Vianočné beliše alebo poplanky
Autor receptu: anina6
Tieto beliše pečiem každé Vianoce k polievkám, ktoré jedávame na Štedrý večer. Kedže sme
viacpočetnejšia rodinka, pečiem a varím vo veľkom množstve, takže aj rozpis na beliše
napíšem ako to robím ja. Každý si ho však môže prispôsobiť svojím potrebám. Tak tu je
recept na beliše alebo poplanky.
|
60 minút príprava |
15-20 minút na 200 °C |
Postup
- Múku si nechám postáť pri izbovej teplote aspoň 2-3 hodinky pred miesením cesta. Pripravím si kvások z droždia a asi pol litra mlieka a hrsti cukru. Vykysnutý kvások nalejem do preosiatej múky, pridám vajíčka, nastrúhaný palmarín alebo olej, asi 2 hrste cukru, soľ a začnem miesiť cesto. Kedže ja pečiem zo 4 kg múky, cesto treba miesiť aspoň hodinu. Stále si ho podlievam vlažným mliekom. Ja už to mám v oku, takže vidím koľko asi mlieka si cesto ešte žiada, ale na tú dávku 4kg treba aspoň 7 Dcl. Moja mamka ma učila, že cesto je hotové, ked sa čistií ruka, to znamená, že sa už nelepí na ruku a ked po ňom pobúcham, tak pekne ruka ostane čistá. Ináč je to riadna makačka vymiesiť 4kg múky, no ale čo človek nespraví pre svoju rodinku.
- Takže cesto máme vymiesené, pekne si ho prikryjem čistou utierkou, uložím na stoličku na ktorú položím vankúš, na to položím misku s cestom a prisuniem k radiátoru, aby dobre kyslo. Je mu tam fajne teplúčko, takže vykysne dosť rýchlo, a niekedy ho musím rýchlo brať, lebo uteká z misky.
- Pekne si ho vyberám na drevenú a dobre pomúčenú dosku a vytvarujem z neho bochníky, ktoré potom rozvaľkám a ukladám na plech. Na veľký plech mi vyjdú dva kusy. Nechávam na plechu podkysnúť, popichám vidličkou, natriem rozšlahaným žltkom a dávam piecť.
Pečiem asi 15 minút v elektrickej rúre jeden plech. Z tej dávky 4k kg mi vyjde asi 14 ks belišov. Je to neodmysliteľná súčasť nášho štedrovečerného stola.