Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško fotorecept

nonna - fotkanonna, 2. apríla 2015
Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept)
Foto: nonna

Nátierka tentokrát nie je racionálnou, je vykreovaná na sviatočné príležitosti, pre pochutnávanie si v menších, jednohubkových množstvách. Chuť má delikátnu, s jemnou, vínnou, kyslastou Zobraziť celý popisNátierka tentokrát nie je racionálnou, je vykreovaná na sviatočné príležitosti, pre pochutnávanie si v menších, jednohubkových množstvách. Chuť má delikátnu, s jemnou, vínnou, kyslastou a cibuľovinovou príchuťou. Atraktívnejšou ju robia aj opražené lieskové oriešky. Hodí sa k nej cereálne, špaldové, sójové pečivo, či zemiakový chlieb.

4
porcie
12 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

80 g
50 g
0,75 dl
20 g
1 strúčik
cca 12 g
6 ks nasekané
podľa chuti
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu, cesnak, lieskové oriešky ošúpeme, pórovú vňať umyjeme.

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetky cibuľoviny pokrájame na čo najmenšie kúsky, oriešky tiež posekáme nadrobno.

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľoviny zalejeme vínom a varíme na teplote pod varom 3 minúty.

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme rozkrájané maslo, rozmiešame za varenia.

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme rozkrájaný syr, jemne osolíme, ochutíme citrónovou šťavou, rozmarínom a opäť rozmiešame za varenia.

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prelejeme do sklenej, keramickej nádoby a necháme stuhnúť.

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Oriešky nasucho chvíľu opražíme, cca 2 minúty.

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Posypeme s nimi nátierku.

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Príjemné pochutnávanie!

    Vínno-cibuľovinová nátierka Oňóľjuško (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jozka2
aj ja som ta podporila.5.Vyzera to dobre,ale je to podla nazvu natierka?! nie dip,mne to pasuje ako chutney dip.
nonna
@zolik - VĎAKA, potešilo a vážim si! Varenú ešte nejakú mám, lepšie sa všetko spolu premieša a navyše za tepla a rozpustena sa vlastne dá použiť aj ako omáčka. Krásne sviatky jari!
nonna
@jozka - Veľké DÍK aj Tebe! Teším sa, že zaujalo. Dip nie, je prakticky len z tukov hlavne, ale ako som napísala hore-vyššie, za tepla a tekuta môže byť ako silná omáčka. stuhnutá je jednoznačne nátierkou. Aj Tebe veselé svatky, s lepším počasím, jarným, nie ako práve teraz.
radox1
v surovinach je uvedena sedmicka vina,nie je ho vela, aby ta mnamka stuhla?a mozu to aj vodici,lebo pocas sviatkov stoja dopravaci na kazdom rohu.
kakavo
Nehodilo by sa k tej karičke, cibuli, cesnaku a póru skôr jabĺčkové čučo?
1x radox1
zolik
@radox1 v surovinach je uvedene 0,75 dl. Flasa vina je 0,75 L. a 0,75L = 7,5dl . a 0,75dl = to nie je ani decko vina, to je tak pod jeden zub ;-)
nonna
@katerin - krásne ďakujem za také vysoké ohodnotenie! Ano, je to taká "pomláskovina" na chuťové poháriky. Aj keď je vonku len tesne nad nulou, ale posielam slnečné lúče k sviatkom jari.
nonna
@kakavo - veru nehodilo. Jablčák, či akýkoľvek čučák je nehodnotný, nekvalitný, takže akékoľvek kvalitné, či chutné jedlo by len pokazili a znehodnotili. Takéto blečky požívajúce zväčša tými, čo potrebujú mať neustále v krvi vyššiu koncentráciu alkoholu, sa hodia akurát k tým najcajratovejším napr. paštétam, údeninám s viac sójovej múky v sebe, ako mäsa. Navyše, ak sa varí s vínom, treba také isté aj potom podávať k jedlu. Dúfam, že som si svoj sort použitého vína obhájila. :)
denyany
Toto može byť zaujímavé.... Vyskúšam,ale až po sviatkoch(lebo cez sviatky robím) a bez čuča(lebo to nepijem) a poznámky -niektoré- si nebudem všímať. Ale už teraz som zvedavá na tú chuť!
nonna
@kakavo - vidím, že to ide do zapárania. Z akýchkoľvek surovín, ak sú kvalitné a správne sa skombinujú a použije sa správna technológia, sa dá vytvoriť hodnotné jedlo. Tá moja nátierka, v ktorej bolo použité kvalitné víno, je slušne hodnotnou a opakujem, že TO víno, ktoré ide do jedla, sa musí použiť aj pri servírovaní. Táto nátierka nie je lacnou paštétou zo sadla, koží, chrupiek, atď. Takže som Vás asi nepotešila, ak s Vami nesúhlasím.
nonna
@denyany - dík za pristavenie sa a aj ochotu vyprobovať. Dúfam, že pochutenie bude príjemné.
nonna
OŇÓĽJUŠKO - oňó je po francúzsky cibuľa, ovšem písané foneticky, tak ako sa vyslovuje. Ľjuško - prípona z ruštiny, tiež písaná foneticky.
feromon
Taka chutovka by si zasluzila chutnejsi a kvalitejsi syr ako je Karicka, nie? ;-)
nonna
@feromon - Karička je kvalitný a chutný Slovenský výrobok. A ja také preferujem. A čo keby ste aj Vy sa tu prezentovali nejakým Vaším dielom a vaším výberom surovín, nech by som ho mohla posúdiť? Bolo by TO férové, nie? :D
radulienka
No teda @nonna , po tak dlhom čase zase skvelý recept, oňo-ňuňo by som povedala, aj ja mám rada karičku, prečo by to nemalo mať kvalitu, veď by sa to nesmelo predávať. Len ja ju tu nedostanem, tak si ju nahradím niečim podobným. Krásny recept, vďaka zaň...
nonna
@radulienka - teší ma, že si si všimla môj recepis a páči sa Ti. No hádam tú Karičku prinesiem k Tebe a budeš si môcť vyskúšať v originálnom zložení. Dnes tu máme konečne Slniečko, tak posielam trochu hrejivosti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia