Vianočná roláda (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Môjmu mužovi musím každé Vianoce upiecť Sloniu slzu. Keďže ma už moc nebavilo robiť stále to isté, vymyslela som si takúto roládu.
60 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridáme cukor, žĺtka a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Navrstvíme na plech na pečiaci papier a dáme piecť na 180°C asi 10-12 minút.
- Tak isto, len pridáme kakao, upečieme aj tmavý plát. Necháme vychladnúť.
- Plnka: Orechy a vanilkový cukor sparíme horúcim mliekom. Maslo vymiešame s cukrom a postupne pridáme orechovú hmotu.
- Svetlý plát položíme na fóliu a potrieme kyselším džemom a plnkou.
- Vezmeme si formu na srnčí chrbát a opatrne do nej prenesieme svetlý plát aj spolu s fóliu. Do stredu dáme jahody....
- ...banán a kiwi. Navrstvíme krém, zarovnáme a....
- prekryjeme svetlým plátom. Zostatok svetlého plátu odrežeme a odložíme. Trochu pobúchame a utlačíme aby sme odstránili prípadné vzduchové bubliny a dáme na hodinku do chladničky.
- Tmavý plát pokvapkáme rumom a potrieme trochou plnky....
- Svetlú roládu zo srnčieho chrbta (stiahneme fóliu) vyklopíme na tmavý plát...
- a zavinieme. Zostatok tmavého plátu odrežeme. Roládu dáme stuhnúť do chladničky.
- Roládu polejeme čokoládovou polevou a posypeme nadrobno nasekanou bielou čokoládou.
- Zo skrojkov tmavého a svetlého cesta, džemu, rumu, zostatku plnky urobíme guľky, do každej zabalíme hrozienka máčané v rume a obalíme v kokose. Ozdobíme.
- Roládu odložíme do chladu...
- a na Vianoce si pochutnávame :-)