Voňavá rumovo-datľová roláda fotorecept

mliekarka - fotkamliekarka, 18. mája 2014
Voňavá rumovo-datľová roláda (fotorecept)
Foto: mliekarka

Tento recept som pred časom našla v časopise Slovenka a odložila som si ho a dnes som túto roládu vyskúšala.Plnka je naozaj výborná,netradičná a Zobraziť celý popisTento recept som pred časom našla v časopise Slovenka a odložila som si ho a dnes som túto roládu vyskúšala.Plnka je naozaj výborná,netradičná a exotická.

20+30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
40 g
25 g
1 ks
1 ks
75 ml
Plnka:
50 g
20 g
10 g
200 g
50 g
1 ČL
100 ml




Postup

  1. 1

    V miske vyšlaháme vajce s mliekom do peny.V druhej miske zasa zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom,práškovým cukrom a zmäknutým maslom.Pridáme našlahanú penu z prvej misky,premiešame a vytvoríme stredne hutné cesto,ktoré vyklopíme na dosku,rukami ho ešte prepracujeme a v miske prikrytej foliou necháme asi pol hodiny odpočívať.

    Voňavá rumovo-datľová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku.Vykôstkované a pokrájané datle vložíme do mixéra a rozmixujeme na kašu.Môžeme pridať časť rumu.Datľovú zmes preklopíme do misky,pridáme najemno nastrúhanú čokoládu,mliečnu aj bielu,trstinový cukor,škoricu,maslo a dôkladne premiešame,aby sa všetky ingrediencie spojili.Na záver pridáme rum.Znova premiešame,aby sa maslo s rumom dobre spojili.Plnka by mala byť ľahko roztierateľná.

    Voňavá rumovo-datľová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pracovnú plochu posypeme múkou,oddýchnuté cesto naposledy rukami prepracujeme a vyvaľkáme z neho plát v tvare obdlžnika,asi pol centimetra hrubý.Rovnomerne ho potrieme pripravenou zmesou.

    Voňavá rumovo-datľová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Stočíme ako roládu.

    Voňavá rumovo-datľová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme asi pol hodiny v rúre predhriatej na 180°C.Po vybratí necháme 5 až 10 minút oddychovať a pokrájame.

    Voňavá rumovo-datľová roláda (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

radost
...že by mohla byť tá netradičná plnka aj na zlepovanie medovníčkov či suchého pečiva..??zaujala ma..
mliekarka
@izabella929 ďakujem velmi pekne :-)) @radost ,výborný nápad mňa by to teda nenapadlo,ale keď tak nad tým rozmýšlam určite to vyskúšam,lebo tá plnka je fakt výborná koštovala som ju viac ako bolo nutné :-))