Vianočná roláda fotorecept

evusik - fotkaevusik, 24. decembra 2010
Vianočná roláda (fotorecept)
Foto: evusik

Môjmu mužovi musím každé Vianoce upiecť Sloniu slzu. Keďže ma už moc nebavilo robiť stále to isté, vymyslela som si takúto roládu.

60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Svetlé cesto:
6 ks
6 PL
2 PL
1/2 ČL
Tmavé cesto:
6 ks
6 PL
2 PL
2 PL
1/2 ČL
Krém:
250 g
150 g
5 PL
3 PL
2 bal.
Ostatné:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridáme cukor, žĺtka a múku zmiešanú s práškom do pečiva.

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Navrstvíme na plech na pečiaci papier a dáme piecť na 180°C asi 10-12 minút.

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tak isto, len pridáme kakao, upečieme aj tmavý plát. Necháme vychladnúť.

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnka: Orechy a vanilkový cukor sparíme horúcim mliekom. Maslo vymiešame s cukrom a postupne pridáme orechovú hmotu.

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Svetlý plát položíme na fóliu a potrieme kyselším džemom a plnkou.

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vezmeme si formu na srnčí chrbát a opatrne do nej prenesieme svetlý plát aj spolu s fóliu. Do stredu dáme jahody....

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...banán a kiwi. Navrstvíme krém, zarovnáme a....

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prekryjeme svetlým plátom. Zostatok svetlého plátu odrežeme a odložíme. Trochu pobúchame a utlačíme aby sme odstránili prípadné vzduchové bubliny a dáme na hodinku do chladničky.

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tmavý plát pokvapkáme rumom a potrieme trochou plnky....

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Svetlú roládu zo srnčieho chrbta (stiahneme fóliu) vyklopíme na tmavý plát...

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a zavinieme. Zostatok tmavého plátu odrežeme. Roládu dáme stuhnúť do chladničky.

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Roládu polejeme čokoládovou polevou a posypeme nadrobno nasekanou bielou čokoládou.

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zo skrojkov tmavého a svetlého cesta, džemu, rumu, zostatku plnky urobíme guľky, do každej zabalíme hrozienka máčané v rume a obalíme v kokose. Ozdobíme.

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Roládu odložíme do chladu...

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a na Vianoce si pochutnávame :-)

    Vianočná roláda (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

36 komentárov k receptu
Teda, Evusik, to si vyčarila ozaj niečo krásno-chutné, iste to bola trochu babračka, no, pre mňa určite, ty si to iiste zvládla hravo.
ďakujem všetkým za krásne komentáre.... zákusok mal úspech aj doma a keď môj muž povedal: "Už nemusíš robiť Sloniu slzu, môžeš robiť takúto roládu" tak to ju už niečo, lebo môj muž si Vianoce bez Slonej slzy nevie predstaviť. Ešte s tou ovocnou mozaikou by sa dalo vyhrať... červeno, zeleno, žltá kombinácia mi prišla taká vianočná ale dala by sa ešte určite vylepšiť. Ale teraz sa už nepečie, teraz už len jeme a oddychujeme a vytešujeme sa z darčekov a z prítomnosti našich najbližších :-)
klobúk dolu , tvoj recept na roládu ma ohúril (v dobrom) robievam rolády , ale tieto tvoje sú bezkonkurencieé !! myslím si že zabral viac času ale stálo to za to , výsledok na 5+++++ :-))
@jerica ďakujem, priznávam že to bolo trochu náročné (hlavne to dávanie do formy), ale asi aj zato, že som to takto robila prvý krát, nabudúce už viem čo a ako a pôjde mi to lepšie :-)
krásny zákusok na pohľad, určite aj chutí výborne, ale jahody myslím, že sú najlepšie čerstvé, v zime mrazené alebo zavarené -nie sú veľmi "mokré?"
@hanula v zime zavárané alebo mrazené - aj jedno aj druhé je mokré, takže treba nechať dobre odkvapkať, nemala som s tým problém.... máš x zákuskov do ktorých ide kompótované ovocie, kde by sa ani čerstvé ovocie nehodilo
@lecker ďakujem :-) pri všetkej skromnosti veru ja cukrárka nie som... u nás sa totiž sladké pečie ozaj iba na Vianoce a Veľkú Noc u nás idú skôr ovocné koláče, orechové, tvarohové.... maslové plnky iba vynímočne :-)

Pridaj komentár k receptu: