Foto: alexola
Kúpila som si "pod stromček" ďalšiu kuchársku knižku... a hneď som musela vyskúšať recept, ktorý mi padol do oka :) prispôsobila som si použité Zobraziť celý popisKúpila som si "pod stromček" ďalšiu kuchársku knižku... a hneď som musela vyskúšať recept, ktorý mi padol do oka :) prispôsobila som si použité suroviny a ich množstva a použila som pistácie, ktoré bežne dostať v mojom okolí= solené, ale v chuti koláčikov to nie je poznateľné, keďže som ich ošúpala.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
160 g |
|
75 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
40 g |
|
40 g |
|
1 ČL |
|
1 balíček |
|
štipka |
|
Náplň: | |
3 PL podľa chuti |
|
100 g |
|
2 PL |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Pistácie som vylúpala zo škrupiniek a v sklenenej miske som ich dala do mikrovlnky na cca 2 minúty(kontrolovať a premiešavať do 20-30 sekúnd), aby sa mi dobre oddeľovali oriešky od šupiek. V tejto fáze sa začína kuchyňou šíriť neodolateľná vôňa :)
-
2
V miske som zmiesila múku, práškový cukor, pomleté ošúpané pistácie a orechy, pokrájané maslo, vanilkový cukor, citrónovú kôru a badián.
-
3
Zmiesené cesto som dala na cca hodinu do chladničky.
-
4
Z vyvaľkaného cesta (hrúbka 3mm) vykrajujem tvary v párnom počte, aby sa dali spájať.
-
5
Ukladám na suchý plech a pečiem pri 180°C cca 5-7 minút, resp. pokiaľ budú mať sušienky svetlohnedú farbu.
-
6
Asi takáto by mala byť farba sušienok :)
-
7
Obetovala som pár upečených srdiečok, rozdrvila som ich, pridala mleté orechy, rum a džem, použila som šípkový, a vytvorila tak plnku do koláčikov.
-
8
Naplnené koláčiky som máčala v bielej tukovej poleve a ozdobovala rôznymi spôsobmi. Ak by ste sa rozhodli koláčiky vyskúšať, ponúkam inšpiráciu na zdobenie.
-
9
...
-
10
...
-
11
...
@cica2 jasné, vymeníme :)
@vierik tie písmenká som kúpila v Nemecku, tu som ich ešte ani ja nevidela
@zdenka1009 možno použiť čokoládu, ja mám bielu tukovú polevu objednanú z internetu, čiže polotovar :( žiaľ nemám dobré skúsenosti s bielymi "čokoládovými" polevami, ale táto je OK. Pri ozdobovaní sa fantázii medze nekladú, kľudne poleva môže byť z čokolády na varenie, alebo horkej čokolády vymiešanej s pokrmovým stuženým tukom :)
@pivonka je to knižka Čokoláda - sladké umenie od J. Zaukolcovej, tam sú to mandľovo-pistáciové koláčiky a sú zdobené čokoládou, trochu som si recept pozmenila..
Ďakujem všetkým za pochvaly, vážim si ich :)
Z tejto knizky som robila aj puncovu tortu s pomarancovym kremom, vyborne.
.
nesolene pistacie predavaju aj v stankoch so susenym ovocim a orieskami, tie vylupane nie su osolene
vďaka za komenty:)
urobil by som ich asi tak, ako @eva53.
najviac sa mi páčia tie s prírodnými farbami a ozdobami.
koláčiky s farebnými písmenami mi rušia inak dokonalú kompozíciu, zdajú sa mi gýčové. to je jediný mínus bod - aspoň u mňa, i keď mnohým sa páčia práve tie. čo človek - to chuť......
@jamarlen vďaka, keďže som robila s bielou polevou prvýkrát, chcela som vyskúšať všetky zdobenia, ktoré som doma mala. Aby som nabudúce mohla dať už len to, ktoré mi tam sedí najviac a možno to pomôže aj viacerým varecháčom. Napríklad na srdiečko na obrázku jedenásť, vpravo, som použila dokonca ako ozdobu peľ, no nie je to príliš viditeľné. Tiež sa mi najviac páči kombinácia biela-zelená, pretože zelenú zbožňujem, ale akosi mi zostalo tých pistácií pomenej :)
@janger teší ma, že srdiečka majú úspech aj v zahraničí :))) , tá tuková poleva je polotovar, predáva sa pod takým názvom, mám ju z internetu..
@cica2 ďakujem za gratuláciu, tuším máme rovnakú výhru......:)
gratulujem tiež všetkým oceneným, vyhrali super recepty! :))