Voňavá krkovička s hubami

eviana - fotkaeviana, 3. októbra 2013
Voňavá krkovička s hubami
Foto: eviana

..takže opäť ďalšia variácia na jedlo s hubami (u mňa lievik trúbkovitý, ale možno použiť rôzne jedlé huby - od šampiňónov, cez dubáky až Zobraziť celý popis..takže opäť ďalšia variácia na jedlo s hubami (u mňa lievik trúbkovitý, ale možno použiť rôzne jedlé huby - od šampiňónov, cez dubáky až po kuriatka či suchohríby - čerstvé, mrazené, či sušené - ja som mala ešte trošku namrazených lievikov) ... tentokrát stará dobrá klasika - bravčová krkovička

6-8
porcií
15 minút
príprava
100 minút
na 200 °C

Suroviny

1,3 kg
1 veľká
10 strúčikov
podľa chuti
1 ČL
3 PL
2 hrste
3 dl




Postup

  1. 1

    Bravčovú krkovičku (podľa počtu stravníkov - táto mala cca 1,3 kg) si umyjeme, osušíme, nakrájame na "hrebeň" (aspoň 2 cm hlboké zárezy) a jemne nasolíme po povrchu

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 1
  2. 2

    ...pripravíme si suroviny na voňavú - ako to nazvať? marináda to celkom nie je a ani plnka, hm - nátierku: nasekáme si huby na kúsky cca 1x1 cm

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 2
  3. 3

    ...polovicu húb zhrnieme do taniera, pridáme 4-5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 ČL Solčanky, 3 PL olivového oleja, 1 PL rozmarínu (ja som mala len sušený, ale najlepší je čerstvý) a nasekanú petržlenovú vňať

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 3
  4. 4

    ...suroviny zmiešame do kompaktnej masy a vtierame ju do nárezov v krkovičke

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 4
  5. 5

    ..až všetku minieme a všetky nárezy sú "naplnené" touto voňavou masou. Krkovičku preložíme do jemne vymasteného pekáča. ...cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, zopár ich vložíme do zárezov v krkovičke a ostatnú naukladáme okolo mäsa, pridáme 10-12 guľôčok nového korenia

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 5
  6. 6

    ...neolúpané strúčiky cesnaku rozpučíme nožom (úderom dlane na nôž)

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 6
  7. 7

    ...cesnak naukladáme okolo mäsa, podlejeme cca 3 dl vody a dáme prikryté piecť - 200° cca 1,5 hodiny. Počas pečenia podlievame - ak sa priveľa vody odparí, dolejeme - potrebujeme mať šťavu.

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 7
  8. 8

    ...a takto chutne to vyzerá upečené... nehovoriac o tej úžasnej vôni šíriacej sa celým bytom pri pečení ...

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 8
  9. 9

    ...mäso vyložíme z výpeku oddychovať a povyberáme korenie. Vyberieme aj strúčiky cesnaku - môžeme ich pokojne vybrať, službu nám spravili - dali mäsku i výpeku skvelú vôňu

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 9
  10. 10

    ...výpek zlejeme na panvicu, pridáme zvyšné huby

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 10
  11. 11

    ...necháme 8-10 min prebublať a odstavíme z ohňa... skvelá šťava je hotová. Kto chce môže si ju nechať zredukovať, ale nám pri tomto jedle chutí takáto... len nech jej je veeeľa :)

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 11
  12. 12

    ...možno podávať s ryžou, opekanými zemiakmi, tarhoňou (prípadne len tak s chlebíkom omáčajúc ho v tom skvelom výpeku :) )... my sme mali zemiakové pyré... Pyré a mäsko naložíme na tanier a prelejeme výbornou šťavou z výpeku a húb... a fajnová papanica je na svete :)

    Voňavá krkovička s hubami - obrázok 12

Diskusia k receptu

sracz
... naprosto jasná provokácia s hubami a naviac ešte aj krkovičkou; mám doslova "chronický slinotok" ako najlepší priateľ človeka na "ubytovni" akademika I. P.Pavlova, milá @eviana "zákerne" šikovná kamaláska! To mi robíte naschvál, ešte dostávam aj popularizačné E_mail prílohy s úrodou húb doma, v Rusku a aj inde! ... o prezentácii zvláštnych "nálezov" ma Zoznam.sk už radšej pomlčím. A ja mám jeden svoj jedinečne originálny rcp, ale ho neprezradím, pokiaľ sa nedostanem k čerstvým hubám aj ja! ... som "Fišta_egojišta"!
pusta
tento úžasný recept som včera našla od teba aj na internete, a čo mám povedať - Pavlovov pes bol proti mne šuvix, tak som slintala :D
neskutočné spojenie úžasných chutí v skvelej harmónii.nádherný recept za 5*****
afataga
mnaaaaam :-), super si navarila, prosim ta pekne co je ta solcanka? myslim, ze tie bylinky, huby a cesnak by stacili
angast
vyborny recept. este mam asi 3l starych lievikov /doteraz som ich skusal len do ciny / tak ich skusim pouzit na tvoj recept. urcite so pochutim.
angast
vyborny recept. este mam asi 3l starych lievikov /doteraz som ich skusal len do ciny / tak ich skusim pouzit na tvoj recept. urcite so pochutim.
eviana
@sracz , tie Tvoje komentáre ma vždy dokážu tak milo rozosmiať... ďakujem Ti za to. Mrzí ma, že sa v šírom svete k hríbikom nedostaneš, jedine, že by sme Ti ich my spolubojovníci varechoví v sušenom stave zaslali - ak budeš mať záujemo lievičky, daj vedieť, zopár by som Ti šuchnúť do pošty mohla, stačí napísať do TS adresu. Veľmi vďačne, ber zakiaľ mám, bo toho roku nebol ich čas :)
Už teraz sa neviem dočkať toho Tvojho - isto nesmierneho gurmánskeho zážitku hubového... spôsob akým k Tebe dostať čerstvé huby mi fakt nenapadá. Takže nič iné ako trpezlivosť mi neostáva... aspoň sa na čo tešiť máme :)
Ďakujem za Tvoje srdečné slová... a všetko najlepšie k dnešným meninám, milý Ferike :)
eviana
@pusta , ďakujem Ti Ibolyka drahá za milé slová aj hviezdičky, od Teba uznanie poteší na duši :)
izabella929
no paráda, ako vždy z tvojej kuchyne.-)) krásne naaranžované jedlo a o chuti a fajnosti ani nepochybujem.-)))
eviana
@angast , lievičky sa dajú použiť rôznym spôsobom, skús pozrieť na stránku nahuby.sk - je tam aj zopár mojich receptov - používam ich k mäsu, k cestovinám, do polievok, omáčok... dokonca som nasušené rozdrvila a aj do praclíkov a pagáčov som ich primiešala... škoda lievička len do číny - pozri moj recept ma Máčikovo morové kurča :)
Ďakujem za Tvoje milé slová :)
eviana
@zuzkabluzka , som veľmi rada, že som Ťa inšpirovala čo v nedeľu na obed :) Ďakujem za Tvoje milé slová :)
eviana
@izabella929 , veľká vďaka za krásne slová uznania od takej skvelej kucháročky ako si Ty... spravilo mi veľkú radosť, že sa Ti tento recept páčil ♥
mariamka
ty si nezmar :) co recept to original, uzasne som si vychutnala celu tvoju fotoreportaz, pekne propagujes ten lievik, slubujem, uz ho nebudem obchadzat, toto musim vyskusat :)
eviana
@mariamka , ďakujem za milé slová, spravila si mi radosť... Lievik si naozaj nezaslúži byť zaznávaným či obávaným... je to naozaj vynikajúca jedlá huba, akurát toho roku jej je ako šafránu, nemôžu byť každý deň Vianoce :)
ika1
hmmm vynikajúce, robila som dnes na obed a len sa tak zaprášilo po obede, takže (y)
eviana
@ika1 , ďakujem Ti za skvelú správu, že Vám chutilo, spravila si mi obrovskú radosť :)
mariena1
veeelmi chutne jedlo,včera sme robili...mnam...VDAKA za raceptik,vyborne....
alex100
Ahoj. len pred chvíľkou som ho dojedol, Oblizujem sa a rozmýšľam o tomto jedle. jedným slovom vynikajúce. Všetky ďalšie slová chvály by tento pokrm urazili. Mňam, už teraz sa teším až ho zopakujem.
bellinda
No navnadili ste ma idem kúpiť ku krkovičke aj hlivu ustricovú lebo hríby som dal posledne do kapustnice hádam s tým nič nepokazím a červena kapusta z knedľou to určite len došperkuje mňamka bude v nedeľu, pekný deň Vám prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia