Vianočné úliky (osie hniezda)

Autor receptu: matus113

Koláčiky pre šikovných kuchárov.

120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame 1 celé vajce, 200 g práškového cukru, 200 g mletých orechov. Z cesta si zoberieme kus veľkosti pomaranča.
  2. Na práškovom cukre z neho ušúľame valček hrubý asi ako palec. Valček pokrájame 2 cm kúsky. Z kúskov urobíme guľôčky, ktoré obalíme v cukre. Zoberieme si formičku na úliky, ktorú tiež vysypeme práškovým cukrom a guľôčku v nej roztlačíme prstom. V strede musí zostať miesto na plnku. Keď sa nám cesto vo formičke lepí, použijeme práškový cukor. Formičku vyklopíme na tácku, a dáme usušiť na 2 týždne pred plnením.
  3. Na plnku potrebujeme 3 celé vajcia a 180 g kryštálového cukru. Tieto dve ingrediencie dáme do hrnca a šľaháme nad parou. Ako pomôcku môžeme použiť mliečny hrniec. Šľaháme 20 minút.
  4. Potom dáme krém vychladnúť. Vychladený krém dáme do misky a pridáme 250 g masla a 3 lyžice rumu. Rozmiešame. Vyschnuté úliky plníme pripraveným krémom a pokladáme na piškótu.