Jogurtové muffiny

Vláčne jogurtové muffiny s čerešňami

Autor receptu: ellie17

Nadýchané, jemné muffiny pripravené z gréckeho jogurtu.* Majú maslovú chuť, vzdušnú štruktúru a šťavnaté ovocie im dodáva sviežosť.

12
porcií
10 minút
príprava
15-17 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 185 °C (teplovzduch). Formu na muffiny vystelieme papierovými košíčkami alebo jemne vytrieme tukom.
  2. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky - bielky dáme do čistej, suchej misky a žĺtky dáme do druhej misky s dostatočným objemom.
  3. K žĺtkom pridáme trstinový cukor. Šľaháme (ručne alebo mixérom) cca 2–3 minúty, kým vznikne svetlá, nadýchaná pena.
  4. Do žĺtkovej peny pridáme grécky jogurt a vanilkový extrakt. Jemne premiešame metličkou, aby vznikla hladká krémová hmota.
  5. Do ďalšej misky preosejeme múku a prášok do pečiva. Pridáme štipku soli. Suchú zmes zapracujeme do jogurtovej hmoty v dvoch dávkach – miešame len kým sa múka stratí (neprešľahávať).
  6. Nalejeme roztopené, vychladnuté maslo. Znovu veľmi jemne premiešame, iba aby sa olejové pruhy stratili.
  7. Bielky vyšľaháme na tuhý lesklý sneh (cca 2–3 minúty). Štvrtinu snehu vymiešame do cesta, aby sa odľahčilo. Zvyšok snehu zapracujeme krúživými pohybmi odspodu hore.
  8. Košíčky naplníme do 2/3 objemu. Do každého zatlačíme 2–3 čerešne.
  9. Muffiny vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 15–17 minút pri 185 °C. Skúsime špajdľou – ak je suchá, muffiny sú hotové.
  10. Necháme muffiny 5 minút vo forme, potom ich prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť.