Vianočná roláda (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Môjmu mužovi musím každé Vianoce upiecť Sloniu slzu. Keďže ma už moc nebavilo robiť stále to isté, vymyslela som si takúto roládu.

60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridáme cukor, žĺtka a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  2. Navrstvíme na plech na pečiaci papier a dáme piecť na 180°C asi 10-12 minút.
  3. Tak isto, len pridáme kakao, upečieme aj tmavý plát. Necháme vychladnúť.
  4. Plnka: Orechy a vanilkový cukor sparíme horúcim mliekom. Maslo vymiešame s cukrom a postupne pridáme orechovú hmotu.
  5. Svetlý plát položíme na fóliu a potrieme kyselším džemom a plnkou.
  6. Vezmeme si formu na srnčí chrbát a opatrne do nej prenesieme svetlý plát aj spolu s fóliu. Do stredu dáme jahody....
  7. ...banán a kiwi. Navrstvíme krém, zarovnáme a....
  8. prekryjeme svetlým plátom. Zostatok svetlého plátu odrežeme a odložíme. Trochu pobúchame a utlačíme aby sme odstránili prípadné vzduchové bubliny a dáme na hodinku do chladničky.
  9. Tmavý plát pokvapkáme rumom a potrieme trochou plnky....
  10. Svetlú roládu zo srnčieho chrbta (stiahneme fóliu) vyklopíme na tmavý plát...
  11. a zavinieme. Zostatok tmavého plátu odrežeme. Roládu dáme stuhnúť do chladničky.
  12. Roládu polejeme čokoládovou polevou a posypeme nadrobno nasekanou bielou čokoládou.
  13. Zo skrojkov tmavého a svetlého cesta, džemu, rumu, zostatku plnky urobíme guľky, do každej zabalíme hrozienka máčané v rume a obalíme v kokose. Ozdobíme.
  14. Roládu odložíme do chladu...
  15. a na Vianoce si pochutnávame :-)