkový cukor, citrónovú kôru a badián.

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiesené cesto som dala na cca hodinu do chladničky.

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z vyvaľkaného cesta (hrúbka 3mm) vykrajujem tvary v párnom počte, aby sa dali spájať.

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ukladám na suchý plech a pečiem pri 180°C cca 5-7 minút, resp. pokiaľ budú mať sušienky svetlohnedú farbu.

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Asi takáto by mala byť farba sušienok :)

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obetovala som pár upečených srdiečok, rozdrvila som ich, pridala mleté orechy, rum a džem, použila som šípkový, a vytvorila tak plnku do koláčikov.

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naplnené koláčiky som máčala v bielej tukovej poleve a ozdobovala rôznymi spôsobmi. Ak by ste sa rozhodli koláčiky vyskúšať, ponúkam inšpiráciu na zdobenie.

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...

    Voňavé pistáciové koláčiky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marcy
adept na výhru :-) krásny fotopostup,kreativita zdobenia pečivka ,aranžovania .....finálny pohľad predáva,že až slintám BRAVO :o))
cica2
nádherne upečené a ozdobené a aj rýchla príprava:) Krásne vianočné srdiečka! Nevymeníš za hviezdičky s lieskovcami? :-))
vierik
Sú krásne a určite aj výborné,výzdoba je na 1* za tie písmenká,to som ešte nevidela...
ancicka
tento rcp si z dovolením uložím do kk.pistaciové ok
3sandra3
mne sa tiež páči celý postup receptu a samozrejme aj samotný recept
alexola
@marcy ďakujem,
@cica2 jasné, vymeníme :)
@vierik tie písmenká som kúpila v Nemecku, tu som ich ešte ani ja nevidela
@zdenka1009 možno použiť čokoládu, ja mám bielu tukovú polevu objednanú z internetu, čiže polotovar :( žiaľ nemám dobré skúsenosti s bielymi "čokoládovými" polevami, ale táto je OK. Pri ozdobovaní sa fantázii medze nekladú, kľudne poleva môže byť z čokolády na varenie, alebo horkej čokolády vymiešanej s pokrmovým stuženým tukom :)
ola111
Krásne si ich nazdobila.Ty si si už otvorila vianočný darčééék?!?
alexola
@evusik vďaka :) @ola111 ja som si ho aj kúpila :) prelistovala, no a dobre som urobila, lebo túto dobrotu by som inak mohla pripraviť až na ďalšie Vianoce :) teraz mám už recept uložený tu a knižka môže ísť k ježiškovi :) ďalej čítam až cez sviatky.. ďakujem, som rada, že sa páčia
eva53
ja by som skončila pri kroku číslo 1 a bolo by po vôni aj po koláčikoch
dorisa
Suhlasím s @marcy. @alexola , pistácie si dávala solené? nerobilo to v ceste slanotu? Krásne si to upiekla, ozdobila, nafotila.
pivonka
Musia byť výborné a sú krásne ozdobené. Čo je to za knižka?
hubata
Ktovie či by sa pistácie nemohli premyť a vysušiť - myslíte že by to vadilo keby sa hneď použili na pečenie a zdobenie? Lebo ako ozdoba sa mi tá bledo zelená farba veľmi páči, dobre to ukáže na vianočnej zákuskovej mise. Pekný receptík, krásne nafotený a zrozumiteľne napísaný aj postup. Ukladám do KK, lebo s pistáciami ešte nemám. Vďaka.
alexola
@dorisa a @hubata pistácie som kúpila solené, ale ako som písala, dala som ich do mikrovlnky a vtedy je ľahké odstrániť z nich tú presolenú šupku. Teraz ma napadlo, že som v lete robila aj pistáciovú zmrzlinu a vtedy som ich povarila aj so škrupinkami a tiež ošúpala a zmrzlina teda slaná nebola :) ak by tam nejaké zrniečko soli zostalo, tak je to pre jing a jang receptu- musí byť aj cukor aj soľ:)) a chutnala som dnes tieto koláčiky- nie je v nich rušivá soľ, sú krehké a výborne chutia.
@pivonka je to knižka Čokoláda - sladké umenie od J. Zaukolcovej, tam sú to mandľovo-pistáciové koláčiky a sú zdobené čokoládou, trochu som si recept pozmenila..
Ďakujem všetkým za pochvaly, vážim si ich :)
trencanka
Knizku od p.Zaukolcovej môzem len pochvalit. Kupila som do rodiny 3 kusy! Je tam dost pisane o belgickych pralinkach, cokolade a este aj vyborne recepty. Tieto srdiecka som uz robila ale bez pistacii (uz som sa tu na Vareche pytala kde kupit nesolene pistacie a este som ich nikde nezohnala). Srdiecka su ozaj vynikajuce! Ja som miesto pistacii dala vlasske orechy.
Z tejto knizky som robila aj puncovu tortu s pomarancovym kremom, vyborne.
elisticka
krasne!!! ked budem robit tak pouzijem na plnku zbytky po vykrajovani a tie upeciem aby mi nebolo luto tych cdiecok:-)))
jelenik
vcera som robila vanilkove rozky a k vianociam robim "vanilkove bradavky".Cesto robim nielen z orechov, ale aj mandle a lieskovce pridavam. Z nakrajanych kuskov z valceka nesulam rozteky, ale gulicku a do prostriedku vtlacim pistaciu, alebo orech. Recept mi dala znama z Kanady, kde pripisala, ze pistacia - zelena je druhou farbou co figuruje na vianoce po cervenej. Priznavam vsak, ze castejsie davam orech, lebo pistacie mi syn zje skor, ako napeciem.
.
jankulka
vyzerajú výborne, milujem pistácie, dlho som nemohla nájsť koláčiky, kde idú pistácie aj do cesta. Dávala som ich len ako posýpku. Určite budem na Vianoce piecť tieto - už sa teším :) Inak dajú sa kúpiť aj nesolené - sú mňamkové, krásne zelené. Minulý rok som kupovala v Bille veľké balenie - asi pol kilové - už olúpané a pred tým rok - v Tescu malé asi 50 alebo 100 g - treba hľadať pri balených semienkach.
celeblith
kolaciky su uuzasnee, asi ich zaradim do vianocneho programu ;)
nesolene pistacie predavaju aj v stankoch so susenym ovocim a orieskami, tie vylupane nie su osolene
dogagador
Pekne srdiecka, to sa potom krajaju ako zakusok? Tie keksiky zmaknu?
alexola
@dogagador keksy sú mäkké hneď, sú krehké, takže pozor pri plnení.. Vykrajovala som malé srdiečka, takže u nás od teraz patria medzi drobné vianočné pečivo
vďaka za komenty:)
tinca
@alexola Sáška bez konkurencie, si veľmi šikovná. Tá káva na zdobenie, fajn nápad len ja nemletú ani nekupujem


jamarlen
@alexola , pridávam sa aj ja ku všetkým obdivovateľom týchto cukroviniek, fotiek, aj postupov.
urobil by som ich asi tak, ako @eva53.
najviac sa mi páčia tie s prírodnými farbami a ozdobami.
koláčiky s farebnými písmenami mi rušia inak dokonalú kompozíciu, zdajú sa mi gýčové. to je jediný mínus bod - aspoň u mňa, i keď mnohým sa páčia práve tie. čo človek - to chuť......
janger
Su velmi pekne! Len by som poprosila, co je to ta tukova biela poleva? Ako si ju robila? Dakujem.
alexola
@tinca ďakujem :)
@jamarlen vďaka, keďže som robila s bielou polevou prvýkrát, chcela som vyskúšať všetky zdobenia, ktoré som doma mala. Aby som nabudúce mohla dať už len to, ktoré mi tam sedí najviac a možno to pomôže aj viacerým varecháčom. Napríklad na srdiečko na obrázku jedenásť, vpravo, som použila dokonca ako ozdobu peľ, no nie je to príliš viditeľné. Tiež sa mi najviac páči kombinácia biela-zelená, pretože zelenú zbožňujem, ale akosi mi zostalo tých pistácií pomenej :)
@janger teší ma, že srdiečka majú úspech aj v zahraničí :))) , tá tuková poleva je polotovar, predáva sa pod takým názvom, mám ju z internetu..
jerica
krásne koláčiky, určite by som neodmietla k hotovému,:-)) šikulka si na jedničku:-))
ola111
Tieto tvoje koláčiky som tipovala na výhru a vyšlo mi to -gratulujem!!!
anaska
Zaujímavé cesto, pekná konečná úprava - láka ma vyskúšať tento rcp. Gratulujem k výhre.
alexola
ďakujem za priania :) ste veľmi milé. koláčiky vyskúšajte, je to nová chuť-aspoň pre mňa, ja ich mám odložené ako poklad a chodím ich ovoniavať :) na vianoce ich robím tiež, čerstvé, lebo tieto určite nevydržia :)
cica2
@alexola si zlatá že vymeníš :-)) A gratulujem k oceneniu tvojho krásneho receptu:-D
alexola
@jerica ďakujem, ešte viac by ma potešilo, keby recept vyskúšate a ste s ním doma spokojní :)
@cica2 ďakujem za gratuláciu, tuším máme rovnakú výhru......:)
gratulujem tiež všetkým oceneným, vyhrali super recepty! :))
bronika
ja som aj vyskusala a vonaju krasne, skoro som ich nestihla naplnit, lebo sa mi do nich pustila rodinka. Ostala mi asi polovica naplne, poradite co s nou? Dala som len 1PL rumu, mne to stacilo. :) Vykrajovala som srdiecka velkosti 6 cm a vysledok mam 18 kusov, ale dobre sa mi plnili. Do plnky som pouzila visnovy dzem s kuskami celych visni a je to super. Idem polievat roztopenou bielou cokoladou s cerou, aby mi tu super chut neprebila. Tak mi drzte palce! Krasne vianoce zelam.
tiginko
zabudla som v decembri po dopečení a ochutnaní pochváliť tvoj výborný recept @Alexola. Zlepovala som síce klasickou nutelou a domácou jablkovou nutelou vlastnej výroby podľa receptu od @Micho , ale to nič nemení na fakte, že tie koláčiky sú úžasné a zmizli ako prvé. Po veľmi pozitívnych ohlasoch ochutnávajúcich ich zaraďujem medzi stálice vianočného pečenia!
zdenka1009
... tieto pistáciové koláčiky som chcela robiť minulý rok,ale nevyšlo to...tento rok som nezabudla a musím povedať,že sú výborné, lepila som šípkovým džemom,poleva aká bola a posypala drvenou pistáciou... krásne voňajú, sú mäkučké a teraz zapíjam kávičkou :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia