Voňavá rumovo-datľová roláda (fotorecept)
Autor receptu: mliekarka
Tento recept som pred časom našla v časopise Slovenka a odložila som si ho a dnes som túto roládu vyskúšala.Plnka je naozaj výborná,netradičná a exotická.
20+30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- V miske vyšlaháme vajce s mliekom do peny.V druhej miske zasa zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom,práškovým cukrom a zmäknutým maslom.Pridáme našlahanú penu z prvej misky,premiešame a vytvoríme stredne hutné cesto,ktoré vyklopíme na dosku,rukami ho ešte prepracujeme a v miske prikrytej foliou necháme asi pol hodiny odpočívať.
- Medzitým si pripravíme plnku.Vykôstkované a pokrájané datle vložíme do mixéra a rozmixujeme na kašu.Môžeme pridať časť rumu.Datľovú zmes preklopíme do misky,pridáme najemno nastrúhanú čokoládu,mliečnu aj bielu,trstinový cukor,škoricu,maslo a dôkladne premiešame,aby sa všetky ingrediencie spojili.Na záver pridáme rum.Znova premiešame,aby sa maslo s rumom dobre spojili.Plnka by mala byť ľahko roztierateľná.
- Pracovnú plochu posypeme múkou,oddýchnuté cesto naposledy rukami prepracujeme a vyvaľkáme z neho plát v tvare obdlžnika,asi pol centimetra hrubý.Rovnomerne ho potrieme pripravenou zmesou.
- Stočíme ako roládu.
- Pečieme asi pol hodiny v rúre predhriatej na 180°C.Po vybratí necháme 5 až 10 minút oddychovať a pokrájame.