Tieto beliše pečiem každé Vianoce k polievkám, ktoré jedávame na Štedrý večer. Kedže sme viacpočetnejšia rodinka, pečiem a varím vo veľkom množstve, takže aj Zobraziť celý popisTieto beliše pečiem každé Vianoce k polievkám, ktoré jedávame na Štedrý večer. Kedže sme viacpočetnejšia rodinka, pečiem a varím vo veľkom množstve, takže aj rozpis na beliše napíšem ako to robím ja. Každý si ho však môže prispôsobiť svojím potrebám. Tak tu je recept na beliše alebo poplanky.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Múku si nechám postáť pri izbovej teplote aspoň 2-3 hodinky pred miesením cesta. Pripravím si kvások z droždia a asi pol litra mlieka a hrsti cukru. Vykysnutý kvások nalejem do preosiatej múky, pridám vajíčka, nastrúhaný palmarín alebo olej, asi 2 hrste cukru, soľ a začnem miesiť cesto. Kedže ja pečiem zo 4 kg múky, cesto treba miesiť aspoň hodinu. Stále si ho podlievam vlažným mliekom. Ja už to mám v oku, takže vidím koľko asi mlieka si cesto ešte žiada, ale na tú dávku 4kg treba aspoň 7 Dcl. Moja mamka ma učila, že cesto je hotové, ked sa čistií ruka, to znamená, že sa už nelepí na ruku a ked po ňom pobúcham, tak pekne ruka ostane čistá. Ináč je to riadna makačka vymiesiť 4kg múky, no ale čo človek nespraví pre svoju rodinku.
- 2
Takže cesto máme vymiesené, pekne si ho prikryjem čistou utierkou, uložím na stoličku na ktorú položím vankúš, na to položím misku s cestom a prisuniem k radiátoru, aby dobre kyslo. Je mu tam fajne teplúčko, takže vykysne dosť rýchlo, a niekedy ho musím rýchlo brať, lebo uteká z misky.
- 3
Pekne si ho vyberám na drevenú a dobre pomúčenú dosku a vytvarujem z neho bochníky, ktoré potom rozvaľkám a ukladám na plech. Na veľký plech mi vyjdú dva kusy. Nechávam na plechu podkysnúť, popichám vidličkou, natriem rozšlahaným žltkom a dávam piecť. Pečiem asi 15 minút v elektrickej rúre jeden plech. Z tej dávky 4k kg mi vyjde asi 14 ks belišov. Je to neodmysliteľná súčasť nášho štedrovečerného stola.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Takže naše beliše si predstavte ako langoše, lenže sa nevysmážajú ale pečú a nie sú také tenké, ale fajne nakysnuté a vysoké . Helca103, plackami sa to nedá nazvať, lebo ako hovorím sú hrubšie asi 3 cm, podľa toho ako sa ktorý udá a nakysne. Ak chcete vyskúšajte, nemuíste to robiť v takom množstve ako ja, skúste aj z 1 kg.