Vláčne jogurtové muffiny s čerešňami
Nadýchané, jemné muffiny pripravené z gréckeho jogurtu. Majú maslovú chuť, vzdušnú štruktúru a šťavnaté ovocie im dodáva sviežosť.
porcií
príprava
na 185 °C
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 185 °C (teplovzduch). Formu na muffiny vystelieme papierovými košíčkami alebo jemne vytrieme tukom.
- 2
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky - bielky dáme do čistej, suchej misky a žĺtky dáme do druhej misky s dostatočným objemom.
- 3
K žĺtkom pridáme trstinový cukor. Šľaháme (ručne alebo mixérom) cca 2–3 minúty, kým vznikne svetlá, nadýchaná pena.
- 4
Do žĺtkovej peny pridáme grécky jogurt a vanilkový extrakt. Jemne premiešame metličkou, aby vznikla hladká krémová hmota.
- 5
Do ďalšej misky preosejeme múku a prášok do pečiva. Pridáme štipku soli. Suchú zmes zapracujeme do jogurtovej hmoty v dvoch dávkach – miešame len kým sa múka stratí (neprešľahávať).
- 6
Nalejeme roztopené, vychladnuté maslo. Znovu veľmi jemne premiešame, iba aby sa olejové pruhy stratili.
- 7
Bielky vyšľaháme na tuhý lesklý sneh (cca 2–3 minúty). Štvrtinu snehu vymiešame do cesta, aby sa odľahčilo. Zvyšok snehu zapracujeme krúživými pohybmi odspodu hore.
- 8
Košíčky naplníme do 2/3 objemu. Do každého zatlačíme 2–3 čerešne.
- 9
Muffiny vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 15–17 minút pri 185 °C. Skúsime špajdľou – ak je suchá, muffiny sú hotové.
- 10
Necháme muffiny 5 minút vo forme, potom ich prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť.
Tiež jogurtové muffiny:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu