Chrenovicu som nazvala podľa pani, ktorá ju robí úplne najlepšie na svete! :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Rožky si nakrájame na malé kocky a dáme do hrnca. Zalejeme vodou, len toľko, aby boli zakryté. Dáme variť na slabý plameň, kým sa rožky nerozvaria na kašu. Počas toho postupne pridávame vždy po jednej naberačke silného slepačieho vývaru. Takto varíme a občas premiešame aj dve hodiny.
- 2
Nakoniec si urobíme zápražku z oleja a múky, zalejeme ju slepačím vývarom, vlejeme do omáčky, a ešte chvíľu povaríme. Potom pridáme smotanu rozmiešanú s 1 žĺtkom a premiešame. Úplne na koniec pridáme čerstvo nastrúhaný chren. Množstvo neudávam, dajte si ho tam podľa chuti :-).
- 3
Omáčku už dochutíme len soľou podľa toho, aký slaný ste mali slepačí vývar. Táto dobrota sa podáva s kúskami uvarenej sliepky ako predjedlo na sviatočnom stole, u nás na záhorí je to obľúbená pochúťka na svadbách a rodinných oslavách. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A ako sa to podáva? Do malých mištičiek s malulinkou lyžičkou na kávu alebo do velikých talérkov s tou najväčšou lyžicou?
Som rada, že vám chutilo :-)
No a k tomu rýchlemu vareniu - podľa čoho ste to usúdila? K tomu len toľko, že príprava môjho receptu trvá viac ako dve hodiny a vy v príspevku vyššie tvrdíte, že poznáte omnoho jednoduchší spôsob prípravy - neprotirečíte si trochu? :-))))))))))))
Ale faktom je, že zmodernizovaná verzia tzv.chnenovice, alebo plpy od sandratamer je tiež chutná a lahodná chrenová záhorácka omáčka našich moderných gazdiniek :-))
Ja inú chrenovicu nepoznám a je pravda, že autorka toho receptu - pani Vierka ju rôznymi vylepšeniami dotiahla do tejto dokonalosti. (kedysi vraj rožky zalievala hneď vývarom a nie vodou, omáčka vtedy ale bola príliš tažká na žalúdok)
A presne takúto som jedávala aj na našich záhoráckych svadbách a u nej doma, takže dám za ňu ruku do ohňa :-)
Zdravím rodáčku z Malaciek a prajem pekný deň...
Stale však básnil o tašce na mléku.Vie niekto čo to je?
Ukladám , KK.