Vianočná hviezda
Foto: podravka
Vynikajúci koláč v tvare vianočnej hviezdy vám vytvorí nielen dekoráciu na stôl, ale je aj ľahký na servírovanie.
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Múku, cukor, soľ, droždie, zmäknuté maslo, vajce a žĺtky zmiešame. Pridáme teplé mlieko a vymiesime hladké cesto.
- 2
Zakryjeme ho a necháme odležať približne 1 hodinu na teplom mieste. Potom ho rozdelíme na 4 časti a vytvarujeme z nich guličky. Necháme ich odležať ešte 10 minút.
- 3
Prvú guličku rozvaľkáme na tenký kruh (s priemerom približne 26 cm). Vyvaľkáme cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto potrieme Lino ladou nugát ale tak, aby zostal okraj hrubý cca 1 cm nenatretý.
- 4
Ostatné tri guličky spracujeme rovnakým spôsobom a vyvaľkané cestá ukladáme na seba a potrieme ich Lino ladou. Posledné vrchné cesto už nepotierame.
- 5
Povrch si označíme pohárom (7 dcl) kruh a zvyšné cesto nakrájame na 16 dielov od kruhu smerom k okraju (najprv na štvrtiny, potom na osminy a nakoniec na šestnástiny).
- 6
Dve susedné časti zoberieme, zatočíme ich dvakrát proti sebe a konce spojíme. Toto zopakujeme na všetkých 16 častiach.
- 7
Pripravený koláč necháme ešte 10 minút odležať a pečieme v predhriatej rúre na 190 °C približne 25 minút.
- 8
Podávanie: Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a podávame.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
už je dávno zjedená:)