Voňavé makové rožteky

glosterka - fotkaglosterka, 1. novembra 2010
Voňavé makové rožteky
Foto: glosterka

Jemné lístkové cestíčko, voňavá maková plnka, sú krásne posypané práškovým cukrom... Z jednej dávky ich však spraviť nestačí! Rýchlo sa strácajú v maškrtných ústočkách. Zobraziť celý popisJemné lístkové cestíčko, voňavá maková plnka, sú krásne posypané práškovým cukrom... Z jednej dávky ich však spraviť nestačí! Rýchlo sa strácajú v maškrtných ústočkách. :-)

40
porcií
80 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Maslové cesto:
250 g
100 g
Závinové cesto:
150 g
1 štipka
1 ks
1 KL
100 ml
Maková plnka:
100 ml
100 g
1 ks
1 KL
150 g, pomletý
50 g
Na potretie:
 rozšľahané
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Tukové cesto: Stuhnutý margarín postrúhame na hrubšom strúhadle. Múku preosejeme na margarín, rýchlo zamiesime, sformujeme do tvaru kocky a odložíme do chladničky dovtedy, kým nedokončíme závinové cesto.

  2. 2

    Závinové cesto: V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme žĺtok, ocot, vodu a vypracujeme vláčne cesto. Cesto sa nesmie lepiť. Ak sa lepí, pridáme ešte trošičku múky. Keď sa už cesto nelepí ani na varechu ani na ruky, sformujeme ho do tvaru bochníka, položíme naň kastrólik a necháme odpočívať 15 minút.

  3. 3

    Odpočinuté závinové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca a do stredu položíme tukové cesto. Všetky štyri cípy závinového cesta preložíme cez tukové cesto tak, aby bolo celkom zakryté. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik a preložíme do tvaru obálky. Vložíme ho na 15 minút do chladničky.

  4. 4

    Rozvaľkávanie a skladanie cesta takto zopakujeme ešte 2 razy a zakaždým ho necháme postáť v chladničke 15 minút.

  5. 5

    Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm, rozdelíme ho na štvorčeky, navrstvíme naň makovú plnku a cesto preložíme alebo zvinieme do tvaru rožteka. Mne z tejto dávky vyšlo 40 ks rožtekov. Rožteky uložíme na plech s PNP, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vo vyhriatej rúre na 200°C upečieme do zlatista. Vychladnuté rožteky posypeme práškovým cukrom.

  6. 6

    Maková plnka: Mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou a škoricou necháme zovrieť, vsypeme pomletý mak a krátko povaríme. Odstavíme a ešte vmiešane hrozienka.

  7. 7

    Rožteky môžme naplniť aj inou plnkou podľa chuti: orechovou, marmeládou...

  8. 8

    Na prípravu rožtekov môžme použiť hotové lístkové cesto. Ja som si dala s týmto domácim lístkovým cestom radšej robotu, pretože kupované nemôžem.

Diskusia k receptu

veronika353
Když jsem byla na mateřské,tak jsem taky dělala lístkové těsto doma,ale už jsem na to lenivá a tak kupuju hotové.Ale s tím domácím se to nedá porovnat i když některé ty kupované těsta jsou celkem dobré.Musím vyzkoušet podle tvého receptu.
ailuj82
musím skúsiť, keď už máme tú bezmliečnu dietu :(
marienka44
Poznam technologiu pripravy listkoveho cesta, ale pre dokladnejsie listkovanie ja tukove cesto natieram na 3-krat na zavinove. V podstate je to jedno.
glosterka
@ailuj82 , kľudne to vyskúšaj. Malej to pochutí, bude mať zmenu a aj ty to môžeš papať s rodinou. Ja mám tiež bezmliečnu diétu a preto vymýšľam rôzne recepty, aby som to mala pestré. Dá sa to zvládnuť v pohode, neboj. ;-)
ailuj82
ja rada skúšam nové recepty a na pohánkové, ryžové, kukuričné mlieko sme si už všetci zvykli. Dávam ho aj do koláčov a knedlí a nik si nič nevšimol, práve naopak chutí nám to viac :)
glosterka
@ailuj82 , aj ja som si už na tieto mliečka zvykla. Kukuričné som ešte neskúšala, ale videla som ho v "Diétke" v ZM. Tam som si pred 2 týždňami kúpila kokosové mlieko. Má zaujímavú chuť. S inkou mi chutí ako ľadová káva... hmmm, ten kokos dáva tomuto nápoju takú lahodnú zaujímavú chuť. Skúšala som spraviť minule aj puding z kokosového mlieka - úplne iná chuť. Ja tieto rastlinné náhradky mlieka tiež používam do pečenia, aj varenia. A také palacinky, sú eňo-ňuňo. :-) Hmmm...
violetacamorova
dnes som práve rozmýšľala, že musím pohľadať recept na lístkové cesto, lebo minulú nedeľu som robila zmrazené a jedno také z tesca, vyzeralo ako domáce. Poviem ti, že tá kvalita a chuť sa nedali porovnať, tak skúsim tvoje lístkové, vďaka za recept.
ailuj82
Aj ja som sem pridala recept na mandlové palacinky. Sú výborné. To kukuričné mlieko som tiež kupovala v Dietke. Je dobré do polievok, ale na pitie chce malá skor to pohánkové. V DM som jej minule kúpila ryžové ale to bolo strašne sladké. To už určite nekúpim.
glosterka
@violetacamorova , máš pravdu Violka. Niektoré kupované lístkové cestá sú o ničom, aj majú taký divný pach... Nevedno, čo v nich je... Ja si radšej spravím domáce a som rada hlavne tomu, že nemá mliečne zložky a že si môžem dopriať aj takéto doma upečené a ručne vyhotovené. Potom vyskúšaj receptík a uvidíš. ;-)
glosterka
Fíha, mandľové palacinky, pozriem sa na ten recept, @ailuj82. Ja sem potom pridám recept na moje zo sójového Zajka. :-) Ja v DMku kupujem väčšinou čokoládové mliečko Alnatura. Je výborné a lahodné. Chuťovo mi veľmi pripomína staré dobré Pikao, ktoré už nemôžem...
glosterka
@marianne69 , to teda sú. :-) A uvidíš, že z jednej dávky ich spraviť nestačí... Vyšlo mi 40 ks a do večera boli fuč...
ailuj82
včera som robila podľa teba listkové cesto, bolo výborné. V obchode už tak lahko kupovať nebudem.
glosterka
Tak to ma veľmi teší, milá @ailuj82 . :-) Teším sa aj za drobčeka, že si môže schuti zapapkať. :-) Opatrujte sa!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia