Jogurtové muffiny
Jogurtové muffiny

Vláčne jogurtové muffiny s čerešňami

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 20:46

Nadýchané, jemné muffiny pripravené z gréckeho jogurtu. Majú maslovú chuť, vzdušnú štruktúru a šťavnaté ovocie im dodáva sviežosť.

12
porcií
10 minút
príprava
15-17 minút
na 185 °C

Suroviny

200 g (min. 8 % tuku)
2 ks
100 g
110 g
40 g
1 bal.
1 ČL
štipka
170 g



Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 185 °C (teplovzduch). Formu na muffiny vystelieme papierovými košíčkami alebo jemne vytrieme tukom.

  2. 2

    Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky - bielky dáme do čistej, suchej misky a žĺtky dáme do druhej misky s dostatočným objemom.

  3. 3

    K žĺtkom pridáme trstinový cukor. Šľaháme (ručne alebo mixérom) cca 2–3 minúty, kým vznikne svetlá, nadýchaná pena.

  4. 4

    Do žĺtkovej peny pridáme grécky jogurt a vanilkový extrakt. Jemne premiešame metličkou, aby vznikla hladká krémová hmota.

  5. 5

    Do ďalšej misky preosejeme múku a prášok do pečiva. Pridáme štipku soli. Suchú zmes zapracujeme do jogurtovej hmoty v dvoch dávkach – miešame len kým sa múka stratí (neprešľahávať).

  6. 6

    Nalejeme roztopené, vychladnuté maslo. Znovu veľmi jemne premiešame, iba aby sa olejové pruhy stratili.

  7. 7

    Bielky vyšľaháme na tuhý lesklý sneh (cca 2–3 minúty). Štvrtinu snehu vymiešame do cesta, aby sa odľahčilo. Zvyšok snehu zapracujeme krúživými pohybmi odspodu hore.

  8. 8

    Košíčky naplníme do 2/3 objemu. Do každého zatlačíme 2–3 čerešne.

  9. 9

    Muffiny vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 15–17 minút pri 185 °C. Skúsime špajdľou – ak je suchá, muffiny sú hotové.

  10. 10

    Necháme muffiny 5 minút vo forme, potom ich prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu