Foto: mariaklara
Táto polievka sa v našej rodine traduje už od nepamäti, je u nás veľmi obľúbená. Gramáž neuvádzam, lebo som použila hrste.
porcie
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si :
-
2
Večer pred Štedrým dňom si namočíme fazuľu, cícer a šošovicu.
-
3
Ako prvú dáme variť fazuľu asi v 1,5 l vody, trochu osolíme. Necháme ju 3 min. zovrieť, odstavíme a 1 hodinu ju necháme v tej vode. ( To preto, aby sme nemali ťažkosti - fazuľa takto pripravená, nenafukuje.) Po hodine vodu vylejeme a zalejeme druhou vodou, varíme do polomäkka. Dochutíme soľou.
-
4
Medzi tým si namočíme sušené slivky a huby.
-
5
Keď je fazuľa do polomäkka uvarená, pridáme namočený cícer, ten sa uvarí rýchle, potom pridáme šošovicu a huby.
-
6
Pred do varením strukovín pridáme namočené slivky, tie netreba dlho variť. ( Jabĺčka stačí namočiť teraz.)
-
7
Ochutnáme, či je všetko mäkké a pripravíme si zátrepku z mlieka a múky.
-
8
Tesne pred zátrepkou dáme do polievky ešte namočené jabĺčka asi na 3-5 minút.
-
9
Z mlieka a múky alebo solamylu pripravíme zátrepku, ktorou polievku zahustíme. Na zlepšenie chute môžeme priliať sladkú smotanu. No a " Vianočná hŕstková polievka " je hotová. " Dobrú chuť !"
Diskusia k receptu