Vianočný orechový koláč (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Veľmi sladký, veľmi orechový, veľmi smotanový. A veľmi sýty. Stačí malý kúsok, ale ten musí byť. A musí sa ujsť každému z rodiny. U nás patrí k Vianociam. Prosto tradícia. A treba ho upiecť týždeň pred Vianocami.

16-20
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme plnkou: orechy posekáme nahrubo. Do suchej panvice dáme cukor a roztopíme na svetlý karamel. Pridáme orechy a pár minút popražíme. Zalejeme smotanou a medom, necháme prevariť a odstavíme. Ak je zmes pri roztápaní medu veľmi hustá pridajte 1-2 PL vody alebo smotany. Orechy majú byť pospájané takou ťahavou hmotou a dajú sa ľahko rozprestrieť po celom spodnom ceste. Dobre vychladíme. (Môžete dať len polovicu cukru ak chcete menej sladké.) Ospravedlňujem sa, podľa komentov vidím, že som Vás zmiatla, práve tu kde som fotila som dala aj kešu orechy lebo som nemala toľko vlašských. Ale obvykle dávam len vlašské. Podľa mňa ani zmes orechov nemôže byť na škodu. Do rozpisu surovín som dala mleté orechy omylom, už som to opravila.
  2. Z prísad na cesto zamiesime bochník, ktorý dáme aspoň na 1/2 hodinu do chladu.
  3. Vymastíme okrúhlu formu. Na základe skúsenosti varecháčky mka doplňujem, že moja forma má priemer 28 cm a výšku 3 cm. Cesto rozdelíme na dve časti, jednu trochu väčšiu a túto rozvaľkáme tak, aby bolo cesto aj po bokoch a trochu prečnievalo. Popicháme a dáme vychladenú plnku.
  4. Rozvaľkáme druhú časť a dáme navrch. Okraje utesníme a začistíme. Zo zvyškov cesta vykrojíme vianočné tvary a ozdobíme. Popicháme, potrieme zmesou žĺtka a mlieka. Pečieme na 180°C asi 30-35 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť a aj s formou zabalíme do fólie alebo alobalu. Odložíme na chladné miesto na týždeň odležať, aby sa chute spojili.