Vianočný orechový koláč fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 19. novembra 2011
Vianočný orechový koláč (fotorecept)
Foto: irenaw

Veľmi sladký, veľmi orechový, veľmi smotanový. A veľmi sýty. Stačí malý kúsok, ale ten musí byť. A musí sa ujsť každému z rodiny. U Zobraziť celý popisVeľmi sladký, veľmi orechový, veľmi smotanový. A veľmi sýty. Stačí malý kúsok, ale ten musí byť. A musí sa ujsť každému z rodiny. U nás patrí k Vianociam. Prosto tradícia. A treba ho upiecť týždeň pred Vianocami.

16-20
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
250 g alebo hera
200 g
štipka
1 ks
plnka:
300 g
200 g
100 ml
1 PL
na potretie:
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Začneme plnkou: orechy posekáme nahrubo. Do suchej panvice dáme cukor a roztopíme na svetlý karamel. Pridáme orechy a pár minút popražíme. Zalejeme smotanou a medom, necháme prevariť a odstavíme. Ak je zmes pri roztápaní medu veľmi hustá pridajte 1-2 PL vody alebo smotany. Orechy majú byť pospájané takou ťahavou hmotou a dajú sa ľahko rozprestrieť po celom spodnom ceste. Dobre vychladíme. (Môžete dať len polovicu cukru ak chcete menej sladké.) Ospravedlňujem sa, podľa komentov vidím, že som Vás zmiatla, práve tu kde som fotila som dala aj kešu orechy lebo som nemala toľko vlašských. Ale obvykle dávam len vlašské. Podľa mňa ani zmes orechov nemôže byť na škodu. Do rozpisu surovín som dala mleté orechy omylom, už som to opravila.

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z prísad na cesto zamiesime bochník, ktorý dáme aspoň na 1/2 hodinu do chladu.

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymastíme okrúhlu formu. Na základe skúsenosti varecháčky mka doplňujem, že moja forma má priemer 28 cm a výšku 3 cm. Cesto rozdelíme na dve časti, jednu trochu väčšiu a túto rozvaľkáme tak, aby bolo cesto aj po bokoch a trochu prečnievalo. Popicháme a dáme vychladenú plnku.

    Vianočný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkáme druhú časť a dáme navrch. Okraje utesníme a začistíme. Zo zvyškov cesta vykrojíme vianočné tvary a ozdobíme. Popicháme, potrieme zmesou žĺtka a mlieka. Pečieme na 180°C asi 30-35 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť a aj s formou zabalíme do fólie alebo alobalu. Odložíme na chladné miesto na týždeň odležať, aby sa chute spojili.

Diskusia k receptu

zdenkas
Veĺa,veľa orechov to ja môžem.Musí byť fantastická.Nemáte tam aj kešu orechy???
dorisa
Orechy môžem, koláčik vyzerá super:)
cica2
aj mne sa velmi páči...kk:)...krásne si ho aj ozdobila
tinca
ozaj bohatý na všetko a vhodný k Vianociam:)
allis
Taky se mi zdá, že vidím různé druhy ořechů, vypadá to úzasně :-)
ola111
Výborne vyzerá,asi ho ešte vyskúšam pred Vianocami.
tothka
Vyzerá úžasne, ale tiež mám z tých orechov dilemu - mleté - v rozpise surovín, posekané nahrubo v texte a mám pocit že celé a rôzne na foto.
Mleté by som ich do karamelu asi nedávala, inak orechy v karameli mám
rada a sú fajn.
pivonka
Krásny koláčik, aj ja ľúbim orechové. Ešte keby mi tak rástol na dvore orech.
babidka
Dostala som na to taku chut....ze az :-) Upeciem ho , ale nie na Vianoce - vtedy by som si ho nevychutnala popri vsetkych tych inych dobrotach . Coskor budem mat narodeniny a tak ho pripravim dopredu a ked pride moja rodina na navstevu , tak si to uzijeme spolu :-)
babav
Kolac vyzera krasne,ale mam rovnaku pripomienku ako @tothka....
na foto v postupe nie su vlasske orechy...v surovinach uvadzas pomlete ...v postupe nasekane....prosim o vysvetlenie....
marianne69
orechove a tvarohove to su u nas favoriti a tento vyzera veelmi dobre,stoji za vyskusanie
irenaw
Dievčatá ospravedlňujem sa všetkým, že som vás zmiatla. Mleté orechy som do rozpisu surovín dala omylom, už som to opravila. A naozaj sú tam aj kešu, vtedy som nemala toľko vlašských. Obvykle dávam len vlašské, tie máme najradšej. Ale myslím, že aj zmes orechov bude fajn. Keď budem tento rok piecť, odfotím, vlašáky už mám :O) Ďakujem za komentáre.
irenaw
@marijanka712 nie je tvrdý, cesto je dosť tukové a orechy so smotanou to celé ešte viac zvláčnia. Treba ho dobre zabaliť. Piekla som ho už aj tak, že sa jedol o dva dni, cesto sa trochu mrvilo ale dobrý bol aj tak.
janger
Uz som volakedy nieco podobne na Vianoce piekla, bolo to velmi dobre. Len okraje tam neboli take uzavrete, takze mi to vytekalo. Takze to niekedy skusim este raz...Recept bol z nejakeho slovenskeho casopisu, myslim.
13595_1311683199 - profilový obrázok
mka
mka
Koláč chutí výborne : ) , je silný, mňamka na zimné dni. : ))
Mám radosť, že som objavila tento recept. :D
Orechy, to ja mám ráda a cesto sa mi veľmi páčilo! : )

Vystalo mi cestíčko, tak miesto kreslenia motívu na vrch koláčika som formičkami vykrojila stromčeky, mesiačik a vytvarovala jedno jazierko (vlnky doň som vkreslila ; ) )..

..hmm.. ..škoda, že už nemám ten fajn foťáčik, aký bol v mojom mobile..

Je presne taký istý. :D

A koláčik na víkend je hotový!

Priznám sa, že poslednú vetu som neprečítala, a koláč som nakrojila po chvíľke ako som ho vybrala z rúry na pečenie. Krásne stál (až som tlieskala) a predstavte si, maslo začalo vytekať spodkom koláča, tak šup sním do chladničky.

Ešte som dumala nad plnkou..
Keď som vsypala do hrnca s karamelizovaným cukrom nasekané orechy vlašské, tak mi masa akosi vyschla, vytvorily sa hrudy orechové, potom po pridaní medu a smotany hrudy povolili, avšak keď som tú hotovú vychladnutú plnku dávala na spodné cesto do formy (mimochodom cesto na spodok dám o niečo hrubšie nabudúce : ) ), tak v nej boli viditeľné medzery medzi jednotlivými orechamy, a či mi nie preto maslo pretekalo celým koláčom?!

Nabudúce tu plnku buď stlačením vytvarujem a potom vložím, alebo mám pridať ešte niečo na vyplnenie medzier?
Orechy boli nasekané kuchynským robotom v miske s nožmi, ktoré sú určené na sekanie orechov a tvorili asi tak 6 ks z jedného jadra a plus nejaký prášok zo sekania (ako mleté 5%)

Čo by ste mi poradili ako dovýplň plnky?
: )
irenaw
@mka som rada, že koláčik chutí. Keď je plnka veľmi hustá, tak pri roztápaní medu môžete pridať 1-2 PL vody aby orechy boli pospájané takou ťahavou hmotou. Potom sa to celkom ľahko rozprestrie po celej ploche spodného cesta. Určite veľa závisí aj od veľkosti formy, či je cesto tenké alebo vrstva orechov malá. Orechy nemám veľmi vysoké, tak do 2 cm asi. Kľudne pridajte orechov to nemôže nič pokaziť. Cedsto vaľkám presne na moju formu, preto nie je tenké a zostane mi len máličko odrezkov. Možno hrubší spodok aj lepšie vsiakne vlhkosť z plnky. Maslo vytekalo z horúceho cesta? Ešte som ho nekrájala krátko po dopečení, vždy aspoň 2 dni odstál a bol celkom vychladnutý, zrejme by mi tiež vytekal. Práve tým odstátím sa to má všetko pospájať a nasiaknuť. Budem rada ak mi napíšete ako to bolo na druhý deň. Asi na základe týchto skúseností doplním do receptu rozmer mojej formy a tú vodu. Ďakujem za info a želám pekný deň :)
13595_1311683199 - profilový obrázok
mka
mka
Zdravím : ),

ako bol na tom koláčik na druhý deň? Mnoo, keďže mi to masielko tieklo aj po doske (z umelej hmoty), tak som ho dala na pár hodín do chladnničky (už bez formy a aj bez alobalu)

Bol tvrdý (ako som spomínala, stál pekne už hneď po upečení), trochu ma to prekvapilo, minimálne drolivý-pevný, ale priznám sa, veľmi ťažko som si ho predstavovala po týždni odstátia, tak 1-2 dni môžem skúsiť. : ) Ako som písala, cesto mi vyhovuje, možno by som ho trochu navoňala niečím (citrónová kôra), dala som tam maslo, jeho vôňu mám rada. S hérou nemám žiadne skúsenosti.

Ešte by som ho raz chcela urobiť na Vianoce, len nie všetci u nás obľubujú sladké na tvrdo.. :D Ja ľúbim, len je to veľmi silný koláč (2-oj násobne sladký, hutný-múčny, vysoko kalorický, aj málo stačí a čo sa mi na ňom páči, aj sýty : ). Skonzumovali sme ho v priebehu 1 dňa (4osoby). Rýchlo, ako vždy, keď skúšame niečo nové, čo zaujme. : )
A niečo by som tam chcela skúsiť pridať. Viem, oriešky, ako ste odporučili, tiež mala 2 cm výšku tá plnka, a na vrch by som dala ešte vrstvu jabĺk na mesiačiky bez šupky, rozmiestnené tak na tesno. To by mohlo vyjsť až navrch formy, ktorú som použila (klasická forma na bábovku s vymeniteľným dnom priemer:23,5cm, výška:6cm) aj po pridaní tých orechov.

Vďaka za tip doplnenia plnky, použijem : )
irenaw
@mka naozaj to je koláč-bomba. ja pečiem jeden a ten rozdelím do troch rodín. takže naozaj má každý jeden tenký kúsok a bohato stačí. ale bez tejto chuti si Vianoce neviem predstaviť a s horúcou nesladenou kávou jedna báseň. mne to príde, že po týždni cesto nie je veľmi tvrdé, určite nechrumká a neláme sa pri krájaní, asi preto treba odstáť. ale drží pekne tvar. tiež používam maslo, podľa mňa nič nedá takú vôňu a chuť. niekto nemá maslo rád, tak preto variant aj s herou. som zvedavá na obmeny, poteším sa ak mi dáte vedieť. pekné sviatky
danielas
Veľmi ma oslovil tvoj vianočný koláčik. Urobím ho tento rok a dám echo.
Pekný, jasný popis, nemal by byť problém. ďakujem zaň @irenaw
irenaw
@danielas teším sa, že sa ti koláč páči. len radšej ťa upozorním na skúsenosť @mka , ktorá krájala koláč za tepla a tieklo jej z neho maslo. nechaj ho niekde v chlade postáť, ak aj nie týždeň, ale aspoň deň-dva. pečiem ho vo forme, ktorá mi nebude chýbať a balím koláč do fólie aj s formou. potom až na sviatky ho preložím na podnos a ide to veľmi dobre, ešte nikdy sa mi nerozpadol. držím palce, nech sa ti vydarí a nech vám chutí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia