Jogurtové muffiny
Vláčne jogurtové muffiny s čerešňami
Autor receptu: ellie17
Nadýchané, jemné muffiny pripravené z gréckeho jogurtu.* Majú maslovú chuť, vzdušnú štruktúru a šťavnaté ovocie im dodáva
sviežosť.
|
12 porcií |
10 minút príprava |
15-17 minút na 185 °C |
Postup
- Rúru predhrejeme na 185 °C (teplovzduch).
Formu na muffiny vystelieme papierovými košíčkami alebo jemne vytrieme tukom.
- Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky - bielky dáme do čistej, suchej misky a žĺtky dáme do druhej misky s dostatočným objemom.
- K žĺtkom pridáme trstinový cukor.
Šľaháme (ručne alebo mixérom) cca 2–3 minúty, kým vznikne svetlá, nadýchaná pena.
- Do žĺtkovej peny pridáme grécky jogurt a vanilkový extrakt.
Jemne premiešame metličkou, aby vznikla hladká krémová hmota.
- Do ďalšej misky preosejeme múku a prášok do pečiva.
Pridáme štipku soli.
Suchú zmes zapracujeme do jogurtovej hmoty v dvoch dávkach – miešame len kým sa múka stratí (neprešľahávať).
- Nalejeme roztopené, vychladnuté maslo.
Znovu veľmi jemne premiešame, iba aby sa olejové pruhy stratili.
- Bielky vyšľaháme na tuhý lesklý sneh (cca 2–3 minúty).
Štvrtinu snehu vymiešame do cesta, aby sa odľahčilo.
Zvyšok snehu zapracujeme krúživými pohybmi odspodu hore.
- Košíčky naplníme do 2/3 objemu.
Do každého zatlačíme 2–3 čerešne.
- Muffiny vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 15–17 minút pri 185 °C.
Skúsime špajdľou – ak je suchá, muffiny sú hotové.
- Necháme muffiny 5 minút vo forme, potom ich prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť.