Vianočné beliše alebo poplanky

anina6 - fotkaanina6, 29. októbra 2012

Tieto beliše pečiem každé Vianoce k polievkám, ktoré jedávame na Štedrý večer. Kedže sme viacpočetnejšia rodinka, pečiem a varím vo veľkom množstve, takže aj Zobraziť celý popisTieto beliše pečiem každé Vianoce k polievkám, ktoré jedávame na Štedrý večer. Kedže sme viacpočetnejšia rodinka, pečiem a varím vo veľkom množstve, takže aj rozpis na beliše napíšem ako to robím ja. Každý si ho však môže prispôsobiť svojím potrebám. Tak tu je recept na beliše alebo poplanky.

60 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

4 kg
1 liter vlažné
1 ks
2 hrste
4 kocky čerstvé
3 ks




Postup

  1. 1

    Múku si nechám postáť pri izbovej teplote aspoň 2-3 hodinky pred miesením cesta. Pripravím si kvások z droždia a asi pol litra mlieka a hrsti cukru. Vykysnutý kvások nalejem do preosiatej múky, pridám vajíčka, nastrúhaný palmarín alebo olej, asi 2 hrste cukru, soľ a začnem miesiť cesto. Kedže ja pečiem zo 4 kg múky, cesto treba miesiť aspoň hodinu. Stále si ho podlievam vlažným mliekom. Ja už to mám v oku, takže vidím koľko asi mlieka si cesto ešte žiada, ale na tú dávku 4kg treba aspoň 7 Dcl. Moja mamka ma učila, že cesto je hotové, ked sa čistií ruka, to znamená, že sa už nelepí na ruku a ked po ňom pobúcham, tak pekne ruka ostane čistá. Ináč je to riadna makačka vymiesiť 4kg múky, no ale čo človek nespraví pre svoju rodinku.

  2. 2

    Takže cesto máme vymiesené, pekne si ho prikryjem čistou utierkou, uložím na stoličku na ktorú položím vankúš, na to položím misku s cestom a prisuniem k radiátoru, aby dobre kyslo. Je mu tam fajne teplúčko, takže vykysne dosť rýchlo, a niekedy ho musím rýchlo brať, lebo uteká z misky.

  3. 3

    Pekne si ho vyberám na drevenú a dobre pomúčenú dosku a vytvarujem z neho bochníky, ktoré potom rozvaľkám a ukladám na plech. Na veľký plech mi vyjdú dva kusy. Nechávam na plechu podkysnúť, popichám vidličkou, natriem rozšlahaným žltkom a dávam piecť. Pečiem asi 15 minút v elektrickej rúre jeden plech. Z tej dávky 4k kg mi vyjde asi 14 ks belišov. Je to neodmysliteľná súčasť nášho štedrovečerného stola.

Diskusia k receptu

violetacamorova
Takéto rodinné recepty sú najkrajšie a najlepšie, naprv som si myslela, že ich budeš mať aj s nejakou plnkou, ja mám od kolegyne zo Spiša recept na beľuše je to kysnuté cesto so zemiakovo-bryndzovou plnkou, ale ešte som ich neskúšala.
helca103
škoda,že si nepridala aj fotky rada by som to videla,lebo podľa toho čo som čítala to vyzerá dobre.Sú to vlastne chlebové placky?
domacapani
Tak toto je paradny recept. Obdivujem tvoju uzasnu pracu. Miesit cesto hodinu som nikdy este neskusila a ani neskusim. Ale zjest by som zjedla. -:))))
anina6
dakujem za komentíky a na vysvetlenie uvádzam nasledovné: tiež som si čítala recept na beľuše, ktoré sú plnené, takže ma hned napadli naše beliše. Aj by som spravila fotodokumentáciu, ibaže mi nefunguje foťák.
Takže naše beliše si predstavte ako langoše, lenže sa nevysmážajú ale pečú a nie sú také tenké, ale fajne nakysnuté a vysoké . Helca103, plackami sa to nedá nazvať, lebo ako hovorím sú hrubšie asi 3 cm, podľa toho ako sa ktorý udá a nakysne. Ak chcete vyskúšajte, nemuíste to robiť v takom množstve ako ja, skúste aj z 1 kg.
anina6
Pozerala som aj receptík Helca103, ktorý sa volá ľepnike, takže sú to vlastne podobné, len ja do našich belišov nedávam zemiaky. Aj aj Helkine vyzerajú veľmi dobré, takže vyskúšam aj jej receptík.
tetuska
uvítala by som aj obrazovú stránku... ukladám a vyskúšam...
anina6
veľmi rada, len musím nechať opraviť foťak, alebo kupiť nový.
jozka2
nina az mi slzy vypadli,ze je tu niekto z He,ty na Slovensku a ja v USA.Ano poplanky nesmu chybat ani v Amerike na Vianoce.Helca,dalo by sa to prirovnat k pizzovemu cestu po slovensky.Vidis,ze tam ide mlieko a nie voda ako do pizze a trochu maslo/margarin alebo moze aj olej/to mlieko a margarin urobi cesto jemnejsie ako pizzove,po vykysnuti rozvalkas na hrubku ako pizzu a nechas trochu podkysnut ,pri peceni sa cesto zdvihne.Vola sa to poplanky a naozaj mas pravdu,ked mamka pekavala chlieb poplanky nesmeli chybat,ale boli z cheboveho cesta a este teple potrete maslom a domace kysle mlieko co ti budem hovorit.Toto vianocne poplankove cesto je nieco medzi chklebom a kolacom a jedava sa ku kapustnici,vianocnej hribovej polievke,alebo poliate cukrovou vodou a posypane makom s pr.cukrom.
anina6
jozka2, pozdravujem od Humenného do USA. som rada, že si spomínaš na naše tradičné vianočné recepty ako sú poplanky. tak nech si ti dobre vydaria a dobre pečú. aj ty si od Humenného? nazarboncuk, vyskúšaj a daj vedieť, poprípade si urob len tak na skúšku a ozvi sa, ak by si potrebovala poradiť.
anina6
a chutili @zdibecek ,? ja som ich už konečne aj nafotila, tak pridám neskôr aj foto mojich belišov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia