Voňavé makové rožteky

Autor receptu: glosterka

Jemné lístkové cestíčko, voňavá maková plnka, sú krásne posypané práškovým cukrom... Z jednej dávky ich však spraviť nestačí! Rýchlo sa strácajú v maškrtných ústočkách. :-)

40
porcií
80 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tukové cesto: Stuhnutý margarín postrúhame na hrubšom strúhadle. Múku preosejeme na margarín, rýchlo zamiesime, sformujeme do tvaru kocky a odložíme do chladničky dovtedy, kým nedokončíme závinové cesto.
  2. Závinové cesto: V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme žĺtok, ocot, vodu a vypracujeme vláčne cesto. Cesto sa nesmie lepiť. Ak sa lepí, pridáme ešte trošičku múky. Keď sa už cesto nelepí ani na varechu ani na ruky, sformujeme ho do tvaru bochníka, položíme naň kastrólik a necháme odpočívať 15 minút.
  3. Odpočinuté závinové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca a do stredu položíme tukové cesto. Všetky štyri cípy závinového cesta preložíme cez tukové cesto tak, aby bolo celkom zakryté. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik a preložíme do tvaru obálky. Vložíme ho na 15 minút do chladničky.
  4. Rozvaľkávanie a skladanie cesta takto zopakujeme ešte 2 razy a zakaždým ho necháme postáť v chladničke 15 minút.
  5. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm, rozdelíme ho na štvorčeky, navrstvíme naň makovú plnku a cesto preložíme alebo zvinieme do tvaru rožteka. Mne z tejto dávky vyšlo 40 ks rožtekov. Rožteky uložíme na plech s PNP, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vo vyhriatej rúre na 200°C upečieme do zlatista. Vychladnuté rožteky posypeme práškovým cukrom.
  6. Maková plnka: Mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou a škoricou necháme zovrieť, vsypeme pomletý mak a krátko povaríme. Odstavíme a ešte vmiešane hrozienka.
  7. Rožteky môžme naplniť aj inou plnkou podľa chuti: orechovou, marmeládou...
  8. Na prípravu rožtekov môžme použiť hotové lístkové cesto. Ja som si dala s týmto domácim lístkovým cestom radšej robotu, pretože kupované nemôžem.