Foto: luckaprima
Inšpirácia od maminky. Zahreje a poteší, šialene dobrá domáca sladkosť, chuť a vôňa pečených mandlí v spojení so sviežim horúcim ovocím a škoricou Zobraziť celý popisInšpirácia od maminky. Zahreje a poteší, šialene dobrá domáca sladkosť, chuť a vôňa pečených mandlí v spojení so sviežim horúcim ovocím a škoricou je neskutočný zážitok... Ako stvorené na dlhé chladné večery čo začínajú.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
4 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na posýpku: | |
50 g |
|
25 g |
|
100 g |
|
3 PL blanšírované |
|
Postup
-
1
Ovocie si očistíme, nakrájame na menšie kúsky, trošku cukru s pravou vanilkou, trstinového cukru a škorice. Zamiešame a rozložíme do maslom vymastenej zapekacej misy.
-
2
Špaldovú múku, cukor a mäkké maslo spojíme aby vznikla taká posýpka. Bohato ňou posypeme povrch ovocia a pridáme na paličky posekané blanšírované mandľe.
-
3
Pečieme 40 minút pri 190 °C, v polovici pečenia som pridala ešte hrozienka namočené vo vode, upiekli sa pekne do chrumkava. Výsledkom je šťavnatá, farebná a chutná sladkosť, ktorú si môžete dať bez výčitiek, ďakujem maminka. ☺
no neviem či som to vylepšila, nemám tam žiadne vločky.. ale ďakujem
Cukor možno vyrobiť z cukrovej repy alebo cukrovej trstiny. Biely cukor je rafinovaný - čiže chemicky čistý. Na trhu nájdete aj hnedý cukor, ktorý možno vyrobiť rovnakým procesom ako ten biely. Aby bol ale marketingovo atraktívny, výrobcovia ho jednoducho zafarbia.
Snáď najpopulárnejší je nerafinovaný trstinový cukor, o ktorom sa hovorí, že je zdravší, lebo obsahuje viac minerálnych látok, keďže proces jeho výroby je omnoho kratší ako pri rafinovanom cukre.
Ktorý z nich je skutočne zdravší? Odpoveďou je skúmanie chemičky a študentky STU Michaela Polovková, ktoré vás zrejme šokuje. Celkovo skúmali odborníci po 25 vzorkách oboch cukrov. Zistil, že sa im vo vzorkách periodicky opakujú nečistoty alebo neznáme chemické látky v hnedom cukre a v bielom cukre sa nevyskytujú.
pretoze tie latky su nezname neznamena ze su zle, pouzivam nerafinovany nefarbeny trstinovy hnedy cukor uz roky, jedlo je ovela chutnejsie a zuby sa mi nekazia :), ale respektujem kazdeho kto xce cukrit bielou smrtou.
Odpovedať niekomu kto je presvedčený profesorom Google je zbytočné,len malý dodatok hnedý cukor je cukor pred rafináciou a to nie je nič iné iba zbavenie sa nečistôt organického a anorganického pôvodu. Ak si niekto myslí ,že blato ,produkty hniloby a podobné lahôdky nachádzajúce sa v hnedom cukre sú pre neho to najlepšie nebudem mu to vyvracať,dodám iba že hovoriť o tom že hnedý cukor je in a biely je smrť môže naozaj len slušne povedané málo vzdelaný jedinec.
Aspoň že si to sam likneš @Boxik