Voňavá krkovička s hubami

Autor receptu: eviana

..takže opäť ďalšia variácia na jedlo s hubami (u mňa lievik trúbkovitý, ale možno použiť rôzne jedlé huby - od šampiňónov, cez dubáky až po kuriatka či suchohríby - čerstvé, mrazené, či sušené - ja som mala ešte trošku namrazených lievikov) ... tentokrát stará dobrá klasika - bravčová krkovička

6-8
porcií
15 minút
príprava
100 minút
na 200 °C

Postup

  1. Bravčovú krkovičku (podľa počtu stravníkov - táto mala cca 1,3 kg) si umyjeme, osušíme, nakrájame na "hrebeň" (aspoň 2 cm hlboké zárezy) a jemne nasolíme po povrchu
  2. ...pripravíme si suroviny na voňavú - ako to nazvať? marináda to celkom nie je a ani plnka, hm - nátierku: nasekáme si huby na kúsky cca 1x1 cm
  3. ...polovicu húb zhrnieme do taniera, pridáme 4-5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 ČL Solčanky, 3 PL olivového oleja, 1 PL rozmarínu (ja som mala len sušený, ale najlepší je čerstvý) a nasekanú petržlenovú vňať
  4. ...suroviny zmiešame do kompaktnej masy a vtierame ju do nárezov v krkovičke
  5. ..až všetku minieme a všetky nárezy sú "naplnené" touto voňavou masou. Krkovičku preložíme do jemne vymasteného pekáča. ...cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, zopár ich vložíme do zárezov v krkovičke a ostatnú naukladáme okolo mäsa, pridáme 10-12 guľôčok nového korenia
  6. ...neolúpané strúčiky cesnaku rozpučíme nožom (úderom dlane na nôž)
  7. ...cesnak naukladáme okolo mäsa, podlejeme cca 3 dl vody a dáme prikryté piecť - 200° cca 1,5 hodiny. Počas pečenia podlievame - ak sa priveľa vody odparí, dolejeme - potrebujeme mať šťavu.
  8. ...a takto chutne to vyzerá upečené... nehovoriac o tej úžasnej vôni šíriacej sa celým bytom pri pečení ...
  9. ...mäso vyložíme z výpeku oddychovať a povyberáme korenie. Vyberieme aj strúčiky cesnaku - môžeme ich pokojne vybrať, službu nám spravili - dali mäsku i výpeku skvelú vôňu
  10. ...výpek zlejeme na panvicu, pridáme zvyšné huby
  11. ...necháme 8-10 min prebublať a odstavíme z ohňa... skvelá šťava je hotová. Kto chce môže si ju nechať zredukovať, ale nám pri tomto jedle chutí takáto... len nech jej je veeeľa :)
  12. ...možno podávať s ryžou, opekanými zemiakmi, tarhoňou (prípadne len tak s chlebíkom omáčajúc ho v tom skvelom výpeku :) )... my sme mali zemiakové pyré... Pyré a mäsko naložíme na tanier a prelejeme výbornou šťavou z výpeku a húb... a fajnová papanica je na svete :)