Foto: tancotanka
Tento recept mám vo svojej kuchárskej knihe vystrihnutý z roku 1988. Naše Vianoce sa bez týchto keksov nezaobídu. Tak vám ho teraz ponúkam.
60 ks
porcií
porcií
40 minút
príprava
príprava
10 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
100 g |
|
100 g |
|
100 g alebo Hera |
|
340 g |
|
1 ks |
|
1 balíček |
|
postrúhaná |
|
Plnka: | |
100 ml |
|
200 g |
|
1 balíček |
|
200 g |
|
2 PL |
|
poleva: | |
150 g (posekaná) |
|
30 g |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto vypracujeme v miske.
-
2
Necháme chvíľu postáť v chlade.
-
3
Oddýchnuté cesto vyvaľkáme a formičkami vypichujeme rôzne tvary keksov, vždy v párnom počte. Ukladáme na suchý plech. Pečieme pri 180°C.
-
4
Pripravíme si plnku: zvaríme mlieko s cukrom.
-
5
Pridáme mleté orechy a po odstavení zo sporáka, aj rum.
-
6
Upečené keksy zlepujeme teplou plnkou, aby držali spolu.
-
7
Po stuhnutí ich máčame v čokoládovej poleve.
-
8
A tu sú hotové, naaranžované do vianočnej atmosféry... Nechajte sa inšpirovať.
a k tej čokoláde: je super, ja kupujem len tú, ona má tuším 52% kakaa vynikajúca dokonca aj moji malí mi na ňu chodia